Esrâr Dede Divanı'nda şahıslar
Characters in Esrâr Dede's Divan
  1. Tez No: 836212
  2. Yazar: MUHAMMET EŞREF TOPDEMİR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEHRA ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Esrâr Dede, Divan, Şahıs, Esrâr Dede, Divan, individual
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Batman Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 195
Özet
Esrâr Dede, on sekizinci yüzyılda yaşamış önemli Mevlevî şairlerdendir. Gerek içerisinde bulunduğu Mevlevî muhit gerekse dönemin en önemli şairi ve siması olan Şeyh Gâlib ile hem dost hem de mürit-mürşit ilişkisi içerisinde olması Esrâr Dede'nin edebî dünyasına şekil vermiştir. Zira Mevlevî şair Esrâr Dede'nin kaleme aldığı eserlerin muhtevasına bakıldığında bu durum aşikâr olarak gözükmektedir. Hiç şüphesiz Esrâr Dede girdiği tasavvufî serüvenin de etkisiyle eserlerini telif etmiştir. Bu çalışmanın amacı, Esrâr Dede Divanı'nda yer alan şahıslar ve bu şahısların hangi münasebetle divanda yer aldığı örnek beyitler üzerinden tahlil ve tespit etmektir. Çalışmanın birinci bölümünde Esrâr Dede'nin hayatı ve edebî yönü kaleme alınarak ilgililerine bir ön hazırlık olarak sunulmasının ardından ikinci bölümde tespit edilen şahıslar; dinî, tasavvufî, tarihî vb. gibi başlıklar altında etraflıca tahlil edilmiştir. Şahısların tespit ve tahlil edildiği bu kısımda ele alınan şahıs hakkında biyografik bilgilerin verilmesi de göz ardı edilmemiştir.
Özet (Çeviri)
Esrâr Dede is one of the important Mevlevî poets who lived in the eighteenth century. Esrâr Dede's literary world shaped his relationship with both the Mevlevî surroundings and Sheikh Gâlib who was the most important poet and figure of the period. Because when we look at the content of the works written by the Mevlevî poet Esrâr Dede, this situation seems obvious. Undoubtedly, Esrâr Dede wrote his works with the influence of his Sufi adventure. The aim of this study is to analyze and determine the characters in the Esrâr Dede Divan and the example couplets in which these people take place in the first part of the study, Esrâr Dede's life and literary aspect were written and presented to the interested parties as a preliminary preparation, and the persons identified in the second part; religious, mystical, historical etc. analyzed in detail under the following headings. In this section, where the individuals are identified and analyzed, the biographical information about the person discussed has not been overlooked.