Sözleşmeli aile hekimliği uzmanlık öğrencilerinin eğitim olanakları ve çalışma şartları hakkındaki görüşlerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the views of contracted family medicine specialist trainees on training opportunities and working conditions
  1. Tez No: 846754
  2. Yazar: OĞUZ SÜRMELİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDÜLKADİR AYDIN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Birinci basamak sağlık hizmetleri, sözleşmeli aile hekimliği uzmanlık eğitimi, niteliksel araştırma, Contracted family medicine specialist training, primary health care, qualitative research
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Birinci basamak sağlık hizmetleri güçlü bir sağlık sisteminin temelidir. Birinci basamakta çalışan aile hekimlerinin her açıdan donanımlı olması bu sistemi daha da kuvvetlendirir. Sözleşmeli aile hekimlerinin uzmanlık eğitimi almaları bu açıdan çok kıymetlidir. Çalışmamızın amacı sözleşmeli aile hekimlerinin uzmanlık eğitimi ve çalışma koşulları hakkındaki düşüncelerini değerlendirmektir. YÖNTEM: Bu araştırma tanımlayıcı bir nitelikte olup niteliksel yöntemle yapılmıştır. Çalışmaya Sakarya ilindeki 17 sözleşmeli aile hekimliği uzmanlık öğrencisi katılmıştır. Veriler; sosyodemografik özellikler ve çalışma şartlarına dair soruların yer aldığı yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılarak toplanmıştır. Derinlemesine görüşme tekniğiyle elde edilen görüşler; kodlar, alt temalar ve temalar şeklinde gruplandırılmıştır. BULGULAR: Çalışmaya 8 kadın (%47,1), 9 erkek (%52,9) olmak üzere toplam 17 aile hekimi katılmıştır. Aile hekimlerinin yaş ortalaması 38,64±5,49 Standart Sapma (SS) olarak saptanmıştır. Sözleşmeli aile hekimliği uzmanlığının önde gelen tercih sebebinin eğitim ve bilgi arttırma olduğu görülmüştür. Sürecin olumlu yönleri; bilgi transferi ve fikir tartışmaları, hasta takibi, hocaların tutumu, branşa özel eğitim, rotasyonlardaki çeşitlilik ve denge iken olumsuz yönleri arasında standardizasyondaki eksiklikler yer almaktadır. Değişmesi istenilen durumlar sorgulandığında, nüfus kaybının önlenmesi, görevlendirme, branş çeşitliliği ve içerikleri, özlük hakları ve eğitim süresi olarak belirtilmiştir. SONUÇ: Sahada görev yapan aile hekimlerinin, birinci basamak sağlık hizmetleri açısından temel bakım odaklı uzmanlık eğitimi almış hekimlerden oluşması, tartışmasız bir zorunluluktur. Bu program, bu gereksinimi karşılamak için tercih edilen alternatif bir eğitim modelidir. Programda eğitim alan uzmanlar, belirli olumsuzlukları dile getirebilirler, ancak seçimlerinin nedenleri ve yeni kadrolara duyulan ihtiyaç, programın olumlu ve çekici yönlerinin daha güçlü olduğunu düşündürmektedir. Ayrıca, mevcut sorunların giderilmesi, programın çekiciliğini artırmak adına önemli bir katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTION AND AIM: Primary health care services constitute the foundation of a robust healthcare system. The comprehensive competence of family physicians working in primary care strengthens this system further. The specialized training of contracted family physicians is highly valuable in this regard. The aim of our study is to evaluate the perspectives of contracted family physicians on their specialized training and working conditions. METHOD: This research is descriptive and conducted using a qualitative method. Seventeen contracted family medicine specialist students in Sakarya province participated in the study. Data were collected using a semi-structured interview form containing questions about sociodemographic characteristics and working conditions. Opinions obtained through in-depth interviews were grouped into codes, subthemes, and themes. RESULTS: A total of 17 family physicians participated in the study, comprising 8 women (47.1%) and 9 men (52.9%). The average age of family physicians was determined to be 38.64±5.49 Standard Deviation (SD). The leading factor influencing the preference for contractual family medicine specialization was identified as education and knowledge enhancement. Positive aspects of the process included knowledge transfer and idea discussions, patient follow-up, attitudes of mentors, specialty-specific training, diversity, and balance in rotations. On the other hand, the drawbacks encompassed deficiencies in standardization. When questioned about desired changes, respondents emphasized the prevention of population loss, task assignments, diversity in specialties and contents, employment rights, and duration of training. CONCLUSION: The presence of family physicians with specialized training in primary care is an essential requirement for effective primary healthcare services. This program stands out as a preferred and alternative training model to meet this need. While trainees in this program may acknowledge its drawbacks, their reasons for selection and the inclination toward new positions highlight the program's stronger positive and appealing aspects. Solving existing problems to increase its desirability is crucial to increasing popularity.