Tavşanlarda akut kanamada periferik yüksek doz noradrenalin infüzyonunun beyin üzerine etkisinin serebral oksimetre ve S100β protein ile korelasyonunun incelenmesi
Investigation of the effect of high-dose peripheral noradrenaline infusion in acute hemorrhage on the brain in rabbits and its correlation with cerebral oximetry and S100β protein
  1. Tez No: 841504
  2. Yazar: AYŞENUR ŞİMŞEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE GÜLBİN ARICI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Noradrenalin, Beyin, NIRS, S100β, Tavşan, Noradrenaline, Brain, NIRS, S100β, Rabbit
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı; tavşanlarda akut hemorajiye bağlı oluşturulan hipotansiyonun tedavisinde sıvı resüsitasyonuna ek olarak yüksek doz noradrenalin infüzyonu kullanımının beyin perfüzyonuna etkisini saptamak amacıyla serebral monitörizasyonla rSO2 ve serebral iskemiyi gösteren S100β proteinini ölçerek aralarında herhangi bir korelasyon olup olmadığını araştırmaktır. Yöntem: Çalışmaya sağlıklı New Zealand cinsi 2300-3500 gr aralığında 30 adet erkek tavşan dahil edildi. Deneklerin ikisi ciddi aritmi ve desatürasyon gelişmesi nedeniyle çalışmadan çıkarıldı ve 28 adet tavşan 4 gruba randomize edildi. Her 4 grupta da akut hemoraji ile OAB'nin 65mmHg'nin altına düşmesi sağlandı. OAB 65 mmHg'nin altına düştüğünde resüsitasyona başlandı; idame sıvısı olarak 1 saat iv Serum Fizyolojik (NaCl %0,9) verilen ve 1,5 mcg/kg/dk Noradrenalin infüzyonu verilen grup (grupD1), 1 saat iv Serum Fizyolojik (NaCl %0,9) yanında 1,5 mcg/kg/dk Noradrenalin infüzyonu verilen ve 24 saat takip edilen grup (GrupD24), 1 saat iv Serum Fizyolojik (NaCl %0,9) infüzyonu verilen grup (GrupK1), 1 saat iv serum fizyolojik (NaCl %0,9) infüzyonu verilen ve 24 saat takip edilen grup (GrupK24). Tüm gruplarda hemodinamik parametreler ve serebral monitörizasyon takibi çalışma boyunca 10 dakikalık aralıklarla kaydedildi. AKG ve S100β parametreleri başlangıç, resüsitasyon sonu ve post resüstasyon dönemlerinde (24.saat) çalışıldı. Deneylerin sonunda tavşanlar yüksek doz tiyopental ile sakrifiye edildi. Bulgular: Tüm deneklerde akut hemoraji dönemindeki değişimleri başlangıçtaki bazal verilerle karşılaştırıldığında OAB (p0,05). Genel örneklemde Pearson korelasyon analizi kullanılarak nicel veriler arasında anlamlı bir korelasyon ilişkisi olup olmadığı incelenip değerlendirilmiştir. Hct ile rSO2 arasında pozitif yönde orta düzeyli anlamlı bir ilişki (r=0,44539 p=0,0003), S100β ile ile negatif yönlü orta düzeye yakın ve anlamlı bir ilişkinin (r=-0,24897 p=0,0491) olduğu görülmüştür. Serebral rSO2 ile S100β protein düzeyleri karşılaştırıldığında orta düzeyde negatif yönlü ve anlamlı bir ilişki (r=-0,2998 p=0,0111) saptanmıştır. Sonuçlar: Hipotansiyon, pek çok duruma bağlı oluşabilen ve tüm sistemleri etkileyen ciddi bir durumdur. Beyin perfüzyonunun korunması hipotansiyonun tedavisinde primer hedeflerden biridir. Hipotansif olan hastalarda serebral hipoperfüzyonu önlemek adına sıvı resüsitasyonunun yanı sıra inotropik veya vazopressör ajanlara ihtiyaç duyulmaktadır. Vazopressör ajanların kullanımıyla serebral perfüzyon basıncı artsa da bu durum serebral oksijenizasyonu iyileştirmeyebilir. Akut hemorajiye bağlı oluşturulan hipotansiyonun resüsitasyon döneminde yüksek doz noradrenalin infüzyonu kullandığımızda serebral rSO2'yi olumsuz etkilediğini ve S100β değerini daha fazla arttırdığını bulduk. Akut kanamada kan replasmanı yapılamadığı durumlarda kan basıncı regülasyonu için yüksek doz noradrenalin infüzyonu kullanıldığında rSO2'yi düşürdüğünü ve serebral iskemiye katkı sağladığını; rSO2 ve S100β'deki bu anlamlı değişimlerin orta düzeyde korele olduğunu bulduk. Akut kanamada volüm replasmanının yanında yüksek doz noradrenalin infüzyonu kullanmanın kardiyovasküler olumlu etkileri olsa dahi serebral hasara yol açabileceğini ve daha düşük dozlarda kullanılması gerektiğini düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to investigate whether there is any correlation between the use of high-dose noradrenaline infusion in addition to fluid resuscitation in the treatment of hypotension induced by acute hemorrhage in rabbits and its effect on cerebral perfusion, as determined by cerebral monitoring of regional oxygen saturation (rSO2) and measurement of S100β protein, which indicates cerebral ischemia. Methods: The study included 30 male rabbits of the healthy New Zealand breed weighing between 2300-3500 grams. Two subjects were excluded from the study due to the development of severe arrhythmia and desaturation, and 28 rabbits were randomized into 4 groups. In each of the 4 groups, acute hemorrhage was induced to lower the mean arterial blood pressure (MAP) below 65mmHg. Resuscitation was initiated when MAP dropped below 65 mmHg. Group D1 received 1 hour of intravenous normal saline (NaCl 0.9%) and a noradrenaline infusion of 1.5 mcg/kg/min as maintenance fluid, while Group D24 received the same treatment along with 24 hours of follow-up. Group K1 received 1 hour of intravenous normal saline (NaCl 0.9%) infusion, and Group K24 received the same treatment along with 24 hours of follow-up. Hemodynamic parameters and cerebral monitoring were recorded at 10-minute intervals throughout the study. AKG and S100β parameters were measured at baseline, at the end of resuscitation, and during the post-resuscitation period (24 hours). At the end of the experiments, the rabbits were euthanized with a high dose of thiopental. Results: When the changes in OAB (p0.05). Pearson correlation analysis was used to examine and evaluate whether there was a significant correlation between quantitative variables in the overall sample. A positive moderate-level significant correlation was found between Htc and rSO2 (r=0.44539, p=0.0003), and a negative close to moderate-level significant correlation was found between S100β and Htc (r=-0.24897, p=0.0491). When cerebral rSO2 and S100β protein levels were compared, a moderate-level negative and significant correlation was found (r=-0.2998, p=0.0111). Conclusions: Hypotension is a serious condition that can occur due to various reasons and affects all systems. Preserving brain perfusion is one of the primary goals in the treatment of hypotension. In addition to fluid resuscitation, the use of inotropic or vasopressor agents is necessary to prevent cerebral hypoperfusion in hypotensive patients. Although the use of vasopressor agents can increase cerebral perfusion pressure by regulating blood pressure, it may not improve cerebral oxygenation. We found that high-dose noradrenaline infusion during the resuscitation period, in cases of hypotension induced by acute hemorrhage, negatively affected cerebral rSO2 and increased S100β levels. When high-dose noradrenaline infusion was used for blood pressure regulation in situations where blood replacement could not be performed in acute hemorrhage, it decreased rSO2 and contributed to cerebral ischemia. We found that these significant changes in rSO2 and S100β were moderately correlated. Although highdose noradrenaline infusion in addition to volume replacement may have positive cardiovascular effects in acute hemorrhage, we believe that it can cause cerebral damage and should be used at lower doses.