Türk kamu bürokrasisinde yapılan reformlar: E-devlet uygulamaları
Reforms made in the Turkish public bureaucracy: E-government applications
  1. Tez No: 861885
  2. Yazar: SERKAN GÜNEŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER UĞUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Bürokrasi, Reform, Bürokratik reformlar, e-Devlet, Türk Kamu Bürokrasisi-Bürokraside dönüşüm, Bureaucracy, Reform, Bureaucratic reforms, e-Government, Turkish Public Bureaucracy-Transformation in Bureaucracy
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gümüşhane Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Çok köklü bir geçmişe sahip bulunan Türk tarihinde kendine yer edinmiş olan geleneksel bürokratik yönetim anlayışı 1980'li yıllara gelindiğinde tartışılmaya başlanmış ve kamu yönetimi anlayışında önemli değişimler gözlemlenmiştir. Özellikle 1980 sonrası, yeni kamu yönetimi anlayışının da etkisi ile bürokrasi ciddi manada sorgulanmış ve neticede kamu bürokrasisinde vatandaş lehine kalitenin artırılması için birçok reform yapılmıştır. Kamu hizmetlerinin kalitesini artırmak ve bürokratik işlemleri azaltmaya yönelik çalışmaların önünde engel olarak duran bürokratik işlemlerin fazlalığı sorunu, hem zamanın verimsiz bir şekilde harcanmasına hem de maddi yönden kayıplara neden olmaktadır. Bu kapsamda Türk bürokrasisinde devlet yönetimi anlamında kısa bir süre içerisinde bilgi teknolojilerine dayalı olarak gerçekleştirilmiş olan e-Devlet bu çalışmanın ana konusunu oluşturmaktadır. Bu uygulama neticesinde, yurttaşlar birçok kamu hizmetinden kamu kurumlarına gitmeden fayadalanabilmekte ve zaman ve maddi kayıpların önüne geçilebilmektedir. Buradan hareketle çalışmada öncelikle bürokrasi, reform ve e-Devlet kavramsal çerçevede açıklanmaya çalışılmıştır. Türk bürokrasisinin tarihsel gelişimi hakkında ve Cumhuriyet dönemi Türk kamu bürokrasisinde yapılan reform çalışmaları konularına yer verilmiş ve Türk bürokrasisinin örgütsel ve işlevsel manada sorunları ele alınmıştır. Son olarak çalışmanın konusu olan e-Devlet uygulamasına geçişe neden olan etmenler, e-Devlet uygulama örnekleri ve bu reformun Türk bürokrasisinde nasıl bir dönüşüme neden olduğu incelenerek bunların kamuoyundaki karşılıkları ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
The traditional bureaucracy administration approach, which has a deep-rooted history in Turkish history, began to be discussed in the 1980s and significant changes were observed in the understanding of public administration. Especially after 1980, with the influence of the new public management approach, bureaucracy was seriously questioned and as a result, many reforms were made in the public bureaucracy to increase the quality in favor of the citizens. The excess of bureaucratic procedures, which stand as an obstacle to efforts to increase the quality of public services and reduce bureaucratic procedures, causes both inefficient time wasting and financial losses. In this context, the e-Government, which was implemented in the Turkish bureaucracy in the sense of state administration in a short time based on information technologies, constitutes the main subject of this study. As a result of this application, citizens can benefit from many public services without going to public institutions, and time and financial losses can be prevented. Based on this, the study first tried to explain bureaucracy, reform and e-Government within the conceptual framework. The historical development of the Turkish bureaucracy and the reform studies carried out in the Turkish public bureaucracy in the Republican period are included, and the organizational and functional problems of the Turkish bureaucracy are discussed. Finally, the factors that led to the transition to e-Government application, which is the subject of the study, e-Government application examples and what kind of transformation this reform caused in the Turkish bureaucracy were examined and their responses in the public opinion were revealed.