Okul çağı obez çocuklara uygulanan diyet tedavisi, sağlıklı beslenme eğitimi ve düzenli fiziksel aktivitenin kilo yönetimine etkisi
The effect of dietary therapy, healthy nutrition education and regular physical activity on weight management in school-age obese children
- Tez No: 849391
- Danışmanlar: PROF. DR. SERVET ERDAL ADAL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Beslenme eğitimi, Fiziksel aktivite düzeyi, Okul çağı, Obez çocuk, Tıbbi beslenme tedavisi, Medical nutrition treatment, Nutrition education, Obese children, Physical activity level, School-age
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu çalışma; Bezmialem Vakıf Üniversitesi Eyüp Yerleşkesi Beslenme ve Diyet Polikliniği'ne başvuran okul çağındaki obez çocuklara verilen tıbbi beslenme tedavisinin (diyet tedavisi), beslenme eğitiminin ve fiziksel aktivite artışının antropometrik ölçümlere etkisini incelemek amacıyla planlanmıştır. Çalışmaya yaşları 7-10 yaş arasında, 34'ü (%56,7) kız ve 26'sı (%43,3) erkek olmak üzere toplam 60 obez çocuk katılmıştır. İlk ziyaretlerinde tüm çocuklara sosyodemografik bilgi ve beslenme alışkanlıklarının sorgulandığı anket, antropometrik ölçüm ve beslenme durumu değerlendirmesi ile fiziksel aktivite düzeyi değerlendirmesi yapılmıştır. Çocuklar rastgele yöntemle, tıbbi beslenme tedavisi, beslenme eğitimi ve fiziksel aktivite grubu olmak üzere üç gruba ayrılmıştır. On iki hafta takip edilen tüm gruplardaki çocuklar her iki haftada bir çağrılıp her görüşmede antropometrik ölçümleri tekrarlanmıştır. Her üç grupta 12 haftanın sonunda başlangıç ölçümlerine göre ağırlık değişimleri, Beden Kütle İndeksi (BKİ) değişimleri, bel çevresi, kalça çevresi ve yağ yüzde değişimleri istatistiksel olarak anlamlı azalma göstermiştir (p0,05). Gruplar arasında ise ağırlık değişimi (p=0,023) ve BKİ değişiminde (p=0,016) istatistiksel anlamlı azalma gözlenmiştir. Okul çağındaki obez çocuklara uygulanan her üç yöntemin de antropometrik ölçümlerin iyileştirilmesine olumlu katkısını gözlemlediğimiz çalışmamızda fiziksel aktivitenin antropometrik ölçümler üzerine diğer iki gruptaki değişime göre daha etkili olduğunu saptadık. Çalışmanın sonuçlarına dayanarak bu üç yaklaşımın obez çocukların ağırlık yönetimi programında birlikte uygulanmasının daha etkin olacağını düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the effects of medical nutrition therapy (diet therapy), nutrition education and physical activity on anthropometric measurements given to school-age obese children who applied to Bezmialem Vakif University Eyup Campus Nutrition and Diet Polyclinic. A total of 60 obese children, 34 (56.7%) girls and 26 (43.3%) boys, aged between 7 and 10, participated in the study. During their first visit, a survey asking socio-demographic information and eating habits, anthropometric measurement evaluation, nutritional status evaluation and physical activity evaluation were conducted for all children. The children were randomly divided into three groups: medical nutrition treatment, nutrition education and physical activity groups. At the end of 12 weeks in all three groups, weight changes, body mass index (BMI) changes, waist circumference, hip circumference and fat percentage changes showed a statistically significant decrease compared to the initial measurements (p0,05). A statistically significant decrease in weight change (p=0,023) and BMI change (p=0,016) was observed between the groups. In our study, where we observed that all three methods applied to obese school-age children contributed positively to the improvement of anthropometric measurements, we found that physical activity was more effective on anthropometric measurements than the change in the other two groups. Based on the results of the study, we think that it would be more effective to apply these three approaches together in the weight management program of obese children.