2,4-D ve glifosat bazlı herbisitlerin oluşturduğu çevresel toksisitenin belirlenmesinde Oncorhynchus mykıss (Rainbow trout) karaciğer hücreleri (RTL-W1) kullanılarak sitotoksisitenin araştırılması
Investigation of cytotoxicity using Oncorhynchus mykiss (Rainbow trout) liver cells (RTL-W1) in determination of environmental toxicity caused by 2,4-D and glyphosate based herbicides
  1. Tez No: 851895
  2. Yazar: BÜŞRA ESEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZGE ÜLKER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Farmasötik Toksikoloji, Pharmaceutical Toxicology
  6. Anahtar Kelimeler: 4-D, Glifosat, Herbisit karışımı, OECD QSAR Toolbox, RTL-W1, 4-D, Glyphosate, Herbicides mixture, OECD QSAR Toolbox, RTL-W1
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmasötik Toksikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Gelişimin ve değişimin bir sonucu olan endüstriyel ve tarımsal faaliyetler çevrenin kimyasal yükünü arttırmaktadır; çünkü çok sayıda ve çeşitte kimyasal, çevrede dolaşım halindedir. Bu kimyasallar veya karışımları su biyotası için potansiyel bir tehdit oluşturabilir. Düzenleyici kurumlar balık toksisite testlerinin yapılmasını önermektedir. Ancak su canlılarını korumak adına yapılmış bu düzenlemeler, yüzlerce kimyasalın sayısız balık üzerinde in vivo değerlendirilmesi anlamına gelir. Bununla birlikte, son dönemde deneylerde hayvanların etik kullanımına ilişkin rehber olan 3R yaklaşımı daha çok önem kazanmıştır. İn vivo testlerle ilgili etik kaygılar nedeniyle, çevresel tehlike değerlendirmelerinde kullanımlarını azaltmaya yardımcı olabilecek alternatif test yöntemleri geliştirmeye yönelik çabalar devam etmektedir. Bu tez çalışmasında, 3R yaklaşımına uygun in vitro ve in siliko yöntemlerle herbisitler ve karışımları değerlendirilerek çevresel risk değerlendirme çalışmalarına önemli katkı sağlayacak bulguların elde edilmesi amaçlanmıştır. Test kimyasallarının sitotoksik ve letal etkileri in vitro ve in siliko test sonuçlarına göre Hektafermin® > 2,4-D > Roundup Star® > Glifosat şeklinde sıralanmıştır. RTL-W1 EC50, QSAR Toolbox EC50 ve QSAR Toolbox LC50 değerleri incelendiğinde, canlılar, test maddelerine karşı hücrelerden daha duyarlıdır. Ticari herbisit karışımları analitik standart karışımlarından, tek tek herbisit formülasyonlarından ve analitik standartlardan daha fazla sitotoksik ve letal etkiye sahiptir. Elde edilen veriler Roundup Star® ve Hektafermin® herbisit formülasyonlarının ve karışımlarının aktif bileşenlerden daha toksik olduğunu açıkça göstermiştir. Sonuçlar, ekotoksikoloji açısından önemli olup, çevresel risk değerlendirme çalışmalarında faydalı olabilir.
Özet (Çeviri)
Industrial and agricultural activities, which are the result of development and change, increase the chemical burden of the environment; because many and many types of chemicals are circulating in the environment. These chemicals or chemical mixtures can be a potential threat to the water biota. Regulatory agencies recommend conducting fish toxicity tests. But, these regulations for the protection of aquatic organisms mean that hundreds of chemicals are evaluated in vivo on numerous fish. However, the 3R approach, which is a guide to the ethical use of animals in experiments, has gained more importance recently. Due to ethical concerns regarding in vivo testing, efforts are ongoing to develop alternative testing methods that may help reduce their use in environmental hazard assessments. In this thesis study, it is aimed to obtain findings that will contribute significantly to environmental risk assessment studies by evaluating herbicides and their mixtures using in vitro and in silico methods in accordance with the 3R approach. The cytotoxic and lethal effects of the test chemicals are listed as Hektafermin® > 2,4-D > Roundup Star® > Glyphosate, according to in vitro and in silico test results. When RTL-W1 EC50, QSAR Toolbox EC50 and QSAR Toolbox LC50 values are examined, living things are more sensitive to the test substances than cells. Commercial herbicide mixtures have greater cytotoxic and lethal effects than analytical standard mixtures, individual herbicide formulations, and analytical standards. The data obtained clearly showed that Roundup Star® and Hektafermin® herbicide formulations and mixtures are more toxic than the active ingredients. The results are important in terms of ecotoxicology and may be useful in environmental risk assessment studies.