Endometrial endometrioid adenokarsinomda PHD-2 ve moesin ekspresyonu
Expression of PHD-2 and moesin in endometrial endometrioid adenocarcinoma
  1. Tez No: 859814
  2. Yazar: NUMAN BULUT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ONUR CEYLAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Patoloji, Pathology
  6. Anahtar Kelimeler: Endometrial Endometrioid Adenokarsinom, Moesin, PHD-2, Endometrial Endometrioid Adenocarcinoma, Moesin, PHD-2
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Patoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Amaç: Çalışmamızda endometrial endometrioid adenokarsinomlarda (EEK) oksijen homeostazının önemli düzenleyicilerinden hipoksi ile indüklenebilir faktörlerin ana regülatörü olan prolil hidroksilaz ailesinin üyesi PHD-2 ve membran-hücre iskeleti bağlayıcı bir protein olan Moesin ekspresyonunun immunohistokimyasal yöntemle analizinin yapılması ve sonuçlarının prognostik belirteçler ile karşılaştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız kapsamında histerektomi materyallerinde EEK tanısı almış 87 adet olgu ve endometrial küretaj materyallerinde proliferatif endometrium tanısı almış 87 adet kontrol grubu dahil edilmiştir. Her iki gruba da immunhistokimyasal olarak Moesin ve PHD-2 uygulanmış olup her iki proteinin ekspresyonu bazı klinik ve prognostik parametrelerle karşılaştırılmıştır. Bulgular: EEK olgularındaki tümöral alanlar ve kontrol dokularındaki benign glandüler yapılar karşılaştırıldığında tümöral glandlarda, Moesin ekspresyon artışı ve PHD-2 ekspresyon kaybı istatistiksel olarak anlamlı bulundu. Moesin ekspresyonu ile histolojik derece, myometrial invazyon, servikal stromal tutulum, lenfovasküler invazyon (LVİ), paraaortik lenf nodu tutulumu ve patolojik tümör evresi arasında anlamlı ilişki saptandı. PHD-2 ekspresyonu ile LVİ, paraaortik lenf nodu tutulumu ve patolojik tümör evresi arasında anlamlı ilişki saptandı. Çalışmamızda Moesin ve PHD-2 ekspresyonu ile diğer prognostik parametreler ve genel sağkalım arasında istatistiksel fark görülmedi. Sonuçlar: EEK olgularındaki tümöral alanlar ve kontrol dokularındaki benign glandüler yapılar karşılaştırıldığında EEK tanılı olgularda tümöral glandlarda Moesin ekspresyon artışının, PHD-2 ekspresyon azalmasının gösterilmesi, bu belirteçlerin neoplastik sürece gidiş açısından önemini göstermektedir. Ayrıca her ne kadar genel sağkalım ile anlamlı ilişkileri tespit edilemese de LVİ, paraaortik lenf nodu tutulumu ve patolojik tümör evresi gibi önemli prognostik parametrelerle saptanan anlamlı ilişkileri bizlere bu belirteçlerin prognozun belirlenmesi açısından önemini vurgulamakadır.
Özet (Çeviri)
Objective: In our study, we aimed to analyze the expression of PHD-2, a member of the prolyl hydroxylase family, which is the main regulator of hypoxia-inducible factors that are important regulators of oxygen homeostasis, and Moesin, a membrane-cytoskeleton binding protein, in endometrial endometrioid adenocarcinomas (EEC) by immunohistochemical method and to compare the results with prognostic markers. Materials and Methods: In our study, 87 cases diagnosed as EEC in hysterectomy materials and 87 controls diagnosed as proliferative endometrium in endometrial curettage materials were included. Both groups were immunohistochemically stained with Moesin and PHD-2 and the expression of both proteins were compared with some clinical and prognostic parameters. Results: When tumoral areas in EEC cases and benign glandular structures in control tissues were compared, increased expression of Moesin and loss of PHD-2 expression in tumoral glands were statistically significant. Moesin expression was significantly correlated with histological grade, myometrial invasion, cervical stromal involvement, lymphovascular invasion (LVI), paraaortic lymph node involvement and pathological tumor stage. PHD-2 expression was significantly correlated with LVI, paraaortic lymph node involvement and pathological tumor stage. In our study, no statistical difference was observed between Moesin and PHD-2 expression and other prognostic parameters and overall survival. Conclusions: When tumoral areas in EEC cases and benign glandular structures in control tissues were compared, increased expression of Moesin and decreased expression of PHD-2 in tumoral glands in EEC cases indicate the importance of these markers in terms of progression to the neoplastic process. In addition, although significant associations with overall survival were not detected, statistical correlation with important prognostic parameters such as LVI, paraaortic lymph node involvement and pathological tumor stage emphasize the importance of these markers in determining the prognosis.