Seyahat tüketiminde sosyal medyanın rolü: Instagram gezginleri üzerine bir araştırma
The role of social media in travel consumption: A research on Instagram travelers
  1. Tez No: 858577
  2. Yazar: BURCU ŞAHAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMEL TANYERİ MAZICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Seyahat, Gezgin, Seyahat Tüketimi, Sosyal Medya, Instagram, Travel, Traveler, Travel Consumption, Social Media, Instagram
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Teknolojinin gelişmesi ile kolaylaşan insan hayatında önceden zorunlu olarak yapılan seyahatler günümüzde keyif için yapılan bir eylem halini almıştır. Aynı zamanda bir statü göstergesi olarak kabul edilen seyahat kavramı gün geçtikçe kolaylaşmakta ve ilgi odağı haline gelmektedir. Kişilerarası iletişimin başlangıcından itibaren insanlar seyahat deneyimlerini birbirlerine aktarma ihtiyacı duymuşlardır. Önceden seyahat deneyimlerini sadece yakın çevrelerine aktarabilen insanlar günümüzde sosyal medyanın gelişmesi ve insanların hayatlarının önemli bir parçası haline gelmesi ile bu deneyimlerini daha geniş kitlelere aktarabilme imkanı bulmuşlardır. İnsanlar sosyal medya sayesinde kendi seyahat deneyimlerini aktarırken aynı zamanda diğer insanların seyahatlerinden ilham almakta ve kendi seyahat planlarını oluşturmaktadırlar. Bu deneyimlerin paylaşıldığı en önemli sosyal medya platformlarından biri Instagram platformudur. Kendisini gezgin olarak niteleyen ve Instagram sayfalarında yaptıkları seyahatler ile ilgili içerikler üreten kişiler seyahat etmek isteyen insanlara yol göstermekte ve bilgi sağlamaktadırlar. Aynı zamanda hepsi birer tüketim ürünü olan ve seyahat sırasında kullandıkları ulaşım araçları, konaklama mekanları, seyahat sırasında veya seyahat için yaptıkları alışverişleri, yemek yedikleri mekanları paylaşarak kişileri seyahat tüketimine teşvik ve davet etmektedirler. Bu doğrultuda bu araştırmanın amacı sosyal medyanın seyahat tüketimine etkisini Instagram gezginleri üzerinden incelemektir. Bu amaçla etkileşimi yüksek olan Instagram gezgin hesaplarından 3 hesap belirlenmiştir. Bu gezginlerin seyahat deneyimlerini içeren 3 Instagram gönderisi ele alınarak toplamda 9 gönderi ve bu gönderilere yapılan yorumlar analiz edilmiştir. Araştırmanın yöntemi nitel bir araştırma tekniği olan netnografi analiz tekniğidir. Bu analiz sonucunda sosyal medyanın ve Instagram gezginlerinin seyahat tüketimini olumlu yönde etkilediği ve seyahat tüketimine katkı sağladığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Technological developments made daily life easier, as a result of that travelling became more of a hobby than necessity like it was in the past. The concept of travel, which is also considered an indicator of status, becomes easier day by day and becomes the center of attention. They have heard that communication between people brings people together and shares their travel experiences. In the past travelers who could only convey their travel experiences to their close circle now have the opportunity to convey these experiences to larger audiences with the developments of social media and it's becoming an important part of people's lives. While people share their own travel experiences thanks to social media, they also get inspired by other people's travels and create their own travel plans. One of the most important social media platforms where these experiences are shared is the Instagram platform. People who describe themselves as constant travelers and produce travel-related content on their Instagram pages provide guidance and information to people who want to travel. At the same time, they encourage and invite people to travel consumption by sharing means of transportation, accommodation, activities during or for the trip, shopping locations and restaurants, all of which are consumption products. In this regard, this programming method covers the regulation of social media travel consumption through Instagram monitoring. For this purpose, 3 Instagram traveler accounts with high interaction were identified. 3 Instagram posts containing these viewed travel experiences, a total of 9 posts, and the comments made on these posts were analyzed. The method of the research is netnography, which is a qualitative research method. As a result of this analysis, it is seen that the positive amount of travel consumption of social media and Instagram travelers and their contribution to travel consumption is decreasing.