Geopolitical analysis of the war in the Donbas (12 April 2014-24 February 2022)
Donbas savaşının jeopolitik analizi (12 Nisan 2014-24 Şubat 2022)
  1. Tez No: 852921
  2. Yazar: RÜMEYSA AKÇİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞEGÜL AYDINGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Donbas Savaşı, Rusya-Batı Çatışması, Neorealizm, Eleştirel Jeopolitik, Ulusal Kimlik, War in the Donbas, Russia-West Confrontation, Neo-Realism, Critical Geopolitics, National Identity
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrasya Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
AvroMeydan Devrimi'nin 2014'te başarılı olmasının ardından Donbas bölgesi, Rusya yanlısı ayrılıkçı gruplarla Ukrayna hükümeti arasında silahlı bir çatışmaya tanıklık etti. Bu bölgesel savaşta, Donbas'taki Rusya yanlısı ayrılıkçılar, siyasi ve askeri yardım da dâhil olmak üzere, Rusya Federasyonu'ndan gizli ve açık destek aldı. Öte yandan, Batı, Kıyiv'i ülke içindeki siyasi otoritenin yerelleştirilmesi yönünde teşvik etse de, Rusya ile olan bu zımni anlaşmazlıkta Ukrayna'nın yanında yer aldı. Rusya ve Batı'nın Doğu Ukrayna'da karşı karşıya gelmesi, akademik çalışmalarda yaygın olarak“yeni Soğuk Savaş”olarak adlandırılan süreç ışığında yorumlandı. Donbas'ta silahlı bir çatışmanın ortaya çıkmasına yol açan uluslararası faktörler açıklanırken özellikle Avrupa Birliği (AB) ve Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü'nün (NATO) doğuya doğru genişlemesi, küresel siyasette Batı'nın tek taraflı eylemleri ve eski Sovyet ülkelerinde Batı demokrasisinin özendirilmesi üzerinde duruldu. Bu tez, bu gelişmelerin Rusya'nın davranışı üzerindeki nihai etkisini kabul etmesine rağmen, bu çatışmayı ve Rusya-Ukrayna krizini anlamlandırmada popüler bakış açısının gözden kaçırdığı önemli bir hususa dikkat çekmektedir: Rusya'nın Batı ve Ukrayna ile olan kimlik sorunları. Eleştirel jeopolitiğin teorik çerçevesi üzerine inşa edilen bu tez, Rus ve Ukraynalı liderlerin 2014'ten 2022'ye kadar olan resmî açıklamalarını analiz ederek Rusya'nın“kimlik krizinin”etkisini Donbas'taki savaş bağlamında ortaya koymayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
After the success of the Euromaidan Revolution in 2014, the Donbas region was embroiled in an armed conflict between pro-Russian separatist groups and Ukraine's central government. In this regional war, pro-Russian separatists in the Donbas received covert and overt support from the Russian Federation, including political and military assistance. The West, on the other hand, took sides with Ukraine in this country's subtle dispute with Russia, despite simultaneously urging Kyiv to implement political decentralisation within the country. The Russian-Western confrontation in eastern Ukraine was widely interpreted in the academic literature in the light of what has been referred to as the“new Cold War”. The eastward expansion of the European Union (EU) and the North Atlantic Treaty Organization (NATO), the Western unilateralism in global politics, and the Western democracy promotion in the former Soviet space were primarily emphasised in explaining the international factors that led to the eruption of an armed conflict in the Donbas. This thesis, despite acknowledging the eventual influence of these developments on the Russian behaviour, draws attention to a crucial aspect overlooked by the popular viewpoint in making sense of this particular conflict and the Russia-Ukraine crisis: Russia's identity issues with the West and Ukraine. Built upon the theoretical framework of critical geopolitics, this thesis seeks to manifest the impact of Russia's“identity crisis”within the context of the war in the Donbas by analysing the official statements of Russian and Ukrainian leaders from 2014 to 2022.