Biotechnological drug platforms
Biyoteknolojik ilaç platformları
  1. Tez No: 849406
  2. Yazar: RECEP ERDEM AHAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. URARTU ÖZGÜR ŞAFAK ŞEKER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyomühendislik, Biyoteknoloji, Mikrobiyoloji, Bioengineering, Biotechnology, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: biotechnological drugs, cell engineering, synthetic biology, living
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Biyoteknoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 244
Özet
Biyofarmasötikler bir başka adıyla biyoteknolojik ilaçlar, hastalıklara neden olan biyolojik mekanizmaları hedef alabilecek yeni moleküler etken yollarına erişim sağlayarak birçok hastalığın tedavisinde devrim yaratmıştır. Biyoloji bilimlerindeki teknolojik ilerleme, doğadaki keşfedilmemiş yeni biyofarmasötik ilaçların bulunması ve mevcut biyofarmasötiklere yeni işlevler kazandırılmasına için imkân sağlamaktadır. Biyofarmasötik araştırmalar mühendislik ilkelerinin, bir başka deyişle sentetik biyoloji yaklaşımlarının uygulanması ile daha önce tedavisi mümkün olmayan hastalıkların tedavisinde kullanabilecek yeni“akıllı”terapötiklerin geliştirilmesine olanak sağlayan için bir değişim geçirmektedir. Ancak hâlâ yeni ve gelişmiş biyofarmasötikler geliştirilmesi klinikte tedavi edilemeyen hastalıklar için elzemdir. Bu tezde, farklı biyofarmasötik sınıflarının çeşitli endikasyonlara karşı etkinliği karakterize edilmiş ve/veya moleküler düzeyde etkinlikleri arttırılması için yeni teknolojik araçlar geliştirilmiştir. İlk olarak, SARS-CoV-2'nin ataları ve sonradan ortaya çıkan türleri için lektin proteini olan Griffithsin profilaktik bir ajan kullanabileceği kanıtlanmıştır. İkinci olarak, probiyotik Escherichia coli (E. coli) türü Nissle 1917' yi (EcN) tedavi amaçlı olarak tasarlayacak yeni genetik teknolojiler geliştirilmiştir. Stabil DNA transfer yapılabilmesi için EcN kriptik plazmitlerinin vektörler olarak kullanılmasına dayanan bir yöntem önerilmiş ve çalıştığı ispatlanmıştır. Buna ek olarak, terapötik proteinlerin EcN bakterisi kullanılarak üretilerek hedeflenen bölgeye salgılanması bir sentetik protein salgılama sistemi tasarlanmıştır. Son olarak, sağlıklı insan bağırsak mikrobiyomunun bir parçası olan Lachnospiraceae türleri için hücre dışı protein salgılanmasına yönelik peptit etiketleri ve hücre yüzeyi protein taşınım sistemi geliştirilmiştir. Burada açıklanan teknolojiler ve metodolojiler, mevcut ve gelecekteki hastalıkları tedavi etmek için yeni biyofarmasötiklerin icat edilmesine ve/veya keşfedilmesine olanak sağlayacağı öngörülmektedir.
Özet (Çeviri)
Biopharmaceuticals, also known as biotechnological drugs, have revolutionized the treatment of many diseases by providing access to new mechanisms of action that can target the underlying biological processes behind the diseases. Technological advancement in biological sciences opens new paths to uncover new biopharmaceutical modalities in nature as well as to augment the existing modalities new functions. The implementation of engineering principles i.e., synthetic biology approaches have been transforming biopharmaceutical research wherein“smart”therapeutics are developed and deployed for treatment of previously intractable diseases. However, there are still unmet clinical needs that require novel and advanced biopharmaceuticals. In this thesis, I explored different biopharmaceuticals to characterize and/or advance their capabilities for diverse indications. Firstly, we have developed a prophylactic agent from the lectin protein, griffithsin, as for ancestral and the emerged strains of SARS-CoV-2. Secondly, we have advanced genetic technologies to engineer the probiotic Escherichia coli (E. coli) strain, Nissle 1917 (EcN), for therapeutical purposes. We developed a stable recombinant DNA transfer system based on cryptic plasmids of EcN. Furthermore, a synthetic protein secretion system was envisioned and functionally validated in EcN to shuttle therapeutical proteins to diseases site. Finally, peptide tags for extracellular protein secretion as well as a cell surface protein display system were developed for Lachnospiraceae species which are parts of the healthy human gut microbiome. The technologies and methodologies described herein will pay the way for inventing and/or discovering novel biopharmaceuticals to treat current and future diseases.