Osmanlı kara ordusunda küçük zabitliğin gelişim süreci ile ordu, disiplin ve itaat algısındaki rolü (1826-1914)
The development process of non-commissioned officer in the ottoman army and their role in the perception of the army, discipline and obedience (1826-1914)
- Tez No: 864331
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ÖZCAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Astsubay, Küçük Zabit, Osmanlı Devleti, non-commissioned officer, ottoman empire, kucuk zabit
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 221
Özet
Bu araştırma, askeri birimlerin temel yapı taşlarından olan astsubayların, Osmanlı Devleti'ndeki ismi ile küçük zabitlerin, görev ve sorumluluklarını anlamaya yönelik bir çalışmadır. Devletin tekelinde bulunan güç mekanizmasının çarklılarından bir dişlisi olarak tanımlanabilecek astsubaylık sınıfının, tarihsel seyirde ilk yazıtlardaki iş yükleri ile Osmanlı Devleti içerisindeki rütbe ve görevleri araştırılmış, değişim ve dönüşüm noktaları açıklanmaya çalışılmıştır. Nefer ile subay arasında bulunan, kimi zaman subaya yardımcı kimi zaman neferi disipline etme ve birlik içi düzeni sağlayıcı pozisyonlarda olan bu sınıfın, Osmanlı Devleti kara ordusundaki önemli değişimlerinden olan yeniçeri ilgası ile batı tarzı ordu sisteminin entegre edilme çabalarında okullaşma süreci ele alınmıştır. Nitekim bu çalışma, Osmanlı ordusu baz alınarak askeri teşkilatların güçlü yönlerini vurgulamak ve zayıf noktalarını anlamak adına bir temel oluşturma gayesi ile yazılmıştır. Astsubaylar üzerinden liderlik modelleri optimize edilerek, eğitim programları geliştirme ve gelişime adapte olma katkısını sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
This research is a study aimed at understanding the duties and responsibilities of the class of military officers known as“astsubay,”referred to as“küçük zabit”during the Ottoman Empire. Investigating the historical trajectory of the non- commissioned officer, which can be defined as a cog in the wheels of the power mechanism monopolized by the state, the research explores their workloads in early inscriptions and investigates their ranks and duties within the Ottoman State. Efforts have been made to explain points of change and transformation. As a matter of fact, this study was written with the aim of creating a basis for emphasizing the strengths of military organizations and understanding their weak points, based on the Ottoman army. By optimizing leadership models through non-commissioned officers, it will contribute to developing training programs and adapting to development.