1/1000 ölçekli paftaların sayısallaştırılmasında hassasiyet araştırması
Examination of accuracy for dipitising 1/1000 scaled maps
- Tez No: 83352
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CEMAL BIYIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
- Anahtar Kelimeler: Pafta, Sayısallaştırma, Dönüşümler, Map, Digitising, Transformations TC YÛKSEKÖ?R ETİM KURULU DOKÛMANlAİtfüri MERKEZİ VI
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
ÖZET Bilgisayarların günlük hayatta yaygın bir şekilde kullanıma girdiği son 15-20 yıl içinde diğer disiplinlerde olduğu gibi, haritacılıkta da bunların getirdiği kolaylıklardan yararlanılması öncelikli olarak ele alındı. Bu amaçla yeni yapılan ve yapılması planlanan tüm işlemler bilgisayar sistemlerinin yapısına uygun olarak düzenlendi. Ancak önceden yapılmış olan çalışmalara ait ürünlerin de bilgisayarlara aktarılması ihtiyacı hissedildi. Bu amaçla, çeşitli teknik ve uygulama yöntemleriyle üretilmiş bulunan çizgisel haritaların, bilgisayar ortamlarında sayısal olarak veri tabanlarının geliştirilebilmesi için donanım, yazılım ve uygulama teknikleri geliştirildi. İşte sayısallaştırıcı (digitizer) adı verilen bu donanımlarla çizgisel ve nokta formatındaki tüm bilgiler bilgisayar ortamlarına aktanlabilmektedir. Bu çalışmada, 1/1000 ölçekli grafik paftaların bilgisayar ortamına aktarılmasında kullanılan teknikler ile ihtiyaç duyulan donanım ve yazılım özellikleri ele alınmıştır. Ayrıca yapılan uygulama ile sayısallaştırmadan elde edilen hassasiyet, maliyet, verim ve mevcut uygulama yöntemleri teknik yönetmelikler açısından irdelenmiştir. Tezin ilk bölümünde pafta, sayısallaştırma ve dönüşümler (transformasyon) ile ilgili bilgiler verilmiştir. İkinci bölümde, yapılan uygulamayla ilgili bilgiler verilmiştir. Üçüncü bölümde uygulamadan elde edilen bulgular ve bunların değerlendirilmesi yapılmıştır. Diğer bölümde ise çalışmada elde edilen sonuçlar anlatılmış ve sayısallaştırmada hassasiyetin artırılması için önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Examination of Accuracy for Digitising 1/1000 Scaled Maps Computer has became a part of daily life for 15-20 years. As with other discipline. Computer became a very useful tool in cartography. For this purposes, all operations which are on progress and/or are planned for future have been reorganised in this respect. But the products of previous works need to be transferred to computer. Therefore new instrument orthography and application technique have been developed to establish digital data base or computer environment for linear maps produced with different techniques and methods. Thus all information in linear and point format can be transferred to a computer environment day means of an instrument called digitizer. In this study, techniques are used for transfering of 1/1000 scaled graphical maps to the computer environment. Necessary hardware and software properties have been discussed. Accuracy, economy, productivity obtained from digitising and present application methods have been examined in the view of technical regulations by giving examples. In the first chapter, map, digitising and transformation have been explained. In the second chapter, information about of the application has been given. In the third chapter, the results which is obtained from application have been evaluated. In the last chapter, the results which is obtained from this study have been explained and the recommendations for increasing digitising sensitivity have been suggested.