Bağlanma stillerinin affetme eğilimi ve maneviyatla ilişkisi
The relationship of attachment styles with forgiveness tendency and spirituality
- Tez No: 840699
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET CANAN KARAKAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Psikoloji, Religion, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Bağlanma, Bağlanma Stilleri, Affetme, Maneviyat, Manevi Danışmanlık ve Rehberlik, Attachment, Attachment Styles, Forgiveness, Spirituality, Spiritual Counseling and Guidance
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu çalışmanın amacı bağlanma stillerinin affetme eğilimi ve maneviyatla ilişkisini tespit etmektir. Amacı gerçekleştirmek için öncelikle konunun kavramsal çerçevesi çizilmiş ve literatür taraması yapılmıştır. Daha sonra ölçeklerle elde edilen veriler SPSS programıyla analiz edilerek bulgular ve yorumlar tamamlanmıştır. Bu çalışma 2022-2023 yılında Türkiye'de yaşayan 574 bireyle gerçekleştirilmiştir. Araştırmaya katılan kişilerin bağlanma stilleri, affetme eğilimleri ve maneviyatları ölçülmüştür. Ölçümler için“Üç Boyutlu Bağlanma Stilleri Ölçeği”,“Affetme Eğilimi Ölçeği”ve“Maneviyat Ölçeği”kullanılmıştır. Çalışma dört ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm araştırmanın problemi, amacı ve önemi, varsayımları, sınırlılıkları, tanımlar ve araştırmanın yönteminden oluşmaktadır. İkinci bölüm kavramsal çerçeveyi çizmekte ve bağlanma kuramının gelişimi ve bağlanma stillerinden, affetme tanımları ve modellerinden, son olarak maneviyat kavramı ve manevi danışmanlık ve rehberlikten bahsetmektedir. Üçüncü bölüm araştırmanın sonucunda elde edilen bulgulardan oluşmaktadır. Dördüncü bölüm ise tartışma, sonuç ve önerilerle son bulmaktadır. Araştırmanın bulgularına göre bağlanma stilleri, affetme eğilimi ve maneviyat demografik değişkenlere göre farklılık göstermektedir. Bağlanma stillerinin affetme eğilimi ve maneviyatla anlamlı derece de ilişkisi olduğu tespit edilmiştir. Güvenli bağlanma arttıkça affetme eğilimi ve maneviyatın arttığı; kaçınan ve kaygılı-kararsız bağlanma arttıkça affetme eğilimi ve maneviyatın azaldığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the relationship between attachment styles and forgiveness tendency and spirituality. In order to realize the aim, firstly, the conceptual framework of the subject was drawn and a literature review was conducted. Then, the data obtained with the scales were analyzed with the SPSS program and the findings and interpretations were completed. This study was conducted with 574 individuals living in Turkey in 2022-2023. Attachment styles, forgiveness tendencies and spirituality of the participants were measured.“Three Dimensional Attachment Styles Scale”,“Tendency to Forgive Scale”and“Spirituality Scale”were used for the measurements. The study consists of four main sections. The first part consists of the problem, purpose and importance, assumptions, limitations, definitions and methodology of the study. The second chapter draws the conceptual framework and talks about the development of attachment theory and attachment styles, definitions and models of forgiveness, and finally the concept of spirituality and spiritual counseling and guidance. The third chapter consists of the findings obtained as a result of the research. The fourth chapter ends with discussion, conclusions and recommendations. According to the findings of the study, attachment styles, tendency to forgive and spirituality differ according to demographic variables. Attachment styles were found to be significantly related to forgiveness tendency and spirituality. As secure attachment increases, tendency to forgive and spirituality increase; as avoidant and anxious-ambivalent attachment increases.