Ratlarda indometazin ile oluşturulan mide ülser modelinde syringic asidin etkilerinin araştırılması
Investigation of the effects of syringic acid on the model of indomethazine i̇nduced gastri̇c ulcer in rats
- Tez No: 851024
- Danışmanlar: PROF. DR. FİKRET ÇELEBİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Fizyoloji, Veteriner Hekimliği, Pharmacy and Pharmacology, Physiology, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Apoptozis, İndometazin, İnflamasyon, Mide ülseri, Oksidatif stres, Syringic asit, Apoptosis, Indomethacin, Inflammation, Oxidative stress, Syringic acid, Stomach ulcer
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 162
Özet
Amaç: INDO ülser oluşturma potansiyeline sahip bir NSAID'tir. Ülser agresif faktörler ve savunma faktörleri arasındaki dengesizlik nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Fenolik bileşikler ülser tedavisinde kullanılmaktadır ve bu nedenden dolayı indometazin ile oluşturulan mide ülseri modelinde SA'nın etkilerinin araştırılması amaçlandı. Materyal ve Metot: Çalışmamızda Sprague Dawley cinsi 84 adet erkek rat kullanıldı. Herbir grupta 12 rat olacak şekilde 7 grup oluşturuldu. Grup 1'e 14 gün boyunca i.g. olarak sadece sadece salin verildi. Grup 2'ye 14 gün boyunca i.g. olarak sadece salin verildi ve çalışmanın 15. gününde tek doz INDO (100 mg/kg, i.g.) uygulandı. Grup 3'e 14 gün boyunca i.g. olarak sadece omeprazol (5 mg/kg) verildi ve çalışmanın 15. gününde tek doz indometazin (100 mg/kg, i.g.) uygulandı. Grup 4, 5 ve 6'ya 14 gün boyunca sırasıyla 5, 50 ve 100 mg/kg, i.g. olarak SA verildi ve bu gruplarada çalışmanın 15. gününde tek doz indometazin (100 mg/kg, i.g.) uygulandı. Grup 7'ye 14 gün boyunca i.g. olarak sadece SA (100 mg/kg) verildi. İndometazin uygulamasından 24 saat sonra, ratlar anastezi altında dekapide edildi ve mideleri alındı. Alınan mide dokularında biyokimyasal ve histopatolojik incelemeler yapıldı. Bulgular: Mide dokularında INDO'nun MDA seviyesini artırdığı, GSH, GPx, SOD, CAT, Nrf-2 ve HO-1 parametrelerinin seviyelerini azalttığı tespit edilmiştir. SA'nın 5 mg'lık dozunun GSH, GPx, SOD, CAT, Nrf-2 ve HO-1 parametrelerinin seviyelerinde etki göstermediği fakat MDA seviyesini azalttığı belirlenmiştir. SA'nın 50 ve 100 mg'lık dozlarının MDA seviyesini azalttığı, GSH, GPx, SOD, CAT, Nrf-2 ve HO-1 parametrelerinin seviyelerini arttırdığı tespit edilmiştir. INDO'nun, TNF-α, IL-1β, IL-6, MPO, iNOS, NF-κB, p38 MAPK parametrelerinin seviyelerini arttırdığı, IL-10, PGE2, COX-1 parametrelerinin seviyelerini azalttığı tespit edilmiştir. SA'nın 5 mg'lık dozunun TNF-α, IL-1β, IL-6, p38-MAPK, IL-10, PGE2, COX-1 parametrelerinin seviyelerinde etki göstermediği fakat MPO, iNOS, NF-κB parametrelerinde azaldığı tespit edilmiştir. SA'nın 50 ve 100 mg'lık dozlarının TNF-α, IL-1β, IL-6, MPO, iNOS, NF-κB, p38-MAPK parametrelerinin seviyelerini azalttığı, PGE2, COX-1, IL-10 parametrelerinin seviyelerini arttırdığı tespit edilmiştir. INDO grubunda Kaspaz-3, Bax, 8-OHdG gen ekspresyonlarının arttığı; SA'nın 5 mg'lık dozunun etki etmediği ve SA'nın 50 ve 100 mg'lık dozlarının ise azalttığı tespit edildi. Sonuç: Çalışma sonucunda SA'nın etkileri, oksidan-antioksidan markerlarda dengenin antioksidan lehine kaymasını sağlayarak oksidatif stresi, sitokin seviyelerini normale yaklaştırarak inflamasyonu, proapoptotik markerları baskılayarak apoptozu azalttığı tespit edilmiş ve ülser hastalığına karşı koruyucu etki sağladığı gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: INDO is an NSAID with ulcer-forming potential. Ulcers occur due to the imbalance between aggressive factors and defensive factors. Phenolic compounds are used in ulcer treatment, and for this reason, it was aimed to investigate the effects of SA in the gastric ulcer model created with indomethacin. Material and method: In our study, 84 male Sprague Dawley rats were used. 7 groups were created, with 12 rats in each group. Group 1 was given only saline intragastricly for 14 days. Group 2 was given only saline intragastricly for 14 days, and a single dose of INDO (100 mg/kg, i.g.) was administered on the 15th day of the study. Group 3 was given only omeprazole (5 mg/kg) intragastrically for 14 days, and a single dose of indomethacin (100 mg/kg, i.g.) was administered on the 15th day of the study. Groups 4, 5 and 6 were given 5, 50 and 100 mg/kg intragastric SA for 14 days, respectively, and a single dose of indomethacin (100 mg/kg, i.g.) was administered to these groups on the 15th day of the study. Group 7 was given only SA (100 mg/kg) intragastricly for 14 days. 24 hours after indomethacin administration, the rats were decapitated under anesthesia and their stomachs were removed. Biochemical and histopathological examinations were performed on the stomach tissues taken. Results: It has been determined that INDO increases the level of MDA and decreases the levels of GSH, GPx, SOD, CAT, Nrf-2 and HO-1 parameters in stomach tissues. It was determined that the 5 mg dose of SA had no effect on the levels of GSH, GPx, SOD, CAT, Nrf-2 and HO-1 parameters, but reduced the MDA level. It was determined that 50 and 100 mg doses of SA decreased the MDA level and increased the levels of GSH, GPx, SOD, CAT, Nrf-2 and HO-1 parameters. It has been determined that INDO increases the levels of TNF-α, IL-1β, IL-6, MPO, iNOS, NF-κB, p38-MAPK parameters and decreases the levels of IL-10, PGE2, COX-1 parameters. It was determined that the 5 mg dose of SA had no effect on the levels of TNF-α, IL-1β, IL-6, p38 MAPK, IL-10, PGE2, COX-1 parameters, but decreased the parameters MPO, iNOS, NF-κB. It was determined that 50 and 100 mg doses of SA decreased the levels of TNF-α, IL-1β, IL-6, MPO, iNOS, NF-κB, p38-MAPK parameters and increased the levels of PGE2, COX-1, IL-10 parameters. Caspase-3, Bax, 8-OHdG gene expressions increased in the INDO group; It was determined that the 5 mg dose of SA had no effect and the 50 and 100 mg doses of SA reduced it. Conclusion: As a result of the study, the effects of SA include oxidative stress by shifting the balance in oxidant-antioxidant markers in favor of antioxidants, inflammation by bringing cytokine levels closer to normal, it has been found to reduce apoptosis by suppressing pro-apoptotic markers and it has been observed that it provides a protective effect against ulcer disease.