Toplumsal hareketler bağlamında üniversiteli öğrenci topluluklarının karşılaştırmalı olarak incelenmesi: Kocaeli ili örneği
Comparative analysis of university student organizations in the context of social movements: the case of Kocaeli province
- Tez No: 873089
- Danışmanlar: PROF. DR. TUBA KANCI DOĞAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Toplumsal Hareketler, Türkiye'de Öğrenci Hareketi, Öğrenci Toplulukları, Eylem Repertuvarı, Social Movements, Student Movement in Turkey, Student Organization, Action Repertuar
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 195
Özet
Bu çalışma, Türkiye'de, 2020'li yıllarda Kocaeli ilinde yaşayan, Kocaeli Üniversitesi'nde eğitim gören, kendisini Türkçü, İslamcı, feminist, Müslüman, Milli Görüşçü, muhafazakâr, milliyetçi, sosyalist olarak tanımlayan ve bu nitelemeler dahilinde bir öğrenci topluluğunun içerisinde faaliyet gösteren gençlerin deneyimlerini incelemektedir. Gençlerin bir topluluğa dahil olma hikayeleri, duygu ve motivasyonları, belirledikleri gündemler karşısında oluşturdukları eylem repertuvarları, dijitalleşme ve sosyal medya kullanımının artmasıyla değişen bir araya gelme pratikleri, farklı topluluklarda yer alan öğrencilerin birbirleri ile temas ve diyalogları bu deneyimler kapsamında analiz edilmiştir. Bu amaçla birbirinden farklı siyasi çizgiye sahip yedi topluluktan otuz üç öğrenci ile yüz yüze derinlemesine mülakatlar gerçekleştirilmiştir. Çalışma gençlik hareketlerini bir sosyal hareket olarak ele almış ve dinamiklerini anlayabilmek için toplumsal hareketlere dair farklı kuramsal tartışmalardan yararlanmıştır. Öğrenci hareketlerinin dönüşen gündem, yapılanma ve eylem repertuvarlarını tarihsel bir süreklilik içerisinde izlemek adına ise Türkiye'de öğrenci hareketlerinin geçmiş deneyimlerine yer verilmiştir. Öğrenci toplulukları ideolojik pozisyonları fark etmeksizin eylem repertuvarlarındaki gelenekleri zaman zaman takip etmektedirler. Bununla birlikte öğrenci toplulukları ilerleyen iletişim teknolojileri sayesinde yeni örgütlenme ve eylem pratiklerini de repertuvarlarına dahil etmişlerdir. Sonuç olarak öğrenci topluluklarının yatay ya da dikey, esnek ya da katı bir yapı içerisinde bulunması, kurumsal, hiyerarşik örüntülere sahip olması ve bir siyasal parti ile doğrudan ilişki içerisinde olması diğer topluluklarla olan iletişim ve diyalog kurma koşullarını etkilemektedir.
Özet (Çeviri)
This study focuses on the experiences of young people who live in Kocaeli province in Turkey and study at Kocaeli University in the 2020s, and who identifying themselves as Turkist, Islamist, feminist, Muslim, National Visionist, conservative, nationalist, socialist and engage within a student community along these lines. The stories of young people joining a community, their emotions and motivations, the action repertoires they create in response to the agendas they set, the changing practices of coming together with the rise of digitalization and social media use, and the interactions and dialogues among students from different communities have been analyzed within the scope of these experiences. For this purpose, face-to-face in-depth interviews were conducted with thirty-three students from seven organizations with different political perspectives. The study utilized different theoretical discussions on social movements to understand the dynamics of youth movements as a social movement. In order to trace the transforming agenda, the structure and action repertoire of student organizations within a historical continuum, the study also focused and discussed the past experiences of student movements in Turkey. Regardless of their ideological positions, student organizations have followed traditions in their repertoire of actions from time to time. However, thanks to advancing communication technologies, they have also incorporated new organizing and action practices into their repertoire. It can be argued that whether student organizations have a horizontal or vertical, flexible or rigid structure, institutional, hierarchical patterns, and whether they are in direct relationship with a political party affect the conditions for communication and dialogue with other organizations.