Türkiye'de self-oryantalist söylemin bir sonucu olarak bölgesel vatanseverlik
Local patriotism as a result of self-orientalist discourse in Türkiye
- Tez No: 854830
- Danışmanlar: PROF. DR. TUNCAY ERCAN SEPETCİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Oryantalizm, Self-Oryantalizm, Vatanseverlik, Yerel Vatanseverlik / Yurtseverlik, Orientalism, Self-Orientalism, Patriotism, Local Patriotism
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Oryantalizm (Şarkiyatçılık) Batı'nın Doğu'yu tanıma arzusu ile ortaya çıkmış bir disiplindir. İlk olarak dini, filolojik, sanatsal ve mimari alanda başlayan bu tanıma sürecine klasik dönem oryantalizm adı verilmektedir. Edward Said ise 1978 yılında kaleme aldığı Şarkiyatçılık eseriyle oryantalizmi neredeyse tüm alanlarda inceleme konusu haline gelmiştir. Bu tartışmalar Doğulu ve Batılı çevrelerde büyük bir ilgiyle karşılanmış ve eserin birçok dile çevirisi yapılmıştır. Eserin uyandırdığı yankı oryantalizmin modern anlamda incelenmesine yol açmış, bu alana dair birçok olumlu ve olumsuz eleştiriyi de beraberinde getirmiştir. Said eserinde oryantalizmi her iki dünyanın birbirini tanıma mücadelesi olmaktan ziyade daha çok Batı'nın Doğu'yu“öteki, geri kalmış olarak görmesi, kaynaklarını sömürmesi”üzerinde kurgulamıştır ve aynı zamanda bu ötekileştirmeyi sadece Batı'nın değil, Batılı değerleri içselleştiren Doğulu figürlerin kendilerini oryantalize ederek ait oldukları toplumu ötekileştirdiğini söylemiştir.“Self-oryantalizm”denilen bu kavram modernleşme eğilimi gösteren toplumlarda sıklıkla görülmektedir. Edward Said'in“Şarkiyatçılık”eserinden sonra ortaya çıkan self-oryantalizm,“Doğulu bir kimsenin Batılı değerleri içselleştirmesi ve bunun üzerinden kendi toplumunu ötekileştirmesi”olarak tarif edilebilir. Uzak Doğu ülkelerinde ortaya çıkan bu yaklaşıma, Türkiye ve diğer Doğu ülkelerinde sıklıkla karşılaşılmaktadır. Bu çalışmada, Türkiye'deki self-oryantalist tutum olumlu ve olumsuz yönleriyle incelenmiş ve“İzmirlilik”kavramının Said'in self-oryantalizm çizgisiyle paralelliği ele alınmıştır.“İzmirlilik”kavramının self-oryantalist bir çizgide ilerlemesinin, Türkiye'deki yurtseverlik / vatanseverlik anlayışını yerelleştirdiği sonucuna varılmıştır. Bu durumun siyasal ve toplumsal boyutuyla sakıncaları ortaya konulmuş ve bu probleme dair bazı çözüm önerileri getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Western curiosity with the East led to Orientalism, an academic field. Classical orientalism recognizes elements from religion, literature, art, and architecture. Edward Said's 1978 book“Orientalism”has been studied across fields. The conversations were translated into several languages due to their popularity in Eastern and Western regions. The work led to a current examination of orientalism, which has both positive and negative aspects. Said wrote that the perception of the East by people in the West is characterized by viewing it as“other, backward, and exploiting its resources,”rather than an attempt by individuals from various backgrounds to understand one another. Said also asserted that this process of othering is not only carried out by individuals from Western societies, but also by those from Eastern societies who embrace Western values, thereby assimilating themselves to Western norms and diminishing the distinctiveness of their own community. The concept of“self-orientalism”is prevalent in countries undergoing modernization. Self-orientalism, a concept that arose from Edward Said's influential work“Orientalism,”refers to the process by which an individual from the Eastern culture internalizes Western principles and subsequently marginalizes their own civilization. This technique, originating in Far Eastern countries, is commonly observed in Türkiye and other Eastern countries. This study focused on analyzing the self-orientalist mindset in Türkiye, including both its positive and negative elements. Additionally, it explored the correlation between the notion of“Izmir”and Said's self-orientalism framework. The analysis has determined that the notion of“Izmir”advancing in a self-orientalist trajectory has confined the perception of patriotism in Türkiye. The political and social ramifications and drawbacks of this predicament have been exposed, and several proposed solutions have been put out for this issue.