Kısa dönemli ötegezegenlerin geçiş gözlemlerinin fotometrik incelenmesi ve analizi
Photometric investigation and analysis of short-period transit observations of exoplanets
  1. Tez No: 850220
  2. Yazar: AHMET KESKİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET TANRIVER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Astronomi ve Uzay Bilimleri, Astronomy and Space Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Planetary Systems, Exoplanets, Transit method
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Astronomi ve Uzay Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Astronomi ve Uzay Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu tez çalışmasında KELT-16, WASP-33, TRES-3, WASP-114 ötegezegen ve TOI-1425, TOI-1568, TOI-2046 aday ötegezegen sistemlerinin TESS ışık eğrileri ve TUG T100 teleskobu ile yapılan fotometrik gözlemlerine ait ışık eğrileri analiz edilerek sistemlere ait parametreler elde edilmiştir. Ayrıca ötegezegen bulunduran beş sistem için yörünge dönem analizleri de yapılmıştır. Elde edilen analizler sonucunda KELT-16 b ötegezegeni için a/Ry = 2.858  0.84, Rg/Ry, = 0.109  0.0031, i = 82.711 3.569, WASP-33 b ötegezegeni için a/Ry = 3.506 0.368, Rg/Ry, = 0.1050  0.011i = 84.032  4.336, TRES-3 b ötegezegeni için a/Ry = 6.254  0.232 , Rg/Ry, = 0.148  0.059,i = 83.812  5.587, WASP-114 b ötegezegeni için a/Ry = 2.870  0.862 , Rg/Ry, = 0.118  0.009,i = 79,812  5.5238 olarak hesaplanmıştır. Elde edilen analiz sonuçların literatür ile uyumlu olduğu görülmüştür. Aday ötegezegen sistemleri olan TOI-2046, TOI-1425, TOI-1568 sistemlerinin analizi sonucunda TOI-2046 sistemine ait parametreler a/Ry = 4.506  02002, Rg/Ry = 0.126  0.057, i = 83.549  8,69 olarak bulunmuştur. Diğer aday ötegezegenler TOI-1425, TOI-1568 sistemlerinin analizleri sonucunda yer tabanlı gözlemlerinden elde edilen ışık eğrilerinde herhangi bir minimuna rastlanamamış ve false positive (ötegezegen bulundurma ihtimali düşük) sistem olarak nitelendirilmesi gerektiği anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, photometric observations of KELT-16, WASP-33, TRES-3, WASP-114 exoplanets and TOI-1425, TOI-1568, TOI-2046 candidate exoplanet systems have been performed using data from TUG T100 and tess (transiting exoplanet survey satallite) telescopes. In order to obtain the basic parameters of these systems, we analyse the light curves. As a results of light curves the analyses, the obtained fundamental parameters as a/Ry = 2.858  0.84, Rg/Ry, = 0.109  0.0031 and i = 82.711  3.569 for exoplanet KELT-16, a/Ry = 3.506  0.368, Rg/Ry, = 0.1050  0.011 and i = 84.032 for exoplanet WASP-33, a/Ry = 6.254  0.232 , Rg/Ry, = 0.148  0.059 and i = 83.812  5.587 for exoplanet TRES-3, a/Ry = 2.870  0.862 , Rg/Ry, = 0.118  0.009 and i = 79,812  5.5238 for exoplanet WASP-114. These parameters for five systems are quite consentient with literature. In this study, the fundamental parameters of the candidate exoplanets for TOI-2046, are found as a/Ry=4.506  02002, Rg/Ry = 0.126  0.057 and i= 83.549  8,69. According to, the results ground-based observation for the candidate exoplanets of TOI-1425 and TOI-1568, two systems do not show distinct light curve minima. We therefore suggest that these systems should be defined as false positive objects with low exoplanet probabilities.