Longitudinal and lateral-directional static and dynamic stability characteristics evaluation on B60 Duke
B60 Duke uçağı üzerinde boylamsal ve yanal yönlü statik ve dinamik stabilite özelliklerinin değerlendirilmesi
  1. Tez No: 848909
  2. Yazar: HASAN DOMURCUK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN CANBOLAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Savunma ve Savunma Teknolojileri, Defense and Defense Technologies
  6. Anahtar Kelimeler: Stabilite, boylamsal, yanal, yönel, pull up, pushover, short period, Phugoid, WLSS, SHSS, Dutch Roll, Stability, longitudinal, lateral, directional, pull up, pushover, short period, Phugoid, WLSS, SHSS, Dutch Roll
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Savunma Teknolojileri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Savunma Teknolojileri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Test ekibi, B60 Duke uçağı üzerinde boylamsal ve yanal yönlü statik ve dinamik stabilite açısından temel ulaşım eğitimi rolüne uygunluğunu değerlendirmek üzere görevlendirildi. Değerlendirme 22 Temmuz, 12, 16, 19 Ağustos 2022 tarihlerinde“Stabilized Method, Stabilized Turn, Pull up, Pushover, Short Period, Phugoid, WLSS, SHSS, Dutch Roll, Spiral Mode ve Bank-to-Bank”test teknikleri kullanılarak C-FYWQ kuruk numaralı B60 uçağı üzerinde gerçekleştirilmiştir. Uçağın boylamsal statik stabilitesi, boylamsal manevra stabilitesi, boylamsal dinamik stabilitesi (tırmanma konfigürasyonunda phugoid mod hariç), yanal yön statik stabilitesi ve yanal yön dinamik stabilitesi“YETERLİ”olarak değerlendirildi. B60'ın temel ulaştırma eğitim uçuşlarına herhangi bir bulgu olmaksızın uygun olduğu değerlendirildi. Tüm test noktaları, uçak üzeri uçuş testi enstrümantasyonu olmadan gerçekleştirildi. Kaydedilen tüm veriler el notlarıyla toplandı. Test sonuçlarının doğruluğunu artırmak için uçak içi uçuş testi cihazlarıyla daha fazla uçuş testi gerçekleştirilmelidir. (Son Derece İstenilen - Görev Etkililiği) B60 Duke'ün boylamsal ve yanal yönde statik ve dinamik stabilitesini tamamen değerlendirmek için farklı ağırlıklarda, CG'de, hızlarda, irtifalarda ve konfigürasyonlarda daha fazla uçuş testleri yapılmalıdır. (Son Derece İstenen - Görev Etkililiği) Uçak CS23.157, CS23.173, CS23.175, CS23.177, CS23.181, MIL-F-8785C 3.2.2.2.1, MIL-F-8785C 3.3.1.1, MIL-F-8785C 3.3.1.3, MIL-F-8785C 3.3.6.1, MIL-F-8785C 3.3.6.2 and MIL-F-8785C 3.3.6.3 isterlerini karşıladı.
Özet (Çeviri)
The test crew has been assigned to assess the B60 Duke suitability for basic transport training role in terms of Longitudinal and Lateral-Directional Static and Dynamic Stability. The evaluation was performed as test techniques of stabilized method, stabilized turn, pull up, pushover, short period, phugoid, WLSS, SHSS, Dutch Roll,spiral mode and bank-to-bank in B60 with tail number C-FYWQ on 22nd July and 12th, 16th, 19th August 2022. It was assessed as SATISFACTORY that longitudinal static stability, longitudinal maneuver stability, longitudinal dynamic stability (except phugoid mode in climb configuration), lateral-directional static stability and lateral directional dynamic stability of the aircraft were positive. It was evaluated that the B60 was suitable for basic transport training flights without any deficiency. All test points were executed without onboard flight test instrumentation. All recorded data was collected by hand notes. Further flight tests should be executed with onboard flight test instrumentation to increase the accuracy of the test results (Highly Desirable-Mission Effectiveness). Further flight tests in different weights, C.G, airspeeds, altitudes and configurations should be performed to completely evaluate the longitudinal and lateral-directional static and dynamic stability of the B60 Duke (Highly Desirable-Mission Effectiveness). Aircraft met with the CS23.157, CS23.173, CS23.175, CS23.177, CS23.181, MIL-F8785C 3.2.2.2.1, MIL-F-8785C 3.3.1.1, MIL-F-8785C 3.3.1.3, MIL-F-8785C 3.3.6.1, MIL-F-8785C 3.3.6.2 and MIL-F-8785C 3.3.6.3 requirements.