Frekans modülasyonlu sürekli dalga (FMSD) radarlarında pencereleme tiplerinin çoklu hedef mesafe ölçümüne etkisinin analizi
Analysis of the effects of windowing types on the range measurement of multiple targets in frequency modulated continuous wave (FMCW) radar
  1. Tez No: 872051
  2. Yazar: ABAKAR PARASHOV
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ KARA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Savunma ve Savunma Teknolojileri, Defense and Defense Technologies
  6. Anahtar Kelimeler: FMSD Radar, Pencereleme, SDR, GNU radio, FMCW Radar, Windowing, SDR, GNU radio
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Milli Savunma Üniversitesi
  10. Enstitü: Alparslan Savunma Bilimleri ve Milli Güvenlik Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Askeri Elektronik Sistemler Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Elektronik Harp Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Frekans modülasyonlu sürekli dalga (FMSD) radarı hedefin hızını ve mesafesini ölçmek için kullanılan bir radar türüdür. FMSD radarın menzil ve hız bilgileri FFT uygulanarak frekans düzleminde incelenmektedir. Frekans düzleminde hedeflere ait frekans bileşeni ile beraber spektral sızıntılarda meydana gelmektedir. Spektral sızıntılar bazı durumlarda hedefleri gölgelemektedir. Bu istenmeyen spektral sızıntıların azaltılması için pencereleme uygulanmaktadır. Bu tez çalışmasında eğitim ve araştırma amaçlı FMSD radar tasarımı yapılmıştır. Tasarım SDR donanımı kullanılarak GNU radyo üzerinde gerçekleştirilmiş, Radar sinyalleri üzerinde kırpma ve pencereleme işlemleri uygulanmıştır. Test amacı olarak yapay hedefler tasarlanarak GNU radyo ile simülasyonlar yapılmış, sahada SDR ve diğer ekipmanlar kullanılarak saha deneyleri gerçekleştirilmiştir. Sonuçlar benzetim araçları ile doğrulanmıştır. Ayrıca tezde radara uygulanan farklı pencere fonksiyonlarının spektrum sonuçları ve analizleri sunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Frequency Modulated Continuous Wave (FMCW) radar is a type of radar used to measure the speed and distance of a target. The range and velocity information of FMCW radar is analyzed in the frequency domain by applying FFT. In the frequency domain, spectral leakage occurs along with the frequency component of the targets. In some cases, spectral leakage can overshadow the targets. Windowing is applied to reduce these unwanted spectral leakages. In this thesis, a design for an educational and research-oriented FMCW radar has been implemented. The design was executed on GNU Radio using Software Defined Radio (SDR) hardware, and cropping and windowing were applied to the FMCW radar. Simulated tests were conducted in the GNU Radio software with artificial targets designed for the radar. Field experiments were performed using SDR and other equipment. The results were transferred to MATLAB to validate the accuracy of the design. Additionally, spectrum results and analyses of different window functions applied to the radar are presented.