Kamusal dış mekânların engelli ve yaşlı kullanıcılar yönüyle irdelenmesi: Güzelbahçe (İzmir) örneği
Examination of public open spaces in the terms of disabled and elderly users: The case of Güzelbahçe (İzmir)
  1. Tez No: 868361
  2. Yazar: MELTEM TURAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE SÖNMEZ TÜREL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Kamusal Dış Mekân, Engelli, Yaşlı, Güzelbahçe, Park, Meydan, Cadde, Public Outdoor, Disabled, Elderly, Güzelbahçe, Park, Square, Street
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 182
Özet
Bu çalışma kapsamında çalışma alanı olarak Güzelbahçe ilçesi ve mahallelerinde yer alan mahalle parkları, caddeler ve durak noktaları ile ilçe sınırları içerisinde yer alan meydanların engelli ve yaşlılar için yeterlilik düzeyleri, literatürde engelli ve yaşlı kullanıcılar için gerekli standartlar doğrultusuna hazırlanmış olan özgün gözlem formları aracılığıyla irdelenmiştir. Araştırma kapsamında 28 mahalle parkı, 5 cadde ve durak noktaları ile 3 meydanda incelemeler gerçekleştirilerek, çalışma alanının engelli ve yaşlı kullanıcılar için yeterlilik düzeyi saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Within the scope of this study, the adequacy levels of neighborhood parks, streets and stopping points in Güzelbahçe district and its neighborhoods and squares within the district borders for disabled and elderly people were examined through original observation forms prepared in line with the required standards for disabled and elderly users in the literature. Within the scope of the research, 28 neighborhood parks, 5 streets and stopping points and 3 squares were examined and the adequacy level of the work area for disabled and elderly users was determined.