I.Dünya Savaşı'nda Osmanlı Devleti'nde sosyal hayat(1914-1918)
Social life in the Ottoman Empire during World War I(1914-1918)
- Tez No: 866013
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDURRAHMAN BOZKURT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Birinci Dünya Savaşı, Osmanlı Devleti, Sosyal Yaşam, Kadın, Mülteci, Propaganda, Hastalık, Bayram, İdman, Spor, At Yarışı, Futbol, Sinema, Resim, Sanat, World War I, Ottoman Empire, Social Life, Women, Refugees, Propaganda, Disease, Holidays, Exercise, Sports, Horse Racing, Football, Cinema, Painting, Art
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 513
Özet
Birinci Dünya Savaşı'nda Osmanlı Devleti'nde cephe gerisindeki sosyal yaşamın bir parçası olarak aile, kadın ve çocukların yaşamı, mülteciler ve mültecilik yaşamı, savaşın resmi söylemi ve halk söyleminde savaş, savaş zamanı sıhhi durum ile savaş sırasında kutlanan dini ve milli bayramlar, spor ve sanatsal bazı faaliyetler bu tezin inceleme konularındandır. Bu tez, Birinci Dünya Savaşı sırasında Osmanlı sivil halkının cephe gerisindeki sosyal yaşamını incelemektedir. Savaş ve savaş zamanı deneyimleri Osmanlı toplumu üzerinde derin etkiler bırakırken savaş zamanı politikaları sıradan Osmanlı yurttaşının günlük yaşamında daha fazla devlet müdahalesine neden olmuştur. Savaştan her yaş, cinsiyet, etno-dinsel gruplardan siviller etkilenirken bu siviller savaş zorlukları ile bir şekilde mücadele etmek zorunda kalmıştır. Bütün bu zorluklar devlet ve toplum arasındaki ilişkilerin yeniden şekillenmesinde bir araç haline gelmiştir. Bu çalışma aynı zamanda bazı folklorik öğeler üzerinden toplum nezdinde devletin yerini, resmi söylemin dışında da sorgulamaktadır. Savaş zamanı zorluklarına karşı sivillerin devlet kurumlarından talepleri ve bu sürecin ürettiği belgeler, çağdaş gazete ve dergiler, propaganda metinleri, kitaplar bu tezin ana kaynakları arasında yer almaktadır. Bu kaynaklara ek olarak literatürde yer alan çeşitli tezler, makaleler, gazete ve dergiler, hatıratlar ve günlükler, bu tezin ikincil kaynaklarını teşkil etmektedir. Birinci Dünya Savaşı'nda Osmanlı Devleti'nde cephe gerisindeki sosyal yaşamın izini sürmeyi amaçlayan bu tez, çeşitli kaynakları kullanarak bu konuda farklı bir perspektif sunmayı amaçlamıştır.
Özet (Çeviri)
The family life, women, and children as a part of the social life behind the front lines in the Ottoman Empire during World War I, refugees, and refugee daily life, the official discourse of the war and the war in civil discourse, the health conditions in wartime and religious and national holidays celebrated during the war, sports, and some artistic activities are among the subjects of this thesis. This thesis examines the social life of Ottoman civilians behind the front lines during World War I. While war and wartime experiences left profound implications on Ottoman society, wartime policies led to considerable state intervention in the daily lives of ordinary Ottoman citizens. While civilians of different ages, genders, and ethno-religious groups affected by the war, had to somehow deal with its difficulties. All these difficulties have become a tool in the configuration of the relations between the state and society. This study also questions the place of the state in society, except the official discourse, through some folkloric elements. The civilians' demands on the state institutions against wartime difficulties and the documents produced during this process, such as newspapers and reviews, propaganda texts, and books can be cited among the main sources of this thesis. In addition to these sources, many theses, articles, newspapers and journals, memoirs, and diaries in the literature constitute the secondary sources of this thesis. This thesis, aiming to reveal the social life behind the front lines in the Ottoman Empire during World War I, could offer a different perspective on this subject.