Erzincan C 55 Nolu Şer'iyye Sicili ve 47-100. sayfaların fıkhi açıdan değerlendirilmesi
The Erzincan C 55 Sharia Register and the evaluation of pages 47-100 from a fiqh perspective
- Tez No: 850652
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET GAYRETLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Islamic Law, Shari'a Court, Shari'a Register, Will, Inheritance
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 226
Özet
Şer'iyye sicilleri, ait olduğu döneme pek çok yönüyle ışık tutması bakımından büyük bir öneme sahiptir. Hukuk tarihi araştırmalarında şer'iyye sicilleri temel kaynak niteliğinde olup sadece hukuki değil, iktisadi, beşerî ve sosyal olayların anlaşılması için de vazgeçilmezdir. Biz de hem geçmişi biraz daha anlamak hem de gelecekte yapılacak çalışmalara fayda sağlamak amacıyla Erzincan C55 Şer'iyye Sicili'nin 47-100. sayfaları-nın transkripsiyonunu yaparak İslam hukuku açısından değerlendirmeye çalışmak sure-tiyle bu alana katkı sağlamak istedik. Erzincan iline ait bilinen 4 adet şer'iyye sicili bu-lunmaktadır. Bizim üzerinde çalıştığımız defter ise“Erzincan C-55 Numaralı Şer'iyye Sicili”kapak ismiyle Ankara Milli Kütüphanesinin arşivinde kayıtlı olarak bulunmakta-dır. Araştırma konumuz giriş ve üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde şer'iyye mahkemeleri ve mahkeme görevlileri tanıtılmıştır. İkinci bölümde Erzincan'ın tarihi ve ''Erzincan C55 şer'iyye sicili'' defterinin genel tanıtımı yapıldıktan sonra şer'iyye sicille-ri ve özelliklerine değinilmiştir. Ardından çalıştığımız sayfa aralığındaki konu başlıkları hakkında bilgiler verilmiştir. Üçüncü bölümde ise belgelerin transkripsiyon metinlerine yer verilerek, sonuçta genel bir değerlendirme yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Sheriyye registers are of great importance in terms of shedding light on the pe-riod to which they belong in many respects. In legal history research, sheriyye registers are fundamental sources that are indispensable not only for legal but also for understan-ding economic, human and social events. In order to understand the past a little better and to contribute to this field, we wanted to contribute to this field by transcribing the pages 47-100 of the Erzincan C55 Sheriyye Register and trying to evaluate it from the perspective of Islamic law. There are 4 known sheriyye registers belonging to the Erzin-can province. The register we worked on is registered in the archive of the Ankara Nati-onal Library with the cover name“Erzincan C-55 Numbered Sheriyye Register”. Our research topic consists of an introduction and three parts. In the first section, shari'a courts and court officials are introduced. In the second section, after a general introduction of the history of Erzincan and the“Erzincan C55 shari'a register”notebook, shari'a registers and their characteristics are mentioned. Then, information is given about the subject headings in the page range we worked on. In the third section, the transcrip-tion texts of the documents are included, and a general evaluation is made in the end.