Worldbuilding as criticism in anglophone science fiction
Anglofon bilimkurgu romanlarında bir eleştiri yöntemi olarak dünya yaratımı
  1. Tez No: 846687
  2. Yazar: İLKER ÖZBİLEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DİLEK DİRENÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: bilimkurgu, dünya yaratımı, siberpunk, biyopunk, ütopya, distopya, apokaliptik kurgu, post-apokaliptik kurgu, kapitalizm, neoliberalizm, küreselleşme, anti-kapitalizm, Marge Piercy, Octavia E. Butler, Paolo Bacigalupi, Tim Maughan, science fiction, worldbuilding, cyberpunk, biopunk, utopia, dystopia, apocalyptic fiction, post-apocalyptic fiction, capitalism, neoliberalism, globalism, anti-capitalism, Marge Piercy, Octavia E. Butler, Paolo Bacigalupi, Tim Maughan
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 263
Özet
Bu doktora tezi, 1990'lar ile 2010'ların sonları arasında yazılmış, kapitalizmin krizlerini araştıran ve statükoya karşı duran alternatif toplulukların tahayyülünü sunan beş çağdaş Anglofon bilimkurgu eserini analiz etmektedir. Kapitalizme getirilen eleştirel yaklaşımlar, bu metinlerde kültürel, sosyoekonomik ve politik öğelerin karşılıklı etkileşimi ile ortaya çıkan ve genellikle dünya yaratımı olarak adlandırılan yöntem aracılığıyla sunulmaktadır. Marge Piercy'nin He, She and It (1991), Paolo Bacigalupi'nin The Windup Girl (Kurmaca Kız) (2009), Octavia E. Butler'ın Parable of the Sower (1993) ve Parable of the Talents (1998) ve Tim Maughan'ın Infinite Detail (Sonsuz Ayrıntı) (2019) isimli romanlarının hepsi dünya yaratımı yönteminden faydalanarak kapitalizm eleştirisinin yanı sıra baskın görüşe karşı gelen topluluklar tasarlamanın yollarını sunar. Bu tezde, dünya yaratımı pratiklerinin dinamizminin ve bütüncül yaklaşımının, kapitalizmin sürekli değişen suretlerini sorunlaştıran sahalar yarattığı ve sosyal, ekonomik ve politik alanlardaki kapitalist düzenlemelerin baskın ve totaliter yaklaşımlarına meydan okuduğu savunulmaktadır. Bu bağlamda, bu çalışmanın ilk bölümü, kapitalizmin tarihsel gelişimini inceleyerek, sistemin tekrarlayan krizlerini ve açmazlarını ortaya koyacaktır. İkinci bölüm bilimkurguyu edebi bir tür olarak ele alıp, dünya yaratımı aracılığıyla sunduğu sosyal, kültürel ve politik eleştiri potansiyelini araştıracaktır. Üçüncü ve dördüncü bölümler, 1980'ler ile 2010'lar arasındaki süre içinde küresel kapitalizmin değişimini ve bu düzene karşı oluşturulan direniş pratiklerinin seçilen metinlerdeki yansımalarını konu edinecektir. Üçüncü bölüm bu konuları Marge Piercy'nin siberpunk romanı He, She and It ve Paolo Bacigalupi'nin biyopunk romanı The Windup Girl (Kurmaca Kız) üzerinden incelerken, dördüncü bölüm kapitalizmin sistemsel açmazlarının (post-)apokaliptik betimlemelerini Octavia E. Butler'ın Parables serisi ve Tim Maughan'ın Infinite Detail (Sonsuz Ayrıntı) romanları üzerinden tartışacaktır. Bu doktora tezi, dünya yaratımını, bilimkurgunun ayrılmaz bir parçası ve kapitalizmin içkin krizlerini incelemeye yarayan bir araç olarak ele alıp, bilimkurgudaki küresel kapitalizm temsilleri hakkındaki tartışmalara ve siyasal rejimlere getirilebilecek alternatif arayışlarına katkıda bulunacaktır.
Özet (Çeviri)
This dissertation analyses five contemporary Anglophone science fiction novels written between the 1990s and late 2010s that investigate crises of capitalism and offer ways of imagining alternative communities that challenge the status quo. These critical engagements with capitalism are presented through specific interplay of cultural, socio-economic and political elements in these works, that is generally termed as worldbuilding. Marge Piercy's He, She and It (1991), Paolo Bacigalupi's The Windup Girl (2009), Octavia E. Butler's Parable of the Sower (1993) and Parable of the Talents (1998), and Tim Maughan's Infinite Detail (2019), all utilize worldbuilding as criticism of capitalism and a method of imagining anti-hegemonic communities. I argue that the holistic approach and dynamism of worldbuilding practices provide sites of engagement with capitalism's ever-changing appearances and challenge dominant and totalizing approaches to capitalist organization of social, economic and political spheres. In this context, Chapter I of this study will trace capitalism's recurring crises and predicaments by providing a historical survey of its development. Chapter II will analyze science fiction as a genre by evaluating its potential to offer a critical perspective into social, cultural and political issues through worldbuilding. Chapter III and IV will focus on the transformation of global capitalism, and the resistance practices developed against it, between the late 1980s and the 2010s and how they are extrapolated in these selected texts. While Chapter III will examine these topics in the context of cyberpunk in Marge Piercy's He, She and It and biopunk in Paolo Bacigalupi's The Windup Girl, Chapter IV will carry out a similar analysis focusing on the (post-)apocalyptic imagining of capitalism's systemic failures in Octavia E. Butler's Parables series and Tim Maughan's Infinite Detail. By focusing on worldbuilding as a crucial aspect of science fiction and as a potential tool for exploring capitalism's non-accidental crises, this thesis will contribute to the on-going debates about the representations of global capitalism in science fiction, as well as discussions of imagining alternatives to the regimes of power.