Okul yöneticilerinin etkili liderlik kapsamında anahtar özellikleri
Key characteristics of school administrators in the context of effective leadership
  1. Tez No: 857242
  2. Yazar: TURAL MAHMUDOV
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SOMAYYEH SOYSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  6. Anahtar Kelimeler: Liderlik, Liderlik Türleri, Etkili Liderlik, Okul Yöneticileri, Leadership, Leadership Types, Effective Leadership, School Administrators
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı devlet okullarında çalışan öğretmenlerin algıladıkları etkili yönetici liderlik özelliklerinin incelenmesidir. Bu araştırma 2022-2023 eğitim-öğretim yılında Azerbaycan Cumhuriyeti Bilim ve Eğitim Bakanlığı'na bağlı Bakü şehrinin Yasamal ilçesinde devlet okullarında görev yapan 852 öğretmen ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada devlet okullarında çalışan öğretmenlerin algılarına göre yöneticilerin etkili liderlik özellikleri belirlemeye yönelik olarak Etkili Liderlerin Nitelikleri Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmada toplanan verilerin analizi IBM SPSS 25 kullanılarak yapılmıştır. Analizde öğretmenlerin sosyodemografik bilgilerine ilişkin tanımlayıcı istatistiksel bulgular verilmiştir. Daha sonrasında“Etkili Liderlik Nitelikleri Ölçeği”alt boyutlarına ilişkin ortalama ve standart sapma skorları incelenmiştir. Bağımsız örneklem t-testi analizine göre öğretmenlerin kurumlarındaki yöneticilerin etkili liderlik davranışlarına ilişkin algıları cinsiyete göre anlamlı bir farklılık göstermemiştir. Tek yönlü ANOVA'ya göre öğretmenlerin kurumlarındaki yöneticilerin etkili liderlik davranışlarına ilişkin algılarının öğretmenlerin yaşına göre anlamlı farklılık gösterdiği, (p < .05) belirlenmiştir. Hangi grupların önemli ölçüde farklı olduğunu belirlemek için Bonferroni post hoc testleri kullanılmıştır. Dolayısıyla 25 yaş altı öğretmenlerin, 35-50 yaş arası öğretmenlere göre kurum yöneticilerinin etkili liderlik davranışlarına ilişkin istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha olumlu algıya sahip oldukları görülmüştür. Bağımsız örneklem t-testi analizine göre öğretmenlerin kurumlarındaki yöneticilerin etkili liderlik davranışlarına ilişkin algıları eğitim düzeyine göre anlamlı bir farklılık göstermemiştedir. Tek yönlü ANOVA'ya göre öğretmenlerin kurumlarındaki yöneticilerin etkili liderlik davranışlarına ilişkin algılarının mesleki yeterliliklerine göre anlamlı farklılık gösterdiği, p < .05 olduğu bulunmuştur. Hangi grupların önemli ölçüde farklı olduğunu belirlemek için Bonferroni post hoc testleri kullanılmıştır. Dolayısıyla mesleki deneyimi 5 yıldan az olan öğretmenlerin, 11-20 yıl arası deneyimi olan öğretmenlere göre kurumlarındaki yöneticilerin etkili liderlik davranışlarına ilişkin algılarının istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha olumlu olduğu görülmüştür. Tek yönlü ANOVA'ya göre öğretmenlerin, kurumlarındaki yöneticilerin“heyecanlı olmak”davranışları dışındaki diğer etkili liderlik davranışlarına ilişkin algıları, öğretmenin çalıştığı kurumdaki görev süresine göre anlamlı farklılık göstermiştir. Hangi grupların önemli ölçüde farklı olduğunu belirlemek için Bonferroni post hoc testleri kullanılmıştır. Buna göre kurumlarında 5 yıldan az görev yapan öğretmenler, kurumlarındaki yöneticilerin davranışlarına ilişkin“iletişim kurabilme”,“ileri görüşlü olma”,“güvenilir ve güvenilir”,“sorumluluk sahibi”gibi görüşlere sahiptir. Örneğin,“demokratik ve hoşgörülü olmak”ve“pozitif olmak”puanlarının, kurumlarında 6 yıldan fazla çalışmış olan öğretmenlere göre anlamlı düzeyde daha olumlu olduğu istatistiksel olarak görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the effective executive leadership characteristics perceived by teachers working in public schools. This research was conducted with 852 teachers working in public schools in Yasamal district of Baku city under the Ministry of Science and Education of the Republic of Azerbaijan in 2022-2023 academic year. In the study, the Qualities of Effective Leaders Scale was used to determine the effective leadership characteristics of administrators according to the perceptions of teachers working in public schools. The data collected in the study were analyzed using IBM SPSS 25. In the analysis, descriptive statistical findings related to teachers' sociodemographic information were given. Then, the mean and standard deviation scores of the sub-dimensions of the“Qualities of Effective Leaders Scale”were analyzed. According to the independent sample t-test analysis, teachers' perceptions of effective leadership behaviors of administrators in their institutions did not show a significant difference according to gender. According to one-way ANOVA, it was determined that teachers' perceptions of the effective leadership behaviors of the administrators in their institutions differed significantly according to the age of the teachers (p < .05). Bonferroni post hoc tests were used to determine which groups were significantly different. Therefore, it was seen that teachers under the age of 25 had statistically significantly more positive perceptions about the effective leadership behaviors of institution administrators than teachers between the ages of 35-50. According to the independent sample t-test analysis, teachers' perceptions of the effective leadership behaviors of the administrators in their institutions did not show a significant difference according to the level of education. According to one-way ANOVA, it was found that teachers' perceptions of effective leadership behaviors of administrators in their institutions differed significantly according to their professional competencies, p < .05. Bonferroni post hoc tests were used to determine which groups were significantly different. Therefore, it was seen that teachers with less than 5 years of professional experience had statistically significantly more positive perceptions of effective leadership behaviors of administrators in their institutions than teachers with 11-20 years of experience. According to the one-way ANOVA, teachers' perceptions of the effective leadership behaviors of the administrators in their institutions, other than“being excited”behaviors, differed significantly according to the length of service in the institution where the teacher worked. Bonferroni post hoc tests were used to determine which groups were significantly different. Accordingly, teachers who have been working in their institutions for less than 5 years have views such as“communicative”,“farsighted”,“reliable and trustworthy”, and“responsible”regarding the behaviors of the administrators in their institutions. For example, it was statistically observed that the scores of“being democratic and tolerant”and“being positive”were significantly more positive than the scores of teachers who had worked in their institutions for more than 6 years.