Değişik eğitim alanlarına sahip UZAYMER'i ziyaret eden halk gözlemine katılan bireylerle, fen bilgisi öğretmen adaylarının temel astronomi kavramlarına dair bilgilerinin sorgulanması ve karşılaştırılması
Questioning and comparing the knowledge of science teacher candidates on basic astronomy concepts with individuals from various educational fields visiting UZAYMER and participating in public observation
  1. Tez No: 853456
  2. Yazar: MERVE SEĞMENOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURİ EMRAHOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Astronomi ve Uzay Bilimleri, Astronomy and Space Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Astronomi, Eğitim, Astronomi Eğitimi, Astronomy, Education, Astronomy education
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Astronomi ve Astrofizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 40
Özet
Bu araştırmada, Çukurova Üniversitesi Fen bilimleri öğretmen adaylarının ve UZAYMER ziyaretçilerinin temel astronomi konularındaki anlama ve kavrama seviyelerini belirlemek ve kavram yanılgılarını saptayıp karşılaştırma amacıyla Dünya, evren, astronomi ve temel fen konularının olduğu, müfredata bağlı kalınarak hazırlanan 14 sorudan oluşan açık uçlu nitel sorular geliştirilmiştir. Testte yer alan sorular fen bilgisi öğretmenliği öğretim programında yer alan konular doğrultusunda oluşturulmuştur. Araştırmanın örneklemini Çukurova Üniversitesi'nde fen bilimleri öğretmenliği programının 1-4.sınıflarda öğrenim gören 174 öğretmen adayı ve değişik eğitim alanlarına sahip mesleklerde görev alan UZAYMER ziyaretçileri oluşturmaktadır. Fen Bilimleri öğretmen adaylarının sınıf düzeyine göre astronomi bilgilerinin değiştiği ve temel fizik konularında verilen cevaplarda kavram yanılgılarının olduğu saptanmıştır. Uzaymer ziyaretçilerinin ise astronomiye dair verilen cevapların yaş ve meslek ile bir ilişkisinin olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Öğretmen adayları ve Uzaymer ziyaretçilerinin astronomi sorularına verdiği cevaplarda önemli bir farklılığa rastlanmamıştır.
Özet (Çeviri)
In this research, open-ended qualitative questions consisting of 14 questions prepared in accordance with the curriculum on Earth, universe, astronomy and basic science subjects were developed in order to determine the understanding and comprehension levels of Çukurova University Science teacher candidates and Uzaymer visitors on basic astronomy subjects and to detect and compare misconceptions. The questions in the test were created in line with the topics included in the science teaching curriculum. The sample of the research consists of 174 teacher candidates studying in the 1 st to 4 th grades studying science teaching department at Çukurova University and Uzaymer visitors who work in professions with different educational fields. As research findings, it was determined that science teacher candidates' astronomy knowledge changed depending on their grade level and that there were misconceptions in the answers given on basic physics subjects. It was concluded that the answers given by the Uzaymer visitors about astronomy had no relationship with age and profession. No significant difference was found in the answers given by teacher candidates and Uzaymer visitors to astronomy questions.