Virtual reality-based advanced life support serious game
Sanal gerçeklik tabanlı ileri yaşam desteği ciddi oyunu
- Tez No: 855762
- Danışmanlar: PROF. DR. CENGİZHAN ÖZTÜRK, DOÇ. DR. MEHMET EMİN AKSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Science and Technology
- Anahtar Kelimeler: İleri Yaşam Desteği, Sanal Gerçeklik, Ciddi Oyun, Eğitim Simülasyonu, Advanced Life Support, Virtual Reality, Serious Game, Training Simulation
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Boğaziçi Üniversitesi
- Enstitü: Biyo-Medikal Mühendislik Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyomedikal Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Biyomedikal Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
Bu tez, sağlık sektörü çalışanlarının İleri Yaşam Desteği (İYD) prosedürlerinde eğitimini geliştirmek amacıyla tasarlanmış, etkili bir sanal gerçeklik ciddi oyunun geliştirme aşamasını ve öğrenim çıkarımlarını araştırmaktadır. Her yıl bir milyondan fazla sağlık çalışanı İYD eğitimi almakta. Zaman hassasiyeti olan acil müdahalelerde uzmanlaşmış yüksek becerilere sahip sağlık uzmanlarına olan bu yüksek talep, eğitimde yenilikçi yaklaşımları gerektirmekte. Bu tez için geliştirilen yazılım bu eğitim sürecini kolaylaştırırken bir yandan da benzer eğitim uygulamalarının gerekli önemi vermediği teknik olmayan becerileri de ön planda tutmayı amaçlamaktadır. Bu ciddi oyun, Unity oyun motorunda geliştirilip Unity eklentileri için C# yazılım dili kullanılmıştır. Kullanıcıların puanları xAPI çağırıları kullanılarak bir veritabanına gönderilip, Öğrenme Yönetim Sistemleri ve Öğrenme Kayıt Deposu teknolojileri kullanılarak depolanır. Bu ciddi oyun farklı zorluklarda iki eğitim modu ve bir test modundan oluşmaktadır. 29 katılımcı üzerinde bir öncü çalışma yapılıp sanal gerçeklik eğitimi ve geleneksel eğitimin etkililiği kontrol edilmiştir. Bir grup katılımcı sanal gerçeklik ciddi oyunuyla eğitim alırken diğer grup sınıf eğitimi almış, ardından iki grup da aynı teste girmiştir. Bir devam çalışmasıyla da 12 kullanıcı üzerinde sanal gerçeklik test puanlarıyla daha geleneksel manken üzerinde fiziksel simülasyon puanlarının arasındaki korelasyona bakılmıştır. Bulgular sanal gerçeklik eğitiminin çoğunlukla sınıf eğitimine denk olduğunu ve sanal gerçeklik test puanlarının da geleneksel test puanlarıyla korele olduğunu göstermektedir. Kendi kendine kullanılabilir bir uygulama olmanın avantajlarını da göz önünde bulundurarak bu ciddi oyunun verimli bir şekilde ek bir eğitim aracı olarak kullanılabileceği, ve yakın gelecekte sınıf eğitimininin yerine de geçme potansiyeli gösterdiği söylenilebilir.
Özet (Çeviri)
This thesis investigates the development and learning outcome of an immersive virtual reality (VR) serious game designed to improve the training of medical professionals in Advanced Life Support (ALS) procedures. More than a million healthcare professionals partake in ALS training each year. This high demand for highly skilled healthcare providers proficient in time-sensitive emergency interventions necessitates innovative approaches to training. The software developed for this thesis aims to facilitate this training process while paying proper attention to non-technical aspects of ALS that are generally overlooked by similar training serious games. This serious game is developed in Unity game engine using C# for Unity scripts and plug-ins. The scores of users are sent to a database using Experience Application Programming Interface (xAPI) calls and stored using a Learning Management System (LMS) and a Learning Record Store (LRS). There are two training modes and a final test mode that scores the user. An initial study was conducted on 29 participants to compare the efficiency of VR training and conventional training. One group trained in VR and the other trained in a classroom setting, before all participants took the same test. Another follow-up study was conducted on 12 participants to check the correlation of the scores form the VR test mode and a more conventional hands-on manikin simulation where all participants took both tests to see if their results were statistically similar. The findings show that VR training is non-inferior to conventional training for the most part and that VR test scores correlate with conventional test scores. These findings combined with the advantages of being a self-service training software indicate that this serious game can be utilized effectively as an additional training resource, and even shows potential to replace classroom training in the near future.