Manevi dayanıklılık ölçeğinin onkoloji hastaların Türkçe geçerlik ve güvenirlik çalışması
Turkish validity and reliability study of spiritual fortitude scale in oncology patient
  1. Tez No: 874199
  2. Yazar: FUNDA CANTAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NERMİN EROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Geçerlik-güvenirlik, maneviyat, manevi dayanıklılık, onkoloji, ölçek, Validity-reliability, spirituality, spiritual, oncology, scale
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: FENERBAHÇE ÜNİVERSİTESİ
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Araştırma Manevi Dayanıklılık Ölçeği'nin onkoloji hastalarında Türkçe toplumundaki geçerlik ve güvenirliğini belirlemek için metodolojik olarak gerçekleştirilmiştir. Gerekli tüm izinler alındıktan sonra veriler Onkoloji Hastanesi kemoterapi ünitesinde Nisan-Haziran 2023 tarihinde 148 hastadan elde edilmiştir. Verilerin toplanmasında,“Hasta Tanılama Formu”ve“Manevi Dayanıklılık Ölçeği”kullanılmıştır. İstatistiksel analizlerinde; dil geçerliği, kapsam geçerliği, yapı geçerliği, çarpıklık ve basıklık analizi, güvenirlik analizleri, test-tekrar test analizi, yakınsak ve ayrışma geçerliği testleri kullanılmıştır. Dil geçerliği için dil çevirisi, kapsam geçerliği için de uzman görüşü alınmıştır. Yapı geçerliği için Doğrulayıcı Faktör Analizi (DFA) kullanılmıştır. Ölçeğin DFA bulguları Chi-Square/df=4,30, RMSEA=0,06, GFI=0,90, CFI=0,90 ve RMR=0,02 olarak bulunmuştur. DFA sonuçları, uyum iyiliği indeks değerlerinin literatürde önerilen aralıklar içinde olduğunu ortaya koymuştur. Güvenirlik analizleri sonucuna göre ölçeğin Cronbach Alfa katsayısı 0,857, alt boyutlarının değerleri de 0,805-0,823 arasında bulunmuştur. Toplam madde korelasyon değerlerinin 0,446-0,700 arasında değişim gösterdiği belirlenmiştir. Ölçekte yer alan değişkenlerin yapı geçerliğini test edebilmek için Yapı Güvenirliği (CR) ve Ortalama Açıklanan Varyans (AVE) değerleri bakılmıştır. Ölçeğin CR değerleri 0,803-0,865 arasında, AVE değerleri ise 0,535-0,632 arasında bulunmuştur. Çalışmamızda ölçeğin değişmezliğini değerlendirmek için test-tekrar test uygulanmıştır. Bu ölçümler arasında uyuma ilişkin ICC (Intraclass Correlation Coefficient) değerlerine bakılmıştır. ICC değerleri 0,888 ile 0,902 arasında yüksek bulunmuş ve test-tekrar test değerleri arasında fark olmadığı saptanmıştır. Sonuç olarak Manevi Dayanıklılık Ölçeği'nin onkoloji hastaları için geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The study was conducted methodologically to determine the validity and reliability of the Spiritual Resilience Scale in the Turkish population in oncology patients. After obtaining all necessary permissions, the data were obtained from 148 patients in the chemotherapy unit of Oncology Hospital in April-June 2023.“Patient Identification Form”and“Spiritual Resilience Scale”were used to collect the data. Language validity, content validity, construct validity, skewness and kurtosis analysis, reliability analysis, test-retest analysis, convergent and divergent validity tests were used for statistical analysis. Language translation was used for language validity and expert opinion was taken for content validity. Confirmatory Factor Analysis (CFA) was used for construct validity. The CFA findings of the scale were Chi-Square/df=4.30, RMSEA=0.06, GFI=0.90, CFI=0.90 and RMR=0.02. CFA results revealed that the goodness of fit index values were within the ranges recommended in the literature. According to the reliability analyses, the Cronbach's alpha coefficient of the scale was found to be 0.857 and the values of the sub-dimensions were found to be between 0.805-0.823. Total item correlation values were found to vary between 0.446-0.700. Construct Reliability (CR) and Average Variance Explained (AVE) values were examined to test the construct validity of the variables in the scale. The CR values of the scale were found between 0.803-0.865 and the AVE values were found between 0.535-0.632. In our study, test-retest was applied to evaluate the invariance of the scale. ICC (Intraclass Correlation Coefficient) values regarding the agreement between these measurements were examined. ICC values were found to be high between 0.888 and 0.902 and no difference was found between the test-retest values. As a result, it was determined that the Spiritual Resilience Scale is a valid and reliable measurement tool for oncology patients.