Toplumsal cinsiyet (Gender) ideolojisi kaynaklı fıkhi tartışmaların değerlendirilmesi
Evaluation of fiqh debates based on gender ideology
- Tez No: 848515
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET MUHAMMET PEŞE
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: İslam Hukuku, Gender, Cinsiyet, Erkek, Kadın, Eril, Dişil, Gender ideoloisi, Islamic Jurisprudence, Gender, Sex, Man, Woman, Masculinity, Femininity, Gender Ideology
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 221
Özet
Cinsiyet sınıflandırması yani kişilerin erkek ve kadın olarak ayrılması üreme sistemine göre belirlenmekte ve insanın biyolojik farklılıklarına dayanmaktadır. Ancak, Gender ideolojisi, bir toplumun inançlarının ve kültürel değerlerinin erkekler ve kadınlar arasındaki farklılıkları oluşturduğunu ve bu farklılıkların onların psikolojik durumlarını, statülerini ve kendilerine atanmış rolleri etkilediğini iddia etmektedir. Gender terimi söz konusu ideolojik hüviyeti kazanmadan önce de sosyoloji ve psikoloji ilimlerine dair çalışmalarda kullanılmıştır. Ancak, terim bir ideolojiye dönüşüp bazı yerel ve uluslararası yasalara ve düzenlemelere dahil edildiğinde toplumsal ve fikrî anlamda belli değişimlere sebep olmuştur. Nitekim Birleşmiş Milletler kuruluşları ve insan hakları örgütleri, bu ideolojiyi göz önünde bulundurmayan yasalarının değiştirilmesinin zorunlu olduğunda ısrar etmişlerdir. Daha sonra, bu yanılgılarını ileriye taşıyarak, İslam hukukunun bu ideoloji ve ilkelerine dayanarak yeniden şekillendirilmesini ve yeniden inşa edilmesini talep etmişlerdir. Bu çalışma, cinsiyetlerin biyolojik ve doğal yapılarının aile rolleri ve kendilerine atanmış sosyal işlevler üzerindeki etkisini vurgulamayı, aynı zamanda İslam hukukunun eril merkezli olduğu ve ataerkil bir ilkeye dayandığı iddialarının çürütülmesini hedeflemektedir. Çalışma, ilk bölümde tanımlayıcı analitik yönteme ve diğer bölümlerde eleştirel değerlendirme yöntemine dayanmıştır. Çalışmanın ulaştığı en önemli sonuçlardan biri, bu ideolojinin benimsenmesinin birey, aile, toplum üzerinde -inanç, yasalar ve kültüre dair- ciddi ve olumsuz etkileri olduğudur.
Özet (Çeviri)
Sex classification relies on biological differences -the reproductive system- considering humans as male or female. However, the term“gender”surpasses this biological essence, delving into the influence of beliefs and cultural values within a society, shaping distinctions between men and women. These distinctions affect the psychological differences between them and their assigned roles and status. The term“gender”didn't just emerge recently; it has been present in social studies and even earlier in psychology. However, concerns arose when it evolved into an ideology and was incorporated into some local and international laws and regulations. United Nations bodies and human rights organizations insist on the necessity of changing personal status laws because they do not align with this ideology. They have gone further, advocating for a reshaping of Islamic jurisprudence to reconstruct it based on the principles and ideology they promote. Thus, the research seeks to highlight the impact of the biological and innate formation of genders on their familial roles and social functions. It also aims to refute the notion of the masculinity of Islamic jurisprudence and debunk accusations of its reliance on the principle of paternal authority. The study adopted a descriptive-analytical approach in the first chapter and a critical-evaluative methodology in the subsequent chapters. Among the key findings of the study is that embracing this ideology has serious and detrimental effects on individuals, families, societies, and the Islamic nation, encompassing theological, legislative, and cultural dimensions.