Uterus leiyomiyomu olan hastalarda tiyol/disülfid homeostazı ve iskemik modifiye albümin seviyelerinin ölçümü
Measurement of thiol/disulfide homeostasis and ischemic modified albumin levels in patients with uterine leiomyoma
  1. Tez No: 840963
  2. Yazar: BENGÜ NUR BARIŞ AKCAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BURAK ELMAS
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Leiyomiyom, tiyol – disülfid homeostazı, iskemik modifiye albümin, oksidatif stres, Leiomyoma, thiol – disulfide homeostasis, ischemic modified albumin, oxidative stress
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Amaç: Çalışmamızda, uterus leiyomiyom hastalarında tiyol-disülfid homeostazı ve iskemik modifiye albümin serum düzeylerinin sağlıklı bireylerle karşılaştırılması hedeflenmiş olup, leiyomiyom etiyopatogenezindeki bu oksidatif stres parametrelerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Metod: Bu prospektif, vaka-kontrol çalışması Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesi Jinekoloji Kliniği'ne başvuran leiyomiyom tanılı olgular üzerinde gerçekleştirildi. Leiyomiyom tespit edilen 77 olgu (hasta grubu) ve leiyomiyom tespit edilmeyen 77 sağlıklı birey (kontrol grubu) olmak üzere toplam 154 olgu çalışmaya dâhil edildi. Hastaların demografik özellikleri ve ultrasonografi bulguları kaydedildi. Vaka ve kontrol gruplarından sabah açlık kan örneği alınarak albümin, iskemik modifiye albümin, tiyol - disülfid homeostazı parametreleri; yapılan analizlerde elde edilen değerlerin sonuçları gruplar arasında kıyaslandı. Bulgular: Gruplar (leiyomiyom ve kontrol grubu) demografik özellikler açısından karşılaştırıldığında (yaş, boy, ağırlık, vücut kitle endeksi) gruplar arası anlamlı farklılık yoktu. Gruplar (leiyomiyom ve kontrol grubu) serum albümin düzeyi, serum iskemik modifiye albümin ve serum dinamik tiyol –disülfid parametrelerinden (total tiyol, native tiyol, disülfid) açısından karşılaştırıldığında gruplar arası anlamlı farklılık tespit edildi (p0.05). Leiyomiyom tanılı hastalar miyom sayısı ve büyüklüğü açısından karşılaştırıldığıda tiyol/disülfid homeostazı ve iskemik modifiye albümin düzeylerinde anlamlı farklılık tespit edilmedi. Sonuç: Uterus leiyomiyom tanılı hastalar ile kontrol grubu sağlıklı bireyler arasında albümin, ı̇skemik modifiye albümin, albümin/ı̇skemik modifiye albümin oranı, total tiyol, native tiyol, disülfid açısından anlamlı farklılık bulunmaktadır. Uterin leiyomiyom etiyopatogenezinde oksidatif stresin sorumlu faktörler arasında olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Measurement of Thiol/disulfide Homeostasis and Ischemic Modified Albumin Levels in Patients with Uterine Leiomyoma Purpose: In our study, we aimed to compare the serum levels of thiol-disulfide homeostasis and Ischemic Modified Albumin in uterine leiomyoma patients and healthy individuals, and to evaluate the effects of oxidative stress on the etiopathogenesis of leiomyoma. Materials and Methods: This prospective, case-control study was conducted on cases diagnosed with leiomyoma who applied to the Gynecology Clinic of the Gynecology and Obstetrics Hospital of the University of Health Sciences in Ankara Bilkent City Hospital. A total of 154 cases, including 77 cases with leiomyomas(case group) and 77 healthy individuals without leiomyomas (control group), were selected for the study. Demographic characteristics and ultrasonography findings of the patients were recorded. Fasting blood samples were collected from the case and control groups in the morning. Subsequently, the parameters of albumin, ischemic modified albumin, and thiol-disulfide levels were analyzed, and their obtained values were compared between the groups. Results: When the demographic characteristics (age, height, weight, body mass index) of the groups (leiomyoma and control groups) were compared, there was no significant difference between the groups. A significant difference was observed between the leiomyoma and control groups regarding serum albumin parameters, serum ischemic modified albumin, and serum dynamic thiol-disulfide parameters(total thiol, native thiol, disulfide) (p 0.05). Upon comparing patients diagnosed with leiomyoma in regards to the number and size of fibroids, no significant difference was shown in the dynamic thiol-disulfide parameters. Conclusion: There is a notable contrast in the levels of albumin, ischemic modified albumin, albumin/ischemic modified albumin ratio, total thiol, native thiol, and disulfide between individuals with uterine leiomyoma and healthy individuals in the control group. Oxidative stress is believed to play a causative role in the etiopathogenesis of uterine leiomyomas.