Türkiye'de 6 şubat depremini yaşayan bireylerin duygusal etkilenme düzeyleri
Who lived through the february 6 earthquake emotional impact levels of individuals
  1. Tez No: 837876
  2. Yazar: KADER AY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALPER EVRENSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: 6 Şubat depremi, psikolojik etkiler, duygusal tepkiler, yaşam kalitesi, psikolojik destek, back depresyon ölçeği, 6th February earthquake, psychological effects, emotional responses, quality of life, psychological support, beck depression scale
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Nörobilim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu çalışma, 6 Şubat depreminin etkilerini ve sonuçlarını incelemeye yönelik yapılan bir anket çalışmasının analizlerini sunmaktadır. Araştırma, depreme maruz kalan bireylerin psikolojik durumları, duygusal tepkileri ve yaşam kalitesi üzerindeki etkileri anlamak amacıyla gerçekleştirilmiştir. Veriler, farklı demografik gruplar arasında depremin etkilerinin farklılık gösterebileceğini göstermektedir. Özellikle kadınların, genç ve orta yaşlı yetişkinlerin, eğitim düzeyi düşük olanların ve evleri hasar görenlerin depresyon ve diğer duygusal zorluklar yaşama olasılığı daha yüksektir. Bu sonuçlar, doğal afetlerin bireylerin psikolojik sağlığı ve yaşam kalitesi üzerinde önemli etkileri olduğunu göstermektedir. Araştırmanın sonuçları, afetler sonrası psikolojik destek hizmetlerinin önemini vurgulayarak, etkilenen bireylere uygun ve etkili müdahalelerin sağlanması gerekliliğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study presents the analyses of a survey conducted to examine the effects and consequences of the 6th February earthquake. The research aims to understand the psychological conditions, emotional responses, and quality of life of individuals exposed to the earthquake. The data indicates that the effects of the earthquake may vary among different demographic groups. Particularly, women, young and middle-aged adults, individuals with lower educational levels, and those whose homes suffered damage are more likely to experience depression and other emotional difficulties. These findings demonstrate the significant impact of natural disasters on individuals' psychological well-being and quality of life. The results of the study emphasize the importance of post-disaster psychological support services, highlighting the necessity of providing appropriate and effective ,interventions to the affected individuals.