Endovasküler girişim yapılan pediatrik hastalarda hedef kontrollü infüzyon yöntemiyle uygulanan anesteziyle inhalasyon anestezi yönteminin hasta sonuçlarına etkisinin karşılaştırılması
A comparison of the effect of target-controlled infusion anesthesia and inhalation anesthesia on patient outcomes in pediatric patients undergoing endovascular intervention
  1. Tez No: 838120
  2. Yazar: MUSTAFA ÇAKILLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KARAMEHMET YILDIZ, DR. ÖĞR. ÜYESİ SİBEL SEÇKİN PEHLİVAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Sevofluran, Propofol, Hedef Kontrollü İnfüzyon, Pediatrik endovasküler girişim, Sevoflurane, Propofol, Target Controlled Infusion, Pediatric Endovascular Intervention
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu çalışmanın amacı, pediatrik endovasküler girişim yapılan hastalarda, anestezi yöntemi olarak hedef kontrollü infüzyonla total intravenöz anestezi (HKİ/TİVA) ve inhalasyon anestezisi yöntemlerinin, intraoperatif hemodinamik parametreler ve postoperatif uyanma kriterlerine etkileri yönünden karşılaştırılmasıdır. Materyal ve Metod Çalışmaya anjiografik inceleme, ASD kapatılması, VSD kapatılması, PDA kapatılması ve aortik balon dilatasyon yapılan toplam 70 hasta dahil edilmiştir. Hastalara standart olarak, elektrokardiyografi (EKG) ile kalp atım hızı (KAH), noninvaziv kan basıncı (NIKB), periferik oksijen satürasyonu (SpO2) ve Bispektral indeks (BIS) monitörizasyonu uyguladı. İşlem öncesinde, intraoperatif dönemde ve postoperatif derlenme ünitesinde hastaların bazal NIKB, SpO2 ve KAH değerleri kaydedildi. Postoperatif derlenme ünitesinde ayrıca Modifiye Aldrete Derlenme Skoru ile hastanın uyanma süresi değerlendirildi ve kaydedildi. Bulgular Gruplar arasında yapılan karşılaştırmada HKİ/TİVA grubundaki hastalarının ekstübasyon süresi, göz açma süresi ve spontan solunuma başlama süresi inhalasyon grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulundu. Hastaların derlenme ünitesindeki takibinde postoperatif birinci dakikada inhalasyon grubundaki KAH, HKİ/TİVA grubuna göre istatistiksel olarak yüksek bulundu (p=0,017). Gruplar arası karşılaştırmalara göre inhalasyon grubunun postoperatif 1, 5, 15 ve 30. dakika sistolik kan basıncı (SKB) değerleri istatistiksel olarak anlamlı derecede HKİ/TİVA grubundan yüksekti. Gruplar arası karşılaştırmalara göre intraoperatif 15. ve 30. dakikalarda HKİ/TİVA grubu ortalama kan basıncı (OKB) değerleri inhalasyon grubundan istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulundu. İnhalasyon grubunun entübasyon sonrasında, intraoperatif 1, 5, 15, 30. dakikalarında ve ekstübasyon öncesinde BIS değerleri HKİ/TİVA grubuna göre istatistiksel olarak yüksek bulundu. Ekstübasyon sonrası BIS değerleri gruplar arasında benzerdi. Gruplar arasında postoperatif 5. ve 15. dakikalarda inhalasyon grubu Modifiye Aldrete skorları HKİ/TİVA grubuna göre istatistiksel olarak yüksek bulundu. Sonuç Pediatrik yaş grubundaki çocuklarda HKİ ile propofol kullanılarak uygulanan TIVA'nın, sevofluran ile uygulanan inhalasyon anestezisi ile benzer şekilde güvenli olduğu, inhalasyon anestezisine göre daha iyi intraoperatif hemodinamik stabilizasyon ve yeterli anestezi derinliği sağlamasının yanında görece uzamış göz açma ve derlenme sürelerine sahip olduğu gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to compare the effects of total intravenous anesthesia with target-controlled infusion (TCI/TIVA) and inhalation anesthesia on intraoperative hemodynamic parameters and postoperative awakening criteria in pediatric endovascular intervention patients. Materials and metods: A total of 70 patients who underwent angiographic examination, ASD closure, VSD closure, PDA closure and aortic balloon dilatation were included in this study. Patients underwent standard electrocardiography (ECG) monitoring with heart rate (HR), noninvasive blood pressure (NIKB), peripheral oxygen saturation (SpO2) and Bispectral index (BIS). Baseline NIKB, SpO2 and HR were recorded before the procedure, intraoperatively and in the postoperative recovery unit. In the postoperative recovery unit, the patient's recovery time was also evaluated and recorded with the Modified Aldrete Recovery Score. Findings: In the comparison between the groups, extubation time, eye opening time and time to start spontaneous breathing were found to be statistically significantly higher in the TCI/TIVA group than in the inhalation group. In the follow-up of the patients in the recovery unit, heart rate in the inhalation group was found to be statistically higher in the first postoperative minute compared to the TCI/TIVA group (p=0.017). According to intergroup comparisons, the systolic blood pressure (SBP) values of the inhalation group were statistically significantly higher than the TCI/TIVA group at 1, 5, 15 and 30 minutes postoperatively. According to intergroup comparisons, the mean blood pressure (BP) values of the TCI/TIVA group were statistically significantly higher than the inhalation group at 15 and 30 minutes intraoperatively. BIS values of the inhalation group after intubation, at 1, 5, 15, 30 minutes intraoperatively and before extubation were statistically higher than those of the TCI/TIVA group. Postextubation BIS values were statistically similar between the groups. Modified Aldrete scores of the inhalation group were statistically higher than those of the TCI/TIVA group at 5 and 15 minutes postoperatively. Results: In pediatric children, TIVA using propofol with TCI has been shown to be similarly safe to inhalation anesthesia with sevoflurane and to provide better intraoperative hemodynamic stabilization and adequate depth of anesthesia compared to inhalation anesthesia.