Rethinking building facade designs of public offices for passive design principles in nigerian tropical climate
Rethinking building facade designs of public offices for passive design principles in nigerian tropical climate
  1. Tez No: 856486
  2. Yazar: IBRAHIM MUHAMMAD HALIDU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SİNEM KÜLTÜR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Bina Cephesi, Pasif Tasarım, Ofis Mekanları, Tropikal İklim, Enerji Verimliliği, Building Facade, Passive Design, Office Spaces, Tropical Climate, Energy Efficiency
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mimarlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 206
Özet
Enerji verimliliği onlarca yıldır önemli bir küresel mesele olmuştur. Çünkü bir yandan enerji kaynaklarında kıtlık yaşanırken, diğer yandan ana enerji kaynakları iklim değişikliğine yol açan karbondioksit emisyonlarına neden olmaktadır. Bu tez, pasif tasarım stratejileri yoluyla enerji verimliliğindeki potansiyel artışı vurgulamayı ve Abuja, Nijerya'daki mevcut kamu ofis binaları için sürdürülebilir tasarım önlemleri önermeyi amaçlamaktadır. Bu tezin odak noktası, ofis alanlarının bina cephe tasarımlarıdır. Nijerya'daki diğer bina türleri arasında kamu ofis binalarının oranı yaklaşık yüzde otuz olmasına rağmen, enerji verimliliği göz önünde bulundurularak tasarlanıp tasarlanmadıkları hakkında çok az şey bilinmektedir. Tez, mevcut yedi ofis binasının cephe tasarımlarını analiz etmekte ve pasif tasarım açısından ortak özelliklerini ve başarısızlıklarını vurgulamaktadır. Tezde ilk olarak, soğutma ağırlıklı iklimlere (Abuja'nın iklimi) özgü pasif tasarım ilkelerine ilişkin bir literatür taraması sunulmaktadır. Bu ilkeler, bina cephelerinin tasarımında olası kullanımları açısından değerlendirilmiştir. Daha sonra, kamu ofis binası örnekleri seçilmiş ve pasif tasarımla ilgili cephe parametreleri açısından analiz edilmiştir. Son olarak, binaları enerji açısından iyileştirmek için, literatürdeki mevcut bilgilere dayanarak seçilen örneklerde küçük ve büyük değişiklikler olarak cephe tasarım önerileri sunulmaktadır. Tezin sonuçları, yeni ofis binalarının tasarımında ve mevcut binaların enerji verimliliği açısından yenilenmesinde mimarlara, inşaatçılara ve yerel yönetimlere yol gösterici olacaktır.
Özet (Çeviri)
Energy efficiency has been an important global issue for decades. It is because, on the one hand, there is a shortage of energy sources; on the other hand, the main energy sources result in carbon dioxide emissions that give rise to climate change. The thesis aims to highlight the potential increase in energy efficiency through passive design strategies and propose facade design measures for existing public office buildings in Abuja, Nigeria. Although the percentage of public office buildings among the other types in Nigeria is about thirty percent, very little is known about them, whether they are designed considering energy efficiency or not. The thesis analyses the facade designs of seven existing office buildings and highlights their common features and failures in terms of passive design. First, the thesis provides a literature review of the passive design principles specific to cooling-dominated climates (Abuja's climate). The principles are considered for their possible usage in the design of building facades. Then, public office building cases are selected and analysed in terms of passive design-related facade parameters. Lastly, to improve the buildings energy-wise, facade design measures as minor and major changes in the selected cases are proposed based on the knowledge available in the literature. The results of the thesis will contribute to guiding the architects, constructors, and local authorities in the design of new office buildings and the refurbishment of the existing ones in terms of energy efficiency.