Alexithymia and personality aspects in patients with panic disorder and/or Major Depressive Disorder and the relationship between these aspects and the childhood traumas of the patients
Panik bozukluk ve/veya Majör Depresif Bozukluk hastalarında aleksitimi ve kişilik özellikleri ve bunların çocukluk çağı travmalarıyla ilişkileri
- Tez No: 853356
- Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN ATALAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Aleksitimi, Majör depresif bozukluk, Panik bozukluk, Çocukluk çağı travmaları, Kişilik özellikleri, Alexithymia, Major depressive disorder, Panic disorder, Childhood traumas, Personality
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu çalışma, çocukluk çağı travmaları bağlamında majör depresif bozukluk (MDB) ve/veya panik bozukluğu (PB) hastalarında aleksitimi ile kişilik özellikleri arasındaki ilişkiyi anlamayı amaçlamaktadır. Çalışmanın toplam örneklemi 161 kişiden oluşmaktadır. Hasta grubu 50'si MDB, 53'ü PB hastası olmak üzere 103 kişiden oluşmaktadır. Kontrol grubu ise 58 sağlıklı kişiden oluşmaktadır. Tüm katılımcılara sırasıyla Çocukluk Çağı Travmaları Ölçeği (CTQ), Toronto Aleksitimi Ölçeği (TAS-20), Eysenck Kişilik Anketi Gözden Geçirilmiş-Kısaltılmış Formu (EKA-GGK) ve Hastane Anksiyete ve Depresyon Ölçeği (HADÖ) verilmiştir. Sonuçlar hasta grubundaki kişilerin kontrol grubundaki kişilere göre daha fazla aleksitimik olduğunu göstermektedir. Ancak MDB hastaları ile PB hastaları arasında aleksitimi puanları açısından farklılık bulunamamıştır. Literatüre uyumlu olarak, yapılan korelasyonel analizler sonucunda hasta gruplarında aleksitimi ile çocukluk çağı travması, MDB ile çocukluk çağı travması, nevrotiklik ile çocukluk çağı travması arasında ilişki olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The present study aims to understand the relationship between alexithymia and personality in patients with major depressive disorder (MDD) and/or panic disorder (PD) in the context of childhood traumas. The total sample of the study consists of 161 people. The patient group consists of 103 people, 50 with MDD, and 53 with PD. The control group consists of 58 healthy people. The Childhood Trauma Questionnaire (CTQ), The Toronto Alexithymia Scale (TAS-20), The Eysenck Personality Questionnaire Revised-Abbreviated Form (EPQR-A), and the Hospital Anxiety and Depression Scale (HADS) were given to all participants. Results show that people in the patient groups have more alexithymic than the people in the control group. However, no differences were found between MDD patients and PD patients in terms of their alexithymia scores. In line with previous research, the correlational analysis revealed that there was a relationship between alexithymia and childhood trauma, MDD and childhood trauma, and neuroticism and childhood trauma in the patient groups.