52 numaralı Mühimme Defteri'nin (H. 991-992/ M. 1583-1584) transkripsiyon ve değerlendirilmesi (S. 121-250)
The transcription and evaluation of Muhimme Registers numbered 52 (991-992 by Hijri, 1583-1584 by Gregori̇an calender) (Pages 121-250)
- Tez No: 849928
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET İNBAŞI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: III. Murad, Mühimme Defterleri, Osmanlı Devleti, Eşkıyalık, Murad III, Mühimme Register, Ottoman State, Banditry
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeniçağ Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 277
Özet
Osmanlı Devleti'nde askerî, idari, siyasi ve ekonomik alandaki pek çok meselenin görüldüğü yer Divân-ı Hümâyûn'dur. Mühimme Defterleri, Divân-ı Hümâyûn'da alınan kararların kaydedildiği defterlerdir. Mühimme Defterleri Osmanlı Devleti'nin merkez ve taşra teşkilatı hakkında önemli bilgiler vermektedir. Ayrıca dönem içinde içerdiği bilgiler nedeniyle araştırmacıların önemli başvuru kaynakları arasında yer almaktadır. Bu çalışmada toplam 391 sayfadan oluşan defterin 121'den 250'ye kadar olan sayfaların transkripsiyon ve değerlendirilmesi yapılmıştır. Değerlendirmesi yapılan 52 Numaralı Mühimme Defteri III. Murad dönemine ait olup H.991-992 / M.1583-1584 yıllarını ihtiva etmektedir. Defterin konusu ağırlıklı olarak meydana gelen eşkıyalık faaliyetleri, Osmanlı- Safevi savaşı ve tımar sistemine ait konulardan oluşmaktadır.
Özet (Çeviri)
Divan-ı Hümayun is the place where many issues in the military, administrative, political and economic fields are seen in the Ottoman Empire. Mühimme Register are the registers in which the decisions taken at the Divan-ı Hümâyûn are recorded. Mühimme Registers provide important information about the central and provincial organization of the Ottoman Empire. In addition, it is among the important reference sources for researchers due to the information provided during the period. Pages from 121 to 250 of this register, which consists of a total of 391 pages, were transcribed and evaluated. Mühimme Register No. 52, which was evaluated, dates back to Murad III and covers the years H.991-992 / A.D.1583-1584. The subject of the register consists of mass banditry activities, the Ottoman-Safavid war and the structure of the timar system.