Talasemi majörlü çocuklarda kalp hızı değişkenliği ve Tilt testinin kalp hızı değişkenliğine etkisi
Heart rate variability and the effects of head-up Tilt Table Test on the heart rate variability in patients with thalassemia major
  1. Tez No: 86475
  2. Yazar: ERHAN KARAASLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NAZAN ÖZBARLAS
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Talasemi majör, kalp hızı değişkenliği, otonom sinir sistemi kontrolü, sistolik ve diyastolik fonksiyonlar. vn, Thalassemia major, heart rate variabilty, autonomous nervous system control, sistolic and diastolic functions
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
ÖZET Kalp hızı değişkenliği analizleri kardiyovasküler kontrol mekanizmalarını araştırmak amacıyla kullanılmakta olan araştırma yöntemidir. Kalp hızı değişkenliği analizleri erişkinlerde giderek yaygın olarak kullanılmakta olup, miyokard enfarktüsü, kalp yetmezliği, diyabetik nöropati gibi hastalıklarda düşük kalp hızı değişkenliğinin olması mortalite ve morbitite yönünden değerli bilgiler verdiği bulunmuştur. Son yıllarda pediyatrik yaş grubunda kalp hızı değişkenliği analizleri yaygınlaşmış ve sağlıklı çocuklarda KHD' nin normal değerleri tespit edilmiştir. Çalışmamızda klinik aşikar kardiyak bulguları olmayan, yaşlan 7-16 yıl (ortalama 11.42 ± 3.02) arasında değişen 30 talasemi majörlü hastada kardiyak otonomik fonksiyonun değerlendirilmesi amaçlanmış, kalp hızı değişkenliği ve tilt testinin kalp hızı değişkenliğine etkisi incelenmiştir. Hastaların transfüzyon sonrası hematolojik ve klinik kardiyak değerlendirmesi, ayrıca ekokardiyografik çalışmaları yapılmış, daha sonra hasta ve kontrol grubunda supin pozisyonunda ve tilt pozisyonunun ilk yedi dakikasında kalp hızı değişkenliği analizi için EKG kayıtlan alınmış, değerlendirmelerde frekans tabanlı yöntem kullanılmıştır. Talasemili hastaların % 60'ında telekardiyogramlannda kardiyomegali saptanmış, standart EKG kayıtlannda disritmi bulgusuna rastlanmamış, ekokardiyografik çalışmalarında sol ventrikül diyastolik ve sistolik çapının kontrollere göre arttığı, ancak sistolik ve diyastolik fonksiyonlann henüz korunduğu gözlenmiştir. RR takogramı ve güç dağılım analizleri değerlendirildiğinde hasta grubunda kalp hızı değişkenliğinin azaldığı, tüt pozisyonunda sempatik provakasyona yanıtın olmadığı, bu bulguların splenektomi olmuş grupta daha belirgin olduğu saptanmıştır. Sonuç olarak talasemili hastalarda klinik aşikar kardiyak bulgular ve sistolik yada diyastolik disfonksiyon gelişmeden önce kardiyovasküler sistemin otonomik kontrolünün bozulduğu gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
HEART RATE VARIABILITY AND THE EFFECTS OF HEAD-UP TILT TABLE TEST ON THE HEART RATE VARIABILITY IN PATIENTS WITH THALASSEMIA MAJOR. ABSTRACT The analysis of heart rate variability (HRV) is used to investigate the mechanisms responsible for cardiovascular control. In adults, the analysis of HRV which has become a popular tool, gives valuable results about the mortality and morbidity after myocardial infarction, during congestive heart failure and diabetic neuropathy etc. In recent years, the normal values for pediatric age group have been investigated by many authors. In our study 30 thalassemic patients between ages 7-16 years (with the mean age 11.42 ± 3.02 years) without the clinical findings of a heart disease and 21 normal age- matched controls were studied in order to investigate cardiac autonomic functions and heart rate variability during supine and tilt positions. After blood transfusion hematological and clinical cardiac assessments, and echocardiographic study were performed in thalassemic patients, then supine and tilt ECG recordings for heart rate variability test were performed for each group. The recordings were analyzed with the frequency domain methods. In 60 % of thalassemic patients, cardiomegaly was present on telecardiograms, there was no disrythmia on standard ECG recordings. In patients, left ventricular end- systolic and end-diastolic diameters were higher then those of controls, but systolic and diastolic functions were preserved yet. In patients heart rate variability was diminished with the frequency domain methods, and there was no response to sympathetic provocation during tilt position. The findings were more prominent in the splenectomized patients. We conclude that in the thalassemic patients without clinical significant heart disease, the cardiovascular autonomic controls were deteriorated before the development of systolic and diastolic dysfunction.