Mürvetler deresi havzası(Balıkesir)nın jeomorfolojisi ve uygulamalı jeomorfolojisi
Geomorphology and applied geomorphology of The Mürvetler creec basin
  1. Tez No: 86548
  2. Yazar: TURHAN ÖZEN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ABDULLAH SOYKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Geography
  6. Anahtar Kelimeler: Mürvetler Deresi, Jeomorfoloji, Uygulamalı Jeomorfoloji, Mürvetler Creek, Geomorphology, Applied Geomorphology
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Fiziki etmen ve süreçlerin Ģekillendirdiği yeryüzü insanın ortaya çıkıĢıyla birlikte çeĢitli Ģekillerde kullanılmıĢtır. Fakat yanlıĢ arazi kullanımı insanın baĢına birçok sorun getirmiĢtir. Erozyon, sel, taĢkınlar, heyelanlar bunlardan sadece birkaçı dır. Bu sorunlara ait çözümlerin bilinmesiyle birlikte hala devam eden yanlıĢ arazi kullanımlarına anlam vermek mümkün değildir. ĠĢte bu gerçekler doğrultusunda insan, yerĢekillerini tanımak ve onun geliĢiminde rol oynayan etmen ve süreçleri analiz etmek zorundadır. Çünkü yaĢadığımız mekanda gerçekleĢen doğal çevre sorunları ile bu sorunların oluĢturduğu zararların önceden belirlenmesi, önlemler alınabilmesi ve mekandan en uygun Ģekilde yararlanılması ancak bu yolla mümkündür. Ġnceleme alanı olarak seçilen Mürvetler Deresi Havzası, Türkiye'nin kuzeybatısında yer alan Marmara Bölgesi'nin, Güney Marmara Bölümü'nün“Karesi Yöresi”nde yer alır.Paleozoyik'ten Kuvaterner'e kadar olan jeolojik zaman aralığında oluĢan, çeĢitli metamorfik, mağmatik ve tortul kayaçlar yapıyı teĢkil etmektedir. Bütün bu kayaçlar tektonik hareketler sonucunda kırılmıĢ ve çeĢitli yönlere eğimlenmiĢlerdir.Havzada üç ana jeomorfolojik birim mevcuttur. Bunlar; dağlık sahalar, plato sahaları ile ova ve vadi tabanlarıdır.Ġnceleme alanı olarak seçilen Mürvetler Deresi Havzası'nda uygulamalı jeomorfoloji kapsamında öncelikle fiziki ve beĢeri coğrafya özelliklerinin ortaklaĢa etkileĢimi sonucu ortaya çıkan sorunların tanımlanması ve daha sonraki aĢamada ise bu sorunlara çözüm önerileri getirilmesi amaçlanmıĢtır.
Özet (Çeviri)
The surface of the Earth shaped by physical factors and processes has been used in different ways since the evolution of mankind. However, misuse of land has caused many disasters, including but not limited to, erosion, flooding, overflow and landslides. Since it is known how to prevent these disasters, it is impossible to understand why they still exist. Therefore, in the light of these facts, one needs to know the geological structures and analyze the factors and processes that play a role in their formation. This is the only way one can foresee natural ecological problems and their damage in one's environment, as well as take precautions and use the land in the best way possible.The Murvetler Creek Basin, chosen as the area of investigation, is located in the“Karesi”section of the South Marmara Region, in Northwestern Turkey.The Basin is composed of different metamorphic, magmatic and sedimentary rocks, formed between the Paleozoic and Quaternary Periods. All of these rocks have been broken down and gained different inclinations due to tectonic activities.There are three main geomorphologic units present in the basin. These are mountainous fields, plateau fields and plains/valley beds.The objective is to identify the problems caused by the interaction of the features of the physical and demographic geographies of the Murvetler Creek Basin, chosen as the site of investigation, and, in later stages, to put forward proposals on how to solve these problems, in the context of applied geomorphology.