Yaşlılarda kırılganlığı değerlendirmek için çok boyutlu ve hızlı bir ölçek: fr-AGILE'nin türk toplumunda güvenilirlik ve geçerlilik çalışması
A multidimensional and rapid scale to assess frailty in the elderly: Reliability and validity study of fr-AGILE in Turkish community
- Tez No: 859495
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KAMİLE SILAY, DOÇ. DR. SEVİL UYGUN İLİKHAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Çok boyutlu, Geçerlilik ve Güvenilirlik, Kırılganlık, Fraility. Multidimensional, Validity and Reliability
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Amaç: Nüfusun yaşlanması nedeniyle kırılganlık tanımı büyük önem kazanmıştır. Kırılganlığın henüz uluslararası düzeyde kabul görmüş bir standart tanımı yoktur, ancak genel olarak zararsız stres faktörlerine maruz kalındığında fiziksel, zihinsel, beslenme ve sosyo-ekonomik alanlarda yaşa bağlı bozulma nedeniyle, bireyin sağlıkla ilgili olumsuz olaylar geliştirme konusundaki savunmasızlığının artmasıyla giden klinik bir durum olarak kabul edilir. Kırılganlığın prevalansı gün geçtikçe bir artmakta ve güvenilir ve hızlı bir şekilde tespit edilerek önlenmesi önemli bir sorun haline gelmektedir. Kırılganlığın tespiti için çeşitli referans metodolojik testler mevcuttur. Ancak bu testlerin bazı klinik avantajlarına rağmen, ayaktan tedavi ortamlarında, etkin uygulama için yeterli zaman ve kaynak olmayabilir. Öte yandan hız konusunda avantajlı testler ise fiziksel, zihinsel, beslenme ve sosyo-ekonomik alanlarda bütüncül bir yaklaşım sunamamaktadır. Hem hızlı hem çok boyutlu kırılganlık değerlendirme aracı açığı olması üzerine 2020 yılında Pascal Abete ve arkadaşları tarafından tarafından Italian Frailty index (IFi) içinden en kapsamlı ve hızlı uygulanabilecek başlıklar seçilerek 'fr-AGILE' isimli ölçek geliştirilmiştir. Testin İtalyan toplumu için geçerlilik ve güvenilirlik testleri yapılmış ve fr-AGILE, çok boyutlu kırılganlığı ölçmek için mortalite, maluliyet ve hastaneye yatışları tahmin edebilen hızlı ve etkili bir ölçek olarak bulunmuştur. Bu çalışmamızda geriatrik popülasyonda önemli sayıda hastayı kırılganlığın klinik şartlarda hızlı, güvenilir ve çok boyutlu şekilde tespiti için kullanılabilen fr-AGILE ölçeğinin Türk nüfusu için güvenilir ve geçerli olup olmadığını tespit etmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Araştırmamız bir metodolojik geçerlilik çalışmasıdır. Geriatri polikliniğine başvuran 65 yaş üstü 101 hastayı kapsamaktadır. İlk olarak 10 sorudan oluşan İngilizce fr-AGİLE ölçeği dil geçerliliği için geriatri alanında uzman, iyi derecede İngilizce bilen ve anadili Türkçe olan iki akademisyen tarafından Türkçeye çevrilmiştir. Çeviri kontrol edildikten sonra testin orijinal halini bilen bir tercüman tarafından Türkçe hali orijinal dili olan İngilizce'ye tekrar çevrilmiştir. Uzmanlar ve çevirmenler bir araya gelerek Türkçe fr-AGİLE ölçeğinin son halini belirlemiştir. Buna“ileri-geri çeviri”yöntemi ile dil doğrulaması sağlanmıştır. Bağımsız gözlemciler arasındaki ve içindeki uyum test edilmiştir. Fr-AGİLE ölçeği, bağımsız uygulayıcılar arasındaki uyumu test etmek için aynı gün ölçeğin sonucunu bilmeyen ikinci bir araştırmacı tarafından“power analizi”uygun bulunan sayıda hastaya ön test olarak uygulanmıştır. Test-tekrar test uyumu için benzer poliklinik koşullarına sahip aynı araştırmacı tarafından 7-15 gün arasında aynı hastalara tekrar uygulanmıştır. Tüm hastalara referans testler olarak FRAIL ve Klinik Kırılganlık Skoru uygulanmıştır. Bulgular: Fr-AGILE Ölçeği'nin duyarlılığı %71.4, özgüllüğü ise %94.1 olarak bulunmuştur. Ölçeğin pozitif prediktif değeri 83.3, negatif prediktif değeri 56.1 olarak hesaplanmıştır. İstatiksel olarak fr-AGILE'nin kırılganlığı öngörmek için anlamlı bir test olduğunu gösterilmiştir. Fr-AGILE ölçeğindeki maddelerin değerlendiriciler arası güvenilirliği de araştırılmış fiziksel, zihinsel, beslenme alanlarında önemli uyum ve sosyoekonomik alanda mükemmel uyum olmak üzere tüm alanlarda iç tutarlılık katsayıları tüm değerlendiriciler için uyumlu bulunmuştur. Fr-AGILE skoru istatiksel olarak FRAIL, Klinik Kırılganlık Skoru ve Kapsamlı Geriatrik Değerlendirme ile korele olarak bulunmuştur. Sonuç: Fr-AGILE'nin fiziksel, zihinsel, beslenme ve sosyoekonomik olarak dört alanda da kırılganlığı çok boyutlu anlamlı şekilde belirleyebildiği istatiksel olarak gösterilmiştir. Türk toplumunda geriatrik hastalarda kırılganlığı belirlemede hızlı ve kolay uygulanabilir, geçerli ve güvenilir bir ölçektir.
