Endometriyum kanseri hücre hattında (RL95-2) Eryngium kotschyi boiss bitkisinin sitotoksik ve apoptotik etkilerinin araştırılması
The investigation of cytotoxic and apoptotic effects of endemic Eryngium kotschyi boiss on endometrial cancer cell line (RL95-2)
  1. Tez No: 867658
  2. Yazar: KÜBRA SEVER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. LEYLA PAŞAYEVA FATULLAYEV, DOÇ. DR. AYŞE KÜBRA KARABOĞA ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Botanik, Botany
  6. Anahtar Kelimeler: Bax, Endometrium, Eryngium, Kaspaz-3, RL95-2, Bax, Endometrium, Eryngium, Kaspaz-3, RL95-2
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlaç Araştırma, Geliştirme ve Uygulamaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Gelişmiş ülkelerde sık görülen jinekolojik kanser olan endometriyum kanseri, rahim ağzı kanserinden sonra ikinci sıradadır. Kanser ilaçlarının birçoğu apoptozu uyaran yolaklar üzerinden etkilidir. Bilimsel çalışmalarda kanser tedavisi için bitkisel kaynaklı ürünlere de yer verilerek yeni tedavi seçeneklerini artırmak amacıyla hedefe yönelik kanser araştırmaları ortaya konmaktadır. Bu amaçla, bu tez çalışmasında Türkiye'de endemik olarak yetişen Eryngium kotschyi bitkisinin RL95-2 endometriyum kanser hücre hattında potansiyel sitotoksik etkinliği incelendi ve apoptotik yolakta görev alan Kaspaz-3, Kaspaz-9, Bax ve Bcl-2 üzerine potansiyel etkisi araştırıldı. Çalışma kapsamında E. kotschyi bitkisinin kök kısımlarından elde edilen metanol (EKR) ekstresinin farklı konsantrasyonlarının hücre canlılığı üzerindeki etkinliği Sülforodamin B (SRB) yöntemi ile belirlendi ve IC50 değerleri hesaplandı. EKR'nin apoptoz etkinliği, Kaspaz-3, Kaspaz-9, Bax ve Bcl-2 apoptozla ilişkili proteinler üzerinden değerlendirildi. Protein seviyeleri ELISA kiti kullanılarak tayin edildi. Sonuç olarak, ekstrenin 72 sa. IC50 değeri 167.80 µg/ml'dir. EKR kontrole kıyasla 150 µg/ml konsantasyonda Kaspaz-3'ü 1,84 kat; Kaspaz-9'u 1,48 kat artırdı. Ek olarak Bax/Bcl-2 oranını 1,67 kat artırarak apoptoz üzerinde aktivite gösterdi. Bu veriler ile EKR'nin belirtilen konsantrasyonların apoptotik hücre ölümünü indüklediği ve sitotoksik etkiye sahip olduğu tespit edildi. Literatürde EKR'nin RL95-2 üzerindeki etkilerinin araştırılmasına yönelik ilk çalışma olması açısından önem arz etmektedir. Ancak etki mekanizmasının aydınlatılması için kaspaz yolağı çalışmalarının genişletilmesi gerekmektedir. Çalışmanın, E. kotschyi'nin araştırılması, etkili bileşenlerinin belirlenmesi, sitotoksik etki mekanizmalarının aydınlatılması gibi ileri düzeydeki çalışmaları teşvik edeceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Endometrial cancer, which is a common gynecological cancer in developed countries, is the second most common after cervical cancer. Many cancer drugs are effective through pathways that stimulate apoptosis. In scientific studies, herbal products are also included in cancer treatment and targeted cancer research is being conducted in order to increase new treatment options. For this purpose, in this thesis study, the potential cytotoxic activity of the Eryngium kotschyi plant, which grows endemic in Turkey, was examined in the RL95-2 endometrial cancer cell line and its potential effect on Caspase-3, Caspase-9, Bax and Bcl-2, which are involved in the apoptotic pathway, was investigated. Within the scope of the study, the activity of different concentrations of methanol (EKR) extract obtained from the root parts of the E. kotschyi plant on cell viability was determined by the Sulforhodamine B (SRB) method and IC50 values were calculated. The apoptosis activity of EKR was evaluated through apoptosis-related proteins Caspase-3, Caspase-9, Bax and Bcl-2. Protein levels were determined using ELISA kit. As a result, 72 h IC50 value of the extract was 167.80 µg/ml. EKR increased Caspase-3 1.84-fold and Caspase-9 1.48-fold at 150 µg/ml concentration compared to control. In addition, it showed activity on apoptosis by increasing Bax/Bcl-2 ratio 1.67-fold. With these data, it was determined that EKR induced apoptotic cell death and had cytotoxic effect at the specified concentrations. It is important as it is the first study in the literature to investigate the effects of EKR on RL95-2. However, caspase pathway studies need to be expanded to elucidate the mechanism of action. It is thought that the study will encourage advanced studies such as investigation of E. kotschyi, determination of effective components, and elucidation of cytotoxic effect mechanisms.