Arkeoloji müzelerinde mekansal özelliklerin ve malzemelerin tasarım açısından irdelenmesi
Design examination of spatial features and materials in archeology museums
  1. Tez No: 832163
  2. Yazar: EFNA AYDIN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TUNÇ ASLAN TÜLÜCÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: arkeoloji müzeleri, müzeler, sergileme alanları, archaeology museums, museums, exhibition spaces
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Müzeler tarih boyunca bulundukları toplumların sosyal, kültürel, siyasi ve ekonomik değerlerini aktarmakta araç olmuştur. Bu sebeple müzeler insanlık tarihi için oldukça büyük bir öneme sahiptir. Bu durum mimarlık tarihi için de geçerlidir. Dünyanın birçok yerinde fazla sayıda farklı müze türleri bulunmaktadır ve bu sayı gün geçtikçe artmaktadır. Bu çalışmada Türkiye'de bulunan dört farklı arkeoloji müzesi özelinde müze mimarisinde kullanılan malzemelerin tasarıma etkisini üzerine araştırma yapılmıştır. Bu müzeler Adana Arkeoloji Müzesi, Zeugma Mozaik Müzesi, Antakya Arkeoloji Müzesi ve Malatya Arkeoloji Müzesidir. Kat planları, tasarım tercihleri, kullanılan malzemeler incelenmiş ve analiz yapılmıştır. Kullanılan malzemelerin uygunluğu dünya ve Türkiye yönetmeliklerin göre değerlendirilmiştir. İncelemeler sonucunda müzelerin yönetmeliklere uygunluğu ve tespit edilmiş ve çözüm önerileri sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Museums have been instrumental in conveying the social, cultural, political, and economic values of the societies throughout history. Therefore, museums hold great importance for the history of humanity, as well as architectural history. There are numerous types of museums in various parts of the world, and this number is increasing day by day. In this study, research has been conducted on the influence of materials used in museum architecture, specifically focusing on four different archaeological museums in Turkey. These museums are the Adana Archaeology Museum, Zeugma Mosaic Museum, Antakya Archaeology Museum, and Malatya Archaeology Museum. Floor plans, design preferences, and the materials used in the construction have been examined and analyzed. The suitability of the materials has been measured according to global and Turkish regulations. As a result of the examinations, the compliance of museums with regulations has been determined, and recommendations for solutions have been provided.