Gestasyonel diyabet tanısı alan gebelerde motivasyonel görüşmenin öz bakım ve stres üzerine etkisi
The effect of motivational interviewing on self-care and stress in pregnants diagnosed with gestational diabetes
  1. Tez No: 847279
  2. Yazar: MERVE YAPICI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HANDAN ÖZCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ebelik, Midwifery
  6. Anahtar Kelimeler: Gebelik, Gestasyonel Diyabet, Motivasyonel Görüşme, Öz Bakım, Stres, Gestational Diabetes, Motivational Interviewing, Pregnancy, Self-Care, Stress
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ebelik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Amaç: Araştırma, gestasyonel diyabet (GDM) tanısı alan gebelerde motivasyonel görüşmenin (MG) öz bakım ve stres üzerinde olan etkisini belirlemek amacıyla planlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Randomize kontrollü yarı deneysel olan çalışmanın evrenini Etlik Şehir Hastanesi perinatoloji polikliniğine başvuran ve 7A ve 7C perinatoloji servislerinde yatan, GDM tanısı alan gebeler oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemi G*power ile 60 kişi olarak belirlendi. MG grubu ve kontrol gruplarına Öz Bakım Gücü Ölçeği (ÖBGÖ) ve Algılanan Stres ölçekleri (ASÖ) uygulandı. MG grubu ve kontrol grubuna GDM danışmanlığı yapıldı, sonrasında müdahale grubu ile dört MG yapıldı. Kontrol grubuna rutin bakım verildi. Verilerin değerlendirilmesinde uygun istatistiksel analizler kullanıldı. Bulgular: Çalışmaya katılan gebelerin yaş ortalaması 31,28±5,62 dir. MG grubu ve kontrol grubunun uygulama öncesi sosyo-demografik, obstetrik özellikleri ile ÖBGÖ ve ASÖ arasında anlamlı bir fark yoktur. MG grubunda ÖBGÖ birinci (118,00±14,65) ve ikinci son test puan ortalamalarının (121,80±11,65), kontrol grubu ÖBGÖ birinci (98,40±20,62) ve ikinci son test puan ortalamalarından (96,97±23,01) daha yüksek olduğu saptandı. MG grubu ASÖ birinci (16,47±9,68) ve ikinci son test puan ortalamaları (14,93±9,93), kontrol grubu ASÖ birinci (33,53±8,78) ve ikinci son test puan ortalamalarından (33,53±9,39) daha yüksek olduğu saptandı. Sonuç: Gestasyonel diyabet tanısı alan gebelere rutin danışmanlıkla beraber MG'nin yapılması gebelerin algılanan stres düzeylerini azalttığı ve öz bakım gücünü artırdığı belirlendi.
Özet (Çeviri)
Aim: The research was planned to determine the effect of motivational interviewing (MI) on self-care and stress in pregnant women diagnosed with gestational diabetes (GDM). Materials and Methods: The population of the randomized controlled study consists of pregnant women diagnosed with GDM who applied to the Etlik City Hospital perinatology outpatient clinic and were hospitalized in 7A and 7C perinatology services. The sample of the research was determined as 60 people by G*power. The Self-Care Power Scale (PSSC) and Perceived Stress Scales (PSS) were applied to the MI group and control groups. General gestational diabetes counseling was given to the experimental and control groups, and then MI were held with the experimental group four times. Appropriate statistical analyzes were used to evaluate the data. Results: The average age of pregnant women is 31,28±,62. There is no significant difference between the pre-study socio-demographic and obstetric characteristics of the MI and control groups, and the PSSC and PSS. In the MI group, the average scores of the first (118,00±14,65) and second posttest scores of the PSSC (121,80±11,65), ıt was found to be higher than the control group's first (98,40±20,62) and second posttest mean scores (96,97±23,01). MI group PSS first (16,47±9,68) and second posttest mean scores (14,93±9,93), ıt was determined that the mean scores of the control group were higher than the first (33,53±8,78) and second posttest scores (33,53±9,39). Conclusion: Motivational interviewing along with regular counseling to pregnant women diagnosed with GDM significantly reduces their perceived stress level and significantly increases their self-care power.