Şaşılık cerrahisinin refraksiyon ve biyometri ölçümleri üzerine etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the impact of strabismus surgery on refraction and biometric measurements
  1. Tez No: 841738
  2. Yazar: ABDULLAH DİVARCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALUK HÜSEYİN GÜRSOY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: şaşılık, cerrahiye bağlı biyometri, cerrahiye bağlı refraksiyon, strabismus, surgery-related biometry, surgery-related refraction
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu çalışmaya Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Göz Hastalıkları Kliniğine başvuran ve şaşılık nedeniyle ameliyat edilen 100 hastanın 145 gözü dahil edildi. Hastalar iç rektus kas cerrahisi yapılanlar (grup 1), dış rektus cerrahisi yapılanlar (grup 2) ve hem iç hem de dış rektus cerrahisi yapılanlar (grup 3) olarak 3 gruba ayrıldı. Hastaların biyometri ve refraksiyon değerleri ameliyat öncesi, ameliyat sonrası 2. hafta ve 6.ayda ölçüldü. Cinsiyetler arasında hiçbir parameterede anlamlı fark bulunamadı. Aksiyel uzunlukta tüm hastalarda (23.47±1.19 -> 23.49±1.19 -> 23.52±1.22) ve özellikle grup 2 de (23.47±1.18 -> 23.49±1.18 -> 23.53±1.21) anlamlı uzama olduğu görüldü. Santral kornea kalınlığındaki değişim (551.74±35.41 -> 549.38±35.53 -> 551.36±35.69) geç dönemde gerilemiştir. Ön kamara derinliği, Korneal çap ve Lens kalınlığında anlamlı değişim saptanmadı. Düz meridyen değeri tüm hastalarda (42.87±1.55 -> 42.92±1.55 -> 42.77±1.56) ve özellikle grup 2 hastalarda (42.94±1.55 -> 42.99±1.56 -> 42.85±1.56) anlamlı değişim gösterirken dik meridyende belirgin anlamlı değişim görülmedi. Sferik ekivalanda ise bütün hastalar (-0.87±3.11 -> -1.05±3.07) ve özellikle grup 2 hastalarda (-0.80±2.28 -> -1.0±2.28) miyopik kayma kısa dönemde anlamlıydı Bütün veriler değerlendirildiğinde anlamlı olsun veya olmasın erken dönemde oluşan değişimler geç dönemde gerilemektedir. Bu sebeple cerrahi sonrası takiplerde olası biyometrik ve refraktif değişimler göz ardı edilmemesi, gözlük için ileri dönem beklenilmesi önerilmektedir. Tüm kas ve çeşitteki cerahi müdahaleleri içeren, daha fazla hasta sayısını içeren daha kapsamlı çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
This study presents the results of an assessment involving 145 eyes of 100 patients who underwent surgery at the Department of Ophthalmology, Osmangazi University Faculty of Medicine Hospital, due to strabismus. The patients were categorized into three groups based on the type of surgery they received: Group 1 underwent surgery on the medial rectus muscle, Group 2 on the lateral rectus muscle, and Group 3 underwent both medial and lateral rectus muscle surgeries. Biometric and refractive values of the patients were measured preoperatively, at postoperative week 2, and at postoperative month 6. No significant difference was found between genders in any parameter. A significant increase in axial length was noted in all patients (23.47±1.19 -> 23.49±1.19 -> 23.52±1.22)and particularly in Group 2 (23.47±1.18 -> 23.49±1.18 -> 23.53±1.21). Late-phase changes were observed in central corneal thickness (551.74±35.41 -> 549.38±35.53 -> 551.36±35.69). No significant changes were detected in anterior chamber depth, corneal diameter, and lens thickness. While the astigmatic meridian value showed significant changes in all patients (42.87±1.55 -> 42.92±1.55 -> 42.77±1.56), particularly in Group 2 patients (42.94±1.55 -> 42.99±1.56 -> 42.85±1.56), no significant changes were observed in the orthogonal meridian. Myopic shift in spherical equivalent was significant in all patients (- 0.87±3.11 -> -1.05±3.07) and particularly in Group 2 patients (-0.80±2.28 -> - 1.0±2.28) in the short term. Upon comprehensive evaluation of all data, it is evident that whether statistically significant or not, early changes tend to regress in the late phase. Therefore, it is recommended to remain vigilant to potential biometric and refractive changes in post-surgical follow-ups, and the reliance on glasses should be postponed for an extended period. Larger, more comprehensive studies encompassing various types of surgical interventions and a greater number of patients are warranted.