Psöriatik artritli hastalarda hastalık aktivitesi ile sarkopeni ilişkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between disease activity and sarcopenia in patients with psoriatic arthritis
  1. Tez No: 845722
  2. Yazar: MEHMET AKİF ŞİRİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE BANU SARIFAKIOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Psoriatik artrit, Sarkopeni, El kuvveti, Yürüme hızı, Psoriatic arthritis, Sarcopenia, Hand strength, Walking speed
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Amaç Sarkopeni, yaşlanmaya bağlı kas kütlesi ve fonksiyon kaybıdır. İnflamatuar yükün artmasına bağlı olarak görülme sıklığı artmaktadır. Psoriatik artrit (PsA) aksiyel ve periferik eklemleri tutan kronik yıkıcı inflamatuar bir artrittir. Bu çalışmada PsA hastalarında hastalık aktivitesinin sarkopeni tanısal parametreleri ile korelasyonunu araştırmayı amaçladık. Yöntemler: Yaşları ≥55 olan 43 PsA hastası ve yaşları ≥55 olan 31 sağlıklı yetişkin gönüllü bu çalışmaya dahil edildi. PsA hastaları daha sonra sarkopeni varlığına göre iki gruba ayrıldı. Tüm grupların demografik ve klinik verileri kaydedilmiş ve gruplar arasında karşılaştırılmıştır. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen PsA hastalarından 14'ü sarkopeni tanısı alırken, 29'u sarkopeni tanısı almadı. Sarkopeni tanısı alan hastaların ağırlığı anlamlı olarak daha yüksekti (p=0.009). Ayrıca, kortikosteroid kullanımı sarkopenik hastalarda anlamlı olarak daha sıktı (p=0,03). Psoriatik artritte hastalık aktivitesi (DAPSA) skorları sarkopenik PsA hastalarında sarkopenik olmayan hastalara kıyasla anlamlı derecede yüksekti (p=0,005). CRP ve ESR düzeylerinde iki grup arasında anlamlı bir fark yoktu. Yüksek DAPSA skorları sarkopeni riskini artırmıştır (OR: 0.06, %95 GA: 1.005-1.119 p=0.03). Ayrıca, DAPSA skorunun 5 kez otur-ayakta dur testi ile zayıf, el kavrama gücü, STAR skorları ve yürüme hızı ile orta düzeyde korelasyon gösterdiği bulunmuştur. Sonuç: Çalışmamızda DAPSA skoru ile sarkopeni ile ilişkili parametreler arasında anlamlı bir korelasyon bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Objective: Sarcopenia is an aging-related loss of muscle mass and function. Its incidence is increasing due to increased inflammatory burden. Psoriatic arthritis (PsA) is a chronic destructive inflammatory arthritis involving axial and peripheral joints. In this study, we aimed to investigate the correlation of disease activity with diagnostic parameters of sarcopenia in PsA patients. Methods: Forty-three patients aged ≥55 years with PsA and 31 healthy adult volunteers aged ≥55 years were included in this study. PsA patients were then divided into two groups according to the presence of sarcopenia. Demographic and clinical data of all groups were recorded and compared between groups. Results: Among the PsA patients included in the study, 14 were diagnosed with sarcopenia and 29 were not diagnosed with sarcopenia. The weight of patients diagnosed with sarcopenia was significantly higher (p=0.009). In addition, corticosteroid use was significantly more frequent in sarcopenic patients (p=0.03). Disease activity in psoriatic arthritis (DAPSA) scores were significantly higher in sarcopenic PsA patients compared to non-sarcopenic patients (p=0.005). There was no significant difference in CRP and ESR levels between the two groups. Elevated DAPSA scores increased the risk of sarcopenia (OR: 0.06, 95% CI: 1.005-1.119 p=0.03). In addition, DAPSA score was found to be weakly correlated with the sit-to-stand test for 5 times and moderately correlated with hand grip strength, STAR scores and walking speed. Conclusion: In our study, a significant correlation was found between DAPSA score and sarcopenia related parameters.