Der EU-beitritt der Türkei: Eine linguistische diskursanalyse von parteiprogrammen und medien-debatten in der Türkei und in Deutschland
Türkiye'nin AB'ye girişi: Türkiye ve Almanya'daki parti programları ve medya tartışmalarına yönelik dilbilimsel söylem analizi / Accession of Turkey to the EU: A linguistic discourse analysis of the party programs and media debates in Turkey and Germany
  1. Tez No: 854733
  2. Yazar: DURSUN KARAKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUTLU ER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Alman Dili ve Edebiyatı, German Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: AB üyelik Söylemi, Dilbilimsel Söylem Analizi, Almanya, Türkiye, EU-Accession Discourse, Linguistic Discourse Analysis, Germany
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Almanca
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Alman Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Alman Dilbilimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 376
Özet
Günümüz siyasetinde iktidara giden yol, bilginin sistematik olarak üretilmesinden ve pratikteki kullanımından geçmektedir. Demokrasi ile yönetilen ülkelerde de seçimler söz konusu uygulamanın zemin bulduğu en uygun alanlardır. Ve bir iletişim aracı olan dil, siyasi görüşlerin oluşturulması ve yayılmasında üstlendiği rol bakımından, politikanın ayrılmaz bir parçasıdır. Bu anlamda dil, siyasi görüşlerin ve söylemlerin gücünü belirleyen şeydir. Bir süreç olarak söylem ise bu gücü çeşitli medya unsurlarıyla, kadın kolları, gençlik kolları gibi çalışma gruplarıyla ya da alanında söz sahibi olan kişiler aracılığıyla pekiştirmektedir. En kaba tanımı ile söylem analizi de tüm bu verilerin belirli kuram ve yaklaşımlara dayanılarak ele alınıp incelenmesidir. Bu çalışmada, Alman ve Türk siyasi partilerinin Türkiye'nin AB üyeliği üzerine oluşturdukları söylemler ele alınmıştır. Teorik ve pratik olmak üzere iki ana bölümden oluşan çalışmanın ilk bölümünde, anlambilim, yapısalcılık, göstergebilim gibi söylem analizinin dilbilimsel temellerini oluşturan alanlar açıklanmış ve söylembilim ile ilişkileri ortaya konmuştur. Ardından dilbilimsel ve eleştirel söylem analizi kuramları anlatılmıştır. Dilbilimsel söylem analizi kuramlarına göre yürütülen pratik bölümde ise; partilerin seçim bildirgelerinde ortaya koydukları ve ulusal medya organlarında, özellikle de yazılı basında yer alan Türkiye'nin AB üyeliği söylem Düsseldorf Araştırma Grubunun önerdiği üç aşamalı dilbilimsel söylem analizi modeline göre detaylarıyla incelenip analiz edilmiştir. Bu modele göre elde edilen Korpus sırasıyla söz varlığı (alm: Lexik), metafor konsepti (alm: Metaforik) ve gerekçelendirme (alm: Argumentation) analizlerine tabi tutulmaktadır. Çalışma sonunda elde edilen veriler denk düştüğü dönemlerin seçim sonuçlarıyla karşılaştırılarak yorumlanacaktır. Ayrıca özellikle dilbilimsel analiz sonucunda elde edilen, aday ülkelerin AB üyelik süreçlerine dair önemli kavramların bir alana özgü bir terminoloji sözlüğü olarak hazırlanması önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
The path to power in modern politics is through the generation of systematic knowledge and the practical use of this knowledge. In countries governed by democracy, elections provide an appropriate scope for this. Language, as the medium of communication, is an inseparable part of politics in terms of its crucial role in the formation and dissemination of political discourses and statements. In this sense, language is the medium that determines the power of political discourses. And the discourse as a process increases this power through different media, working groups from the parties like women's or youth organizations or through the people who are valued and respected by society. Discourse analysis is defined in this context as the research of all this data, based on certain theories and approaches. In this study, Turkey's EU accession discourse was examined in the German and Turkish political parties and in the daily newspapers of both countries. The study consists of two main parts: theory and practice. In the first, theoretical part, subjects such as semantics, structuralism and semiotics, which form the scientific basis of discourse analysis, were explained in detail and their relationships to discourse research were shown. Then the linguistic and critical discourse theories were explained. In the second, practical part, which was carried out according to the theory of three-dimensional linguistic discourse analysis; the EU accession discourses of the parties, which they publish in the election programs and which can be found in the national media, especially in the print media, were examined and analyzed in detail. Lexical, metaphorical, and argumentation analyses were performed on the corpus obtained based on this three-dimensional model of linguistic discourse analysis. At the end of each period studied, the acquired data were compared and interpreted in relation to the relevant election results. In addition, it is proposed to prepare important concepts and key terms related to the EU accession processes of the candidate countries, obtained as a result of the analysis, as a dictionary of EU accession terminology.