Prematürelerde bebek masajının oral motor koordinasyon yeteneği üzerine etkisi
The effect of infant massage on oral motor coordination ability in preterms
- Tez No: 852588
- Danışmanlar: PROF. DR. SELMİN ŞENOL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Prematüre, oral motor koordinasyon, bebek masajı, yenidoğan hemşiresi, Premature, oral motor coordination, baby massage, newborn nurse
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Zootekni Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Amaç: Araştırmanın birincil amacı, prematürelerde bebek masajı uygulamasının, oral motor koordinasyon becerisi üzerine etkisinin incelenmesidir. İkincil amaç,“The Oral Feeding”klinik skalasının Türkiye'deki prematürelerde kullanım tutarlılığının değerlendirilmesidir. Yöntem: Araştırma tek-kör, blok randomize kontrollü tasarım tipinde olup, veriler Eylül 2021 ile Mayıs 2023 tarihleri arasında toplanmıştır. Araştırmanın girişim grubuna (n=20) bebek masajı, kontrol grubuna (n=20) Fucile protokolü ile oral stimülasyon uygulamaları gerçekleştirilmiştir. Uygulamalar on gün süresince her gün 15 dakika şeklinde uygulanmış ve oral beslenme denemeleri video kaydına alınmıştır. Beslenme videoları“The Oral Feeding Scale”kullanılarak uzman yenidoğan hemşireleri tarafından bebeklerin uygulama grubu bilinmeden değerlendirilmiştir. Araştırma sonuçlarının değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistiksel metodlar, Fisher testi, ki kare analizi, bağımlı ve bağımsız t testi, Mann Whitney U testi, tek yönlü varyans analizi, Kruskal Wallis testi, Pearson ve Spearman korelasyonları kullanılmıştır. Bulgular: Girişim ve kontrol grupları için cinsiyet, gestasyon haftaları, doğum ve taburculuk kilosu, apgar değerleri, mekanik solunum cihazı ve oksijen desteği alma verilerinin dağılımında istatistiksel açıdan anlamlı bir fark saptanmamıştır (p>0.05). Gruplar arası ilk oral beslenmeye başlama, tam oral beslenmeye geçme ve taburculuk zamanı gestasyon hafta verileri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olmadığı saptanmıştır (p>0.05). Ancak ilk oral beslenme ile tam oral beslenmeye başlama zamanları arası gün farkı bebek masajı grubunda 5.65±3.31, oral stimülasyon grubunda 6.7±3.93 gün bulunmuştur. Prematürelerin tam bağımsız oral yolla beslenmeye geçiş haftasında ise gruplar arası fark istatistiksel olarak anlamlı olmasa da, masaj uygulanan grup oral stimülasyon grubuna göre daha erken tam bağımsız oral beslenmeye geçmiştir. Uygulama süresince her gün gerçekleştirilen öncesi ve sonrası ölçümlerde; vücut ısısı ve oksijen saturasyon değeri her iki grupta da uygulama sonrasında daha yüksek; solunum hızı, kalp hızı ve sistolik kan basıncı değerlerinin uygulama öncesinde daha yüksek olduğu saptanmıştır. Hastane yatış gün sayısı için veriler değerlendirildiğinde; masaj grubu 31.9±15.88 gün, stimülasyon grubu 33.2±17.74 gündür. Skala sonuçları için masaj grubunda 3. gün ve 5. gün arasında seviye 2'den seviye 4'e önemli bir artış gözlenmiştir. Stimülasyon grubu için bu artış 5. günden sonra gerçekleşmiştir. Sonuç: Bu araştırmada bebek masajı ile oral stimülasyon uygulanan prematürelerin beslenme becerileri arasında istatistiksel bir fark saptanmamıştır. Yenidoğan hemşirelik bakımında prematürelerde tam bağımsız oral yolla beslenmeye geçiş sürecinde, bebek masajı bakım prosedüründe yer alarak uygulanabilir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The primary purpose of the research is to examine the effect of baby massage on oral motor coordination skills in premature babies. The secondary aim is to evaluate the consistency of use of“The Oral Feeding”clinical scale in premature babies in Turkey. Method: The research is a single-blind, block randomized controlled design type, and data was collected between September 2021 and May 2023. Baby massage was applied to the intervention group (n=20) of the study, and oral stimulation with the Fucile protocol was applied to the control group (n=20). The applications were applied for 15 minutes every day for ten days, and oral feeding trials were video recorded. Feeding videos were evaluated by expert neonatal nurses using“The Oral Feeding Scale”without knowing the application group of the babies. Descriptive statistical methods, Fisher test, chi-square analysis, dependent and independent t test, Mann Whitney U test, one-way analysis of variance, Kruskal Wallis test, Pearson and Spearman correlations were used to evaluate the research results. Results: There was no statistically significant difference in the distribution of data on gender, weeks of gestation, birth and discharge weight, Apgar values, mechanical respirator and oxygen support for the intervention and control groups (p>0.05). It was determined that there was no statistically significant difference between the groups between the gestational week data of starting first oral feeding, switching to full oral feeding and discharge time (p>0.05). However, the difference in days between the first oral feeding and the start of full oral feeding was found to be 5.65±3.31 days in the baby massage group and 6.7±3.93 days in the oral stimulation group. In addition, when the weeks of transition to fully independent oral feeding of premature babies were examined, although the difference between the groups was not statistically significant, the massage group transitioned to fully independent oral feeding earlier than the oral stimulation group. Before and after measurements taken every day during the application; body temperature and oxygen saturation values were higher after the application in both groups; Respiratory rate, heart rate and systolic blood pressure values were found to be higher before application. When data for the number of hospitalization days are evaluated; massage group 31.9±15.88 days, stimulation group 33.2±17.74 days. For the scale results, a significant increase from level 2 to level 4 was observed in the massage group between the 3rd day and the 5th day. For the stimulation group, this increase occurred after the 5th day. Conclusion: In this study, no statistical difference was found between the feeding skills of premature babies who received baby massage and oral stimulation. In newborn nursing care, it can be applied by taking part in the baby massage care procedure during the transition to fully independent oral feeding in premature babies.