İmam-Hatip lisesi öğrencilerinin anne baba tutumları ile maneviyat düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examination of the relationship between parental attitudes and spirituality levels of Imam-Hatip high school students
- Tez No: 836052
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET CANAN KARAKAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Psikoloji, Religion, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Algılanan Anne Baba Tutumları, Maneviyat, Manevi Danışmanlık, Reddedicilik, Perceived Parental Attitudes, Spirituality, Spiritual Counselling, Rejectionism
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Anabilim Dalı
- Bilim Dalı: Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu araştırmanın amacı; algılanan ebeveyn tutumları ile maneviyat düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Araştırmada amaca uygun olarak nicel araştırma modellerinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Çalışmanın katılımcı grubunu İstanbul ili Kartal ilçesinde eğitim gören 241 kız 149 erkek öğrenci olmak üzere toplam 390 İmam-hatip lisesi öğrencisi oluşturmaktadır. Katılımcıların algıladıkları anne baba tutumunu ölçmek üzere Kısaltılmış Algılanan Ebeveyn Tutumları Ölçeği (Dirik; Karancı ve Yorulmaz, 2015), maneviyat düzeylerini ölçmek üzere Maneviyat Ölçeği (Şirin, 2018) ve demografik bilgilerini öğrenmek amacıyla araştırmacı tarafından geliştirilen Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Bu araştırmada verilerin analizi için SPSS 27 Programı kullanılmıştır. İmam-hatip lisesi öğrencilerin algılanan ebeveyn tutumları ve maneviyat düzeyleri arasındaki ilişkilerin belirlenebilmesi amacıyla Korelasyon ve Regresyon analizine bakılmıştır. Bunlarla birlikte, imam-hatip lisesi öğrencilerinin algılanan ebeveyn tutumları ve maneviyat düzeylerinin demografik değişkenlere göre farklılaşıp farklılaşmadığının belirlenmesi için t-testi ve ANOVA analizi kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre imam-hatip lisesi öğrencilerinin algıladıkları anne baba tutumları ile maneviyat düzeyleri ve ölçek alt boyutları arasında pozitif ve negatif yönlerde, düşük ve orta seviyelerde anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Ayrıca öğrencilerin cinsiyetlerinin, sınıf düzeylerinin ve gelir durumlarının da algılanan anne baba tutumları ve maneviyat düzeylerine göre farklılaştığı sonuçları elde edilmiştir. KAET-Ç Ölçeği ve Maneviyat Ölçeği alt boyutlarında cinsiyete ve gelir düzeyine göre farklılıklar bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research; it is an examination of the relationship between perceived parental attitudes and spirituality levels. Relational survey model, one of the quantitative research models. The participant group of the study consists of 385 imam-hatip high school students, 241 girls and 149 boys, studying in Kartal district of Istanbul. The Abbreviated Perceived Parental Attitudes Scale (Dirik; Karancı & Yorulmaz, 2015) was applied to measure the perceived parental attitude of the participants, the Spirituality Scale (Şirin, 2018) was used to measure the level of spirituality, and the Personal Information Form developed by the researcher to learn demographic information. SPSS 27 Program was used for data analysis in this study. Correlation and Regression analysis was used to determine the relationships between the perceived parental attitudes and spirituality levels of Imam-Hatip high school students. In addition, t-test and ANOVA analysis were used to determine whether the perceived parental attitudes and spirituality levels of imam-hatip high school students differ according yo demographic variables. According to the study results, significant relationships were found between the perceived parental attitudes and spirituality levels of imam-hatip high school students. Their spirituality levels and the sub-dimensions of the scale, in positive and negative directions, at low and medium levels. In addition, it was also found that the gender, grade level, and income status of the students differed according to their perceived parental attitudes and spirituality levels. Differences were found in the sub-dimensions of the KAET-Scale and Spirituality Scale according to gender and incomelevel.