Sosyal insansı robotlar için bir insan robot etkileşimi uygulaması geliştirilmesi
Development of a human robot interaction application for social humanoid robots
  1. Tez No: 863250
  2. Yazar: FATMA BAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET TEKEREK, DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET GÖK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: İnsan Robot Etkileşimi, Pepper Robot, Robot Uygulaması, Sosyal İnsansı Robot, Human Robot Interaction, Pepper Robot, Robot Applications, Social Humanoid Robot
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Robotlar kendilerine verilen görevleri etkin bir şekilde gerçekleştirebilen, tehlikeli ortamlarda insanların yerine çalışabilen ve aynı hareketleri hassas bir şekilde tekrarlayabilen mekanizmalardır. Bu mekanizmaların kullanım alanının artması onların insanlarla etkileşim kurmasını gerektiren ortamların da artmasına neden olmaktadır. İnsanların dikkatini çekebilmek için insan şekline sahip insansı robotlar geliştirilmiştir. Teknoloji ve yapay zekâ alanındaki gelişmeler robotların insanlarla etkileşim kurabileceği sosyal robotların gelişmesini sağlamıştır. Günümüz de hem insan şeklinde hem de sosyal yetenekleri kullanabilen robotlar vardır. Bu robotlar sosyal insansı robot olarak tanımlanmaktadır. Bu çalışmada her geçen gün sayıları ve kullanım alanları artan sosyal insansı robotların öncüsü konumunda olan Pepper Robot tercih edilmiştir. Bu robotların insan etkileşim sürecinde karşılaştığı problemler analiz edilmiştir. Bu problemlerin en aza indirilmesi için öneriler sunulmuştur. Çalışmanın son bölümünde söz konusu öneriler çerçevesinde bir sosyal insansı robot uygulaması geliştirilmiştir. Sosyal insansı robotun insanlarla etkileşim esnasında yaşanan problemler literatür taraması sonucunda bir tablo ile özetlenmiştir. En çok yaşanan sorunlar şu şekilde sıralanabilir: insanların robotlarla nasıl etkileşime geçeceklerini bilmemelerinden kaynaklanan sorunlar, robotun iletişim kurma yeteneğinin zayıf olmasından kaynaklı sorunlar, robot üzerindeki tabletin verimli kullanılmamasından kaynaklı sorunlar. Bu sorunlar insanların sosyal insansı robotlarla doğal bir etkileşime girmekte zorlandıklarını göstermekte ve robotun kullanılabilirliğini etkilemektedir. Kullanılabilirlik, teknolojiyi kullanırken belirli hedeflere ulaşmadaki kolaylık olarak tanımlanmaktadır. Bu çalışmada insan-robot etkileşimi değerlendirilirken kullanılabilirlik alanında çalışmalar yapan Nielsen'in tasarım ilkelerin göz önünde bulundurulmuştur. Bu çalışmada kullanılan Pepper Robot'un özellikleri açıklanmıştır. Ardından bu robotun taşıması gereken özellikler Nielsen ilkeleri çerçevesinde tartışılmış ve önerilerde bulunulmuştur. Bu öneriler doğrultusunda bir sayı tahmin uygulaması geliştirilmiştir. Uygulama açılınca ilk olarak robot kendisini tanıtmakta ardından kullanıcı isterse uygulama hakkında bilgi vermektedir. Ayrıca kullanıcının tableti kullanarak da etkileşime girebilmesine olanak tanıyan uygun bir arayüz geliştirilmiştir. Kullanıcının tahmin ettiği sayıya göre robot hem sözlü olarak hem de beden dilini kullanarak kullanıcıyı bilgilendirmektedir.
Özet (Çeviri)
Robots are mechanisms that can effectively perform the tasks assigned to them, work instead of humans in dangerous environments, and repeat the same movements precisely. The increasing use of these mechanisms leads to an increase in the environments that require them to interact with humans. Humanoid robots with human-look have been developed to attract people's attention. Developments in technology and artificial intelligence have led to the development of social robots which can interact with humans. Today, some types of robots that can have both human-look and social abilities. These robots are defined as social humanoid robots. In this study, Pepper Robot, which is the pioneer of social humanoid robots, whose number and usage areas are increasing day by day, is preferred. The problems encountered by these robots in the human interaction process were analyzed. Suggestions are presented to address these problems. Lastly, a social humanoid robot application was developed within the framework of these suggestions. The problems experienced by the social humanoid robot during interaction with humans are summarized in a table as after literature review. The most common problems can be listed as follows: problems caused by people do not know how to interact with robots, problems caused by the robot's poor ability to communicate, and problems caused by the inefficient use of the tablet on the robot. These problems show that people find it difficult to interact naturally with social humanoid robots. These problems affect the usability of the robot. Usability is defined as the ease of achieving certain goals when using technology. In this study, Nielsen's design principles were taken into consideration while evaluating humanrobot interaction. The social capabilities of the Pepper Robot used in the study are explained in detail. Then, the competencies that Pepper should have, are discussed within the framework of Nielsen's principles, and recommendations are given. A number prediction application was developed in line with these suggestions. When the application is launched, the robot first introduces itself and then provides information about the application if the user wishes. In addition, a suitable interface was developed that allows the user to interact using the tablet. According to the number guessed by the user, the robot informs the user both verbally and using body language.