Türk sinemasında bireyselleşen tarih: Biyografik filmler
The individualisation of history in Turkish cinema: Biographical films/biopics
  1. Tez No: 862119
  2. Yazar: BAHAR ALTAY ERİŞEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMİRE RUKEN ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Biyografik filmler, Popüler kültür, Türk sineması, Biopics, Turkish Cinema, popular culture, musician biopics
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 236
Özet
Bu çalışma biyografik filmlerin başlıca bir tür olarak film çalışmaları bağlamında incelenmesi gerektiği itkisinden yola çıkmıştır. Çalışmada Türk sinemasında ilk örneklerine 1950'lerle birlikte rastlanmaya başlayıp günğmüze kadar gelen biyografik filmler üretildikleri dönemin toplumsal, politik ve kültürel moment'leri içersinde ve filmlerin anlatısal, biçimsel özellikleri göz önünde tutularak incelenmiştir. 2010'dan itibaren Türk sinemasında daha fazla örnekleri görülen ve daha popüler bir konuma gelen türün, sıklıkla müzisyen/şarkıcı yaşamlarını konu edindiği görülmüştür. Çalışma, müzisyen biyografik filmlerinin içinde en çok izlenen iki film olan Müslüm ve Bergen filmlerini merkezine alarak bu filmleri hem tür analizi yöntemiyle değerlendirmiş, hem de bu filmlerin popüler kültür içinde üretildikleri zamanın toplumsal, politik ve kültürel moment'leriyle birlikte popüler kültür içindeki konumu kavramsallaştırılmaya çalışılmıştır. Elde edilen veriler ışığında Müslüm filminin zamanla Türkiye'de arabeskin merkezileşmesiyle popüler kültürde tahakkümü çoğaltmaya yakın durduğu tespit edilirken, Bergen filminin ise madunun sesi olabilmesiyle popüler kültürdeki direniş imkânına olanak tanıdığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This study“The Individualisation of History in Turkish Cinema: Biographical Films/ Biopics”is based on the principle that biopics are a major genre. The study examines the Turkish biopics produced since 1950s with respect to the social, political, and cultural moments of the period, and in consideration with their generic characteristics. It is highlighted that as more examples of the genre have been produced in Turkish cinema since 2010, the lives of musicians/singers have been frequently dwelled on. Centering around the blockbusters Müslüm and Bergen, the study scrutinizes these movies with the genre analysis method and puts forward how they are positioned in popular culture. It is argued that Müslüm and Bergen movies are represented in popular culture through the centralization of Arabesque, and speaking out for the subaltern, respectively, demonstrating how the popular can simultaneously appear as the politic.