Romantik ilişkilerde genç yetişkinlerde ruminasyon düzeyi ve duygu düzenleme becerileri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examining the relationship between rumination level and emotion regulation skills of young adults in romantic relationships
  1. Tez No: 872435
  2. Yazar: SARİYYA FEYZULLAYEVA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SELİN ERYÜREK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Duygu Düzenleme Becerileri, Yetişkinlik, Romantik İlişki, Ruminasyon, Emotion Regulation Skills, Adulthood, Romantic Relationship, Ruminati
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Kent Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu çalışmada, romantik ilişkilerde yetişkinlerin ruminasyon düzeyi ve duygu düzenlenmesi arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Veriler, 18-45 yaş aralığındaki yetişkinler arasında yapılmış olan Google form anketleri aracılığıyla toplanmıştır. Elde ettiğimiz veriler çevrimiçi ortamda toplanmış olup, bu araştırmaya 288 kişi katılmıştır. Tez kapsamında 18-45 yaş aralığındaki çeşitli yetişkinlerden elde edilen veriler kullanılmıştır. Çalışma sırasında, duygu düzenleme becerileri ölçeği ve kısa ruminatif yanıt ölçeği puanları arasındaki ilişki incelendiği zaman duygu düzenleme beceri puanları ile ruminasyon puanları arasında negatif yönde çok zayıf ilişki saptandı. Katılımcıların ilişki doyum ölçeği puanları ve duygu düzenleme becerileri ölçeği puanları arasında negatif yönde zayıf bir ilişki saptandı. Ruminasyon ve ilişki doyumu arasında ise herhangi bir ilişki bulunmadı. Yetişkinlerde romantik ilişki sırasında ruminasyon düzeyinin duygu düzenleme becerileri üzerinde bir etkisi bulunmadı. Bu araştırmanın birçok yönden literatüre önemli ölçüde katkı sağlayacağı düşünülmektedir
Özet (Çeviri)
This study aimed to examine the relationship between adults' rumination level and emotion regulation in romantic relationships. Data were collected through Google form questionnaires among adults between the ages of 18-45. The data were collected online and 288 people participated in this study. Within the scope of the thesis, the data obtained from various adults between the ages of 18-45 were used. During the study, when the relationship between emotion regulation skills scale and short ruminative response scale scores was examined, a very weak negative relationship was found between emotion regulation skills scores and rumination scores. A weak negative relationship was found between the participants' relationship satisfaction scale scores and emotion regulation skills scale scores. No relationship was found between rumination and relationship satisfaction. The level of rumination during romantic relationships had no effect on emotion regulation skills in young. It is thought that this study will significantly contribute to the literature in many ways.