Kadınlarda üriner inkontinansın beden imajına etkisinin değerlendirilmesi
Assessment of the impact of urinary incontinence on body image in women
  1. Tez No: 861463
  2. Yazar: AYŞEN UZUNLAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KAMİLE KABUKCUOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: beden imajı, üriner inkontinans, pelvik taban, hemşirelik, body image, urinary incontinence, pelvic floor, nursing
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Amaç: Üriner inkontinans kadınların genel bir problemi olarak karşımıza çıkmaktadır. Kadınlar bu sorunla yaşamlarının birçok döneminde karşılaşmaktadır. Üriner inkontinansın yaşamı tehdit eden sonuçları olmasa da yaşam kalitesini ve beden imajı algısını olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Pek çok türü olan üriner inkontinans, kadınlarda beden imajının olumsuz etkilenmesine ve sosyal izolasyona yol açmaktadır. Araştırmanın Yeri ve Zamanı: Araştırma Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Üroloji ve Kadın Doğum poliklinikleri ve Antalya İlinde yaşayan, idrar kaçırma sorunu yaşadığını belirten, 18-49 yaş arası kadınlarla, Aralık 2022-Aralık 2023 tarihlerinde gerçekleştirilmiştir. Yöntem: Araştırma, betimsel fenomenoloji yöntemi kullanılarak yapılan nitel bir araştırmadır. Araştırmada 18-49 yaş arası, üriner inkontinans sorunu yaşadığını belirten gönüllü 15 katılımcı ile yüz yüze görüşülmüştür. Veriler kişisel bilgi formu ve yarı yapılandırılmış görüşme formu ile bireysel derinlemesine görüşmeler yapılarak toplanmıştır. Elde edilen verilerden kodlar ve temalar oluşturulmuştur. Bulgular: Kodlamalar sonucunda üç tema“Bedene İlişkin Duygu ve Düşünceler”,“Aile Dışı İlişkiler”ve“Aile İçi İlişkiler”ve 10 alt tema oluşturulmuştur. Sonuç: Üriner inkontinans yaşayan kadınların deneyimleri ve beden imajları, beden algısından, eş, aile, sosyal çevre ve bireysel bakış açılarından etkilenmektedir. Bu kadınlar utanç, kaygı, öfke ve kendini yetersiz hissetme sorunları görülmektedir. Ayrıca, üriner inkontinans yaşama korkusu nedeniyle günlük aktivitelerden geri çekilmekte ve bu durum beden imajı algılarını olumsuz yönde etkilemektedir. Kadınlar fizyolojik olarak kısıtlanmış hissetmekte ve psikolojik sorunlar yaşamaktadır. Bu durum, üriner inkontinans bağlamında sağlık hizmetlerine yönelik kadınların yaklaşımını şekillendiren toplumsal paradigma ve kültürel normlara dair kapsamlı bir değerlendirme yapma ihtiyacını vurgulamaktadır. Sağlık personeli tarafından kadınlar üriner inkontinans bağlamında değerlendirilmelidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Purpose: Urinary incontinence emerges as a common problem among women, affecting various stages of their lives. Although not life-threatening, urinary incontinence can significantly impact quality of life and body image perception negatively. With numerous types, urinary incontinence in women leads to adverse effects on body image and social isolation. Location and Time of the Study: The research was conducted at the Urology and Obstetrics and Gynecology outpatient clinics of the Akdeniz University Hospital, with women aged 18-49 residing in Antalya Province who reported experiencing urinary incontinence, between December 2022 and December 2023. Method: This study employed a qualitative research design using descriptive phenomenology. Face-to-face interviews were conducted with 15 voluntary participants aged 18-49 who reported experiencing urinary incontinence. Data were collected through a personal information form and semi-structured interview form. Codes and themes were derived from the collected data. Findings: Through coding, three themes and 10 subthemes were identified:“Emotions and Thoughts Related to the Body,”“Non-Familial Relationships,”and“Family Relationships.”Conclusion: The experiences of women with urinary incontinence and their body images are influenced by body perception, as well as views from spouses, family, social environment, and individual perspectives. These women experience feelings of shame, anxiety, anger, and inadequacy. Additionally, fear of living with urinary incontinence leads to withdrawal from daily activities, negatively affecting body image perceptions. Women feel physiologically restricted and face psychological issues. This emphasizes the need for a comprehensive evaluation of societal paradigms and cultural norms shaping women's approaches to health services in the context of urinary incontinence. Healthcare professionals should assess women in the context of urinary incontinence.