Evsel arıtma çamurundan biyogaz ve biyometan üretimine karbon kumaş ve magnetit ilavesinin etkisi
Effect of carbon fabric and magnetite addition on biogas and biomethane production from sewage sludge
  1. Tez No: 851340
  2. Yazar: DUYGU SEL LEVENT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAMDİ MURATÇOBANOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Arıtma çamuru, karbon kumaş, magnetit (Fe3O4), biyogaz üretimi, biyometan üretimi, Sewage sludge, carbon fabric, magnetite (Fe3O4), biogas production, biomethane production
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Bu tez çalışmasında, kesikli reaktörler kullanılarak arıtma çamuruna farklı konsantrasyonlarda karbon kumaş ve magnetit (Fe3O4 ) ilavesinin biyogaz ve biyometan üretiminin artırılması amaçlanmıştır. En yüksek S/I oranını belirlemek için 1, 2, 3 ve 4 gUK/gUK oranlarında yükleme yapılmıştır. Elde edilen en iyi verim S/I 1 gUK/gUK reaktörü olmuştur. S/I 1 gUK/gUK yükleme oranı kullanılarak çeşitli konsantrasyonlarda karbon kumaş ve magnetit (Fe3O4) ilave edilmiştir. En yüksek biyogaz ve biyometan üretimleri 2,5 g/L karbon kumaş konsantrasyonunda sırasıyla 447 ml biyogaz/gUK ve 345 mlCH4/gUK, 2 g/L magnetit konsantrasyonunda sırasıyla 452 ml biyogaz/gUK ve 356 mlCH4/gUK, ve (10+2) g/L karbon kumaş +magnetit konsantrasyonunda sırasıyla 445 ml biyogaz/gUK ve 355 ml CH4/gUK olarak belirlenmiştir. En yüksek biyogaz ve biyometan üretimlerinde artış 2,5 g/L karbon kumaş konsantrasyonunda sırasıyla %8.2 ve %17.1, 2 g/L magnetit konsantrasyonunda sırasıyla % 9.4 ve % 20.8 ve (10+2) g/L karbon kumaş + magnetit konsantrasyonunda sırasıyla % 7.7 ve % 20.5 olarak belirlenmiştir. Biyogaz ve biyometan üretimi açısından en yüksek verimliliğe sahip karbon kumaş ve Fe3O4 (magnetit) ilavesinde en iyi sonuç alınan reaktörlerden biyofilm örneği alınmış ve mikrobiyal dağılımları incelenmesi sonucunda W5, Blvii28 ve Treponema en baskın türler olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, the effect of adding different concentrations of carbon fabric and magnetite (Fe3O4) to sewage sludge in batch reactors was investigated to increase biogas and biomethane production. The best yield was obtained with the S/I 1 gUK/gUK reactor. Various concentrations of carbon fabric and magnetite (Fe3O4) were added using the S/I 1 gUK/gUK loading rate. The highest biogas and biomethane productions were determined to be 447 mL biogas/gUK and 345 mL CH4/gUK, respectively, at a carbon fabric concentration of 2.5 g/L, 452 mL biogas/gUK and 356 mL CH4/gUK, respectively, at a magnetite concentration of 2 g/L, and 445 mL biogas/gUK and 355 mL CH4/gUK, respectively, at a carbon fabric + magnetite concentration of (10+2) g/L. The increase in the highest biogas and biomethane productions was determined to be 8.2% and 17.1%, respectively, at a carbon fabric concentration of 2.5 g/L, 9.4% and 20.8%, respectively, at a magnetite concentration of 2 g/L, and 7.7% and 20.5%, respectively, at a carbon fabric + magnetite concentration of (10+2) g/L. Biofilm samples were taken from the reactors with the best results in the addition of carbon fabric and Fe3O4 (magnetite) with the highest efficiency in terms of biogas and biomethane production, and as a result of the examination of their microbial distributions, W5, Blvii28, and Treponema were determined to be the dominant species.