Özet (Çeviri)
Aim: Due to the aging population, the definition of frailty has gained significant importance. There is no internationally accepted standard definition of frailty yet, but it is generally considered a clinical condition characterized by increased vulnerability to developing adverse health events due to age-related deterioration in physical, mental, nutritional, and socio-economic domains when exposed to minor stressors. The prevalence of frailty is increasing over time, and its reliable and rapid detection for prevention is becoming an important issue. Various reference methodological tests are available for detecting frailty. However, despite some clinical advantages of these tests, there may not be enough time and resources for effective implementation in outpatient settings. On the other hand, tests advantageous in terms of speed may not provide a comprehensive approach in the physical, mental, nutritional, and socio-economic domains. Due to the gap for a rapid and multidimensional frailty assessment tool, in 2020, Pascal Abete and colleagues developed a scale called 'fr-AGILE' by selecting the most comprehensive and rapidly applicable items from the Italian Frailty index (IFi). The validity and reliability tests of the scale were conducted for the Italian community, and fr-AGILE was found to be a rapid and effective scale capable of measuring multidimensional frailty, predicting mortality, disability, and hospitalizations. In this study, we aimed to determine whether the fr-AGILE scale, which can be used for the rapid, reliable, and multidimensional detection of frailty in clinical conditions in a significant number of geriatric patients, is reliable and valid for the Turkish population. Materials anda Methods: Our study is a methodological validation study. It includes 101 patients aged 65 and older who presented to the geriatric outpatient clinic. Firstly, the English fr-AGILE scale, consisting of 10 questions, was translated into Turkish by two academicians proficient in English and native Turkish speakers, specialized in geriatrics, for language validity. After the translation was reviewed, the Turkish version was translated back into English by a translator familiar with the original language, English. Experts and translators came together to determine the final version of the Turkish fr-AGILE scale. This ensured linguistic validation through the“forward-backward translation”method. Agreement among independent observers was tested. The fr-AGILE scale was applied as a pre-test to the number of patients deemed appropriate by“power analysis”by a second researcher who did not know the result of the scale on the same day to test the agreement between independent implementers. For test-retest agreement, the same researcher with similar outpatient clinic conditions reapplied the scale to the same patients within 7-15 days. All patients underwent reference tests such as the FRAIL and Clinical Frailty Score. Results: The sensitivity of the fr-AGILE scale was found to be 71.4%, while the specificity was 94.1%. The positive predictive value of the scale was calculated as 83.3%, and the negative predictive value was 56.1%. Statistically, it has been demonstrated that fr-AGILE is a significant test for predicting frailty. Inter-rater reliability of the items in the fr-AGILE scale was also investigated, revealing significant agreement in the physical, mental, and nutritional domains, and excellent agreement in the socioeconomic domain. The internal consistency coefficients were found to be consistent for all evaluators across all domains. The fr-AGILE score was found to be statistically correlated with the FRAIL, Clinical Frailty Score, and Comprehensive Geriatric Assessment. Conclusion: It has been statistically demonstrated that fr-AGILE can effectively determine frailty in a multidimensional manner across physical, mental, nutritional, and socioeconomic domains. In the Turkish geriatric population, it serves as a rapid, easy-to-administer, valid, and reliable tool for identifying fraility